VIER 'BASISBENODIGDHEDEN' VOOR OPVOEDING - Balans In Je Gezin

VIER ‘BASISBENODIGDHEDEN’ VOOR OPVOEDING

Heb jij dat ook weleens? Dat je bij andere ouders over de vloer komt en merkt dat ze de opvoeding heel anders aanpakken dan jij? En dat je daardoor aan het twijfelen slaat: doe ik het wel goed? Of je schuldig voelt en denkt: ik doe mijn kinderen tekort!

 

Het gras is groener…
Ik heb dat zelf wel vaak ervaren. Bij anderen leek het allemaal vanzelf te gaan. Het gras is groener daar, dat idee. Blije ouders, blije kinderen die elke dag vrolijk begonnen. Ouders die precies wisten hoe ze de opvoeding aan moesten pakken. Terwijl bij ons thuis… ik slaakte vaak een diepe zucht als ze ’s ochtends eindelijk de deur uit gingen om naar school te gaan. Moest dan eerst even bijkomen en vroeg me af: hoe doen die andere ouders dat en wat doe ik verkeerd?

 

In elk gezin…
En toch, ik wist best dat dat een idee was dat in mijn hoofd groeide. Echt, in elk gezin is wel eens wat. En dan bedacht ik dat wij als gezin ook echt onze mooie momenten hadden en dat we plezier hadden met elkaar. Dat we, ondanks dat de kinderen vaak ruzie maakten en wij wel eens tegen ze schreeuwden, toch onze weg hebben gevonden, lerend van onze fouten.

 

Basis
De basisbenodigdheden waren namelijk aanwezig. Ik noem er hier vier en ik weet zeker dat ze in de meeste gezinnen aanwezig zijn:

  1. Liefde
  2. Aandacht
  3. Veiligheid
  4. Erkenning

 

Simpel
Het klinkt zo simpel, maar het is gewoon zo: hou van je kinderen en vertel ze dat regelmatig. Geef ze aandacht, zowel samen als elk apart. Bied ze veiligheid en bescherming, zonder een cocon om hen heen te bouwen. Geef ze de erkenning die ze nodig hebben, zodat ze zich gezien en gehoord voelen.

 

Krachtig instrument
Elk gezin maakt wel eens een moeilijke periode door. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar zeker is dat de kinderen erop reageren. Dan is het niet altijd makkelijk, maar als je die vier basisbehoeften in de gaten houdt en daarop teruggrijpt, heb je een krachtig instrument in handen om er samen door te komen.

 

Opvoedstijl
Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om bij het opvoeden op te letten. En natuurlijk heeft ieder stel ouders een eigen opvoedstijl. Maar dit is de basis en als die goed is, mag je weten: ik pak het soms anders aan, maar ik doe het beste wat ik kan en de basis is oké!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn