DAT EEUWIGE SCHULDGEVOEL EN WAAROM HET NIET NODIG IS - Balans In Je Gezin

DAT EEUWIGE SCHULDGEVOEL EN WAAROM HET NIET NODIG IS

Laatst kwam ik tijdens een ochtendwandeling een moeder tegen. Ze bracht haar kind naar school. Het meisje fietste naast haar en er zat nog een zusje bij moeder achterop de fiets. Ik moest denken aan de tijd dat ik mijn kinderen naar school bracht. Of liever gezegd, aan het gedoe dat eraan vooraf ging. Dat er een tijd was dat elke ochtend begon met geruzie. Was het bij het wassen en aankleden, dan wel aan de ontbijttafel. Ik weet nog goed dat ik constant liep te mopperen of te corrigeren. En als ik dan weer thuis kwam als ik de kinderen had weggebracht, was ik blij dat ik ze een poosje kwijt was. En daar voelde ik me dan weer schuldig over…

 

Opgezocht
Misschien heb jij er ook wel last van, van schuldgevoel. Ik merk het vaak bij ouders waar ik contact mee heb. Ik heb eens opgezocht waar ouders zich allemaal schuldig over kunnen voelen. Ik noem hier een paar dingen, je zult ze denk ik wel herkennen:

 

 • Schreeuwen tegen je kinderen
 • Geen tijd hebben om met je kind samen iets te doen
 • Je kind geen aandacht geven
 • Je kind naar de opvang brengen om zelf te gaan werken
 • Je geduld verliezen
 • Mopperen of zeuren
 • Tijd voor jezelf nemen
 • Kiezen voor ‘makkelijk’ eten (diepvriespizza of patat) in plaats van gezond eten

 

Verlangen
Als ik ouders vraag wat ze graag willen, zeggen ze dingen als:

 

 • Ik wil er altijd kunnen zijn voor mijn kind
 • Ik wil een geduldige ouder zijn
 • Ik wil mijn kind helemaal kunnen begrijpen
 • Ik wil mijn kind voldoende aandacht geven
 • Ik wil mijn kind niet kwetsen

 

En als het dan een keer mis gaat op één van deze punten, dan komt het schuldgevoel. Het idee: Ik schiet ernstig tekort en daar heb ik mijn kind tekort mee gedaan. In feite zeg je daarmee: ik moet een perfecte ouder zijn.

 

Perfect?
Natuurlijk is het goed om als ouder bovenstaande dingen graag te willen voor je kinderen. Want je houdt van ze en gunt ze het beste. Tegelijk weet je denk ik ook heel goed dat je niet perfect bent. De perfecte ouder bestaat niet. Gelukkig maar! Stel dat dat wel zo was en jij bent (nog) niet perfect, dán pas zou je je schuldig moeten voelen!

 

Signaal
Je doet het beste wat je kan. En dat is genoeg. Echt. Je hoeft de lat niet zo hoog te leggen. Sterker nog: ontspan maar. Als er wat mis gaat, bedenk dan: ik kan het de volgende keer opnieuw proberen. Frustreert het je of twijfel je of je een goede moeder/vader bent? Beschouw dat als een signaal. Je hebt het nu niet goed aangepakt, maar je kunt het de volgende keer anders doen. Bedank jezelf voor het signaal – het is een herinnering aan het feit dat er iets moet veranderen. Dat is de eerste stap! Ga voor jezelf na wat je nodig hebt voor de volgende stappen.

 

Neem de tijd
Misschien heb je meer rust nodig of meer tijd voor jezelf. Misschien heb je iemand nodig om mee te praten. Misschien moeten jullie als gezin met elkaar in gesprek hierover. Wat het ook is: neem hier de tijd voor. Zeker als je merkt dat het de laatste tijd niet lekker loopt op dit punt.

 

Later
Ga voor jezelf eens na wat je graag wilt als je kinderen volwassen zijn. Dan heb je toch liever dat ze ontspannen door het leven gaan? Dat ze hebben geleerd om te gaan met dingen die ze fout doen? Als jij nu denkt dat je altijd alles perfect moet doen als ouder, wat geef je je kinderen dan als boodschap mee? Dat zij ook alles perfect moeten doen? Juist van fouten kun je leren. Een kind heeft er dan toch veel meer aan als hij/zij leert hoe je omgaat met niet perfect zijn en soms een fout maken?

 

Gemopper
Bedenk alleen maar eens hoe handig het is als je kind heeft geleerd hoe je met gemopper omgaat. Als hij/zij later te maken krijgt met een leidinggevende die uit de slof schiet bijvoorbeeld. Dus af en toe een keertje mopperen kan ook zijn voordelen hebben…

 

Basis
Vrijwel alle ouders geven hun kinderen wat ze in de basis het meest nodig hebben, namelijk: liefde, aandacht, veiligheid en erkenning. En soms gaat het even mis. En dat is helemaal niet erg. Je er schuldig over voelen, is niet nodig. Want je kunt het altijd herstellen. Laat maar zien aan je kinderen hoe je dat doet. Ze hebben liever een échte moeder/vader dan een perfecte. Ga ervoor!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn