BEWEEG EENS MEE MET JE KIND - Balans In Je Gezin

BEWEEG EENS MEE MET JE KIND

“We gaan het anders doen” zei ik tegen mijn man. Het was elke ochtend stressen. We spoorden de kinderen steeds aan: “Schiet eens op met aankleden”; “Eet eens door, je kunt vanmiddag wel weer spelen met de lego”; “Nu opschieten, anders kom je te laat op school!” Herkenbaar? Onze kinderen hadden hun eigen tempo en hun eigen prioriteiten. Wat we van ze vroegen, was zich aan te passen aan ons tempo. Wat we bedachten, was het omgekeerde: wij gingen een tandje lager.

 

Ontspanning
De oplossing was vrij simpel: we besloten ’s ochtends een kwartier eerder op te staan. Het bracht ons de ontspanning die de kinderen van nature al hadden en die wij ook graag weer wilden krijgen. Wat we deden was: meebewegen met onze kinderen.

 

Door hun jeugd duwen
Ik las eens een column van een moeder die zich afvroeg: “Wat is er zó belangrijk dat je je kinderen zo snel door hun jeugd duwt? Vanwaar die haast?” Vraag jij je dat ook wel eens af? En weet je dan ook waarom je dat doet? En vooral: wat mis je als je altijd maar dingen vraagt van je kind?

 

Van alles moeten
Want kinderen moeten best veel tegenwoordig. Sporten, muziekles, paardrijden, zwemlessen enz. Er blijft voor kinderen weinig tijd over om gewoon lekker te spelen. En het vraagt ook veel van ouders: brengen en halen, helpen met huiswerk maken. Dat kan een hoop drukte geven en dan kan het gebeuren dat de stress toeslaat en je vergeet te genieten van je kind.

 

Anders kijken
Let eens goed op je kind. Wat houdt hem of haar bezig? Luister eens echt naar de vragen die je kind stelt, bijvoorbeeld als jullie samen de natuur in trekken. Hoe verwonderd kan een kind minutenlang kijken naar een lieveheersbeestje op een grasspriet. Of je wijzen op een bijzondere vlinder, die jij niet eens had gezien. Kinderen kijken anders, zien in de meest gewone dingen iets heel speciaals. Ze zijn vooral lekker in het hier en nu, daar waar wij alweer met later en straks bezig zijn.

 

Meebewegen
Stap eens even uit je eigen belevingswereld en verbind je met je kind in zijn of haar wereld. Beweeg ook eens mee met je kind. Leg uit, verbaas je met hen, geniet van de kleine dingen in het leven. Kinderen moeten veel leren en ja, ze moeten soms ook dingen gewoon doen. Maar bedenk: volwassenen kunnen misschien nog wel meer leren van kinderen. Ik wens je veel fijne leermomenten toe!

 

 

 

*Leah McDermott

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn