“Het maakt me niet uit of het een jongetje of een meisje wordt. Als het maar gezond is.” Die uitspraak hoor ik wel eens van aanstaande moeders. Ik vraag dan altijd: “Ja maar, als het nou niet gezond is?”
Wat als…
Wat als je kind heel erg ziek is of ernstig gehandicapt? Wat als je kind niet af en toe huilt maar dag en nacht door, zodat je binnen een week van de roze wolk aftuimelt en je na een maand radeloos bent geworden? Dat gebeurde bij ons en we konden niet anders doen dan wat ons hart ons ingaf om te doen: alles aan de kant zetten en ons zoontje heel dicht bij ons houden, veel van hem houden en alle hulp aanpakken die we kregen.
Autisme
Pas jaren later wisten we waarom hij zo had gehuild: hij kon al die prikkels die op hem afkwamen, niet goed verwerken. Dat kwam door zijn autisme. “Heb je weleens gedacht: had hij maar geen autisme?” Iemand stelde mij ooit die vraag. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. “Nee!” Onze zoon is namelijk wie hij is en ja, hij heeft autisme. Maar zonder zijn autisme zou hij onze zoon niet zijn. Hij is goed zoals hij is en hij mag zijn wie hij is.
Loslaten
Natuurlijk moet hij leren (over)leven in een wereld waarin mensen zonder autisme de sociale regels bepalen. En natuurlijk was en is het voor ons niet altijd makkelijk om hem de juiste ondersteuning te bieden. Maar ik kan met recht zeggen: hij heeft ons zoveel goeds gebracht. Ik heb zoveel van hem geleerd, ik ben zo door hem gegroeid tot een mooier mens! Ik dacht dat ik geduldig was. Nou, na al die jaren ben ik pas écht geduldig geworden! Ik dacht: als het moeilijk is, vraag je gewoon hulp. Maar dat is nog niet zo makkelijk: toegeven dat je het niet alleen kunt. Ik ben christen en ik dacht: ik vertrouw op God. Ook dat is in theorie veel gemakkelijker dan in de praktijk. Loslaten is niet zo eenvoudig!
Mantelzorg
“Loslaten is anders vasthouden” hield een spreker ons voor. Hij sprak op een bijeenkomst over geloof en autisme. Hij vertelde uit de bijbel het verhaal van Hanna. Ze was kinderloos. Ze beloofde God: als U mij een kind geeft, is dat Uw kind. Dan geef ik het aan U terug. Ze kreeg dat kind, Samuel, en wist dat ze het moet loslaten. Ze liet het los… in de kerk. De kerk van die tijd: de priesters plunderden en prostitueerden. De tempel was corrupt en oversekst. Op vierjarige leeftijd bracht ze Samuel daar naartoe. Eén keer per jaar kon ze hem bezoeken. Hoe dééd Hanna dat? Thuis naaide ze elk jaar een nieuwe mantel voor hem. Ze dacht voortdurend aan Samuel. Al haar liefde zat in die mantel. Zo bleef ze voor hem zorgen: loslaten is mantelzorg.
Goede plek
Je bent als een warme mantel om je kind heen. Maar moet soms de zorg overlaten aan anderen. Je zoekt een passende school of een passend logeerhuis enzovoort. Wat je los moet laten is dat je je kind gelukkig kunt maken. Wat je vast moet houden is: je kind een goede plek bezorgen in de samenleving.
Kiezen
En verder: zorg goed voor jezelf. Je kunt zelf kiezen: of je voelt je heel erg ongelukkig en bezorgd als je kind autisme heeft (of ziek is/verdrietig/eenzaam enz.). Of je zegt: ik kies ervoor me goed te voelen, dan kan ik er optimaal zijn voor mijn kind. En voelt hij of zij zich ook beter.
Wat als het nou niet “gezond” is? Een extra reden om heel veel van je kind te houden!
Wil jij hier graag met me over doorpraten? Omdat je je zorgen maakt over je kind? Omdat je geen idee hebt hoe je ervoor kunt kiezen je goed te voelen? Of gewoon, om jouw verhaal kwijt te kunnen? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis sessie aan: we bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen.
ja ik wil een gratis sessie
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
ja ik meld me aan
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie