DIT IS HET ALLERBELANGRIJKSTE ALS JE ECHT WILT LUISTEREN NAAR JE KIND - Balans In Je Gezin

DIT IS HET ALLERBELANGRIJKSTE ALS JE ECHT WILT LUISTEREN NAAR JE KIND

Een aantal jaren geleden mocht ik een jongen begeleiden die erg hield van vertellen. Hij wist alles over Star Wars en was expert op het gebied van voetbal. Zijn favoriete club was PSV. Als ik dan bij hem was en hij begon te vertellen, ging ik bij hem zitten en luisterde. En soms vroeg ik iets. Bijvoorbeeld: als jij trainer van PSV zou zijn, welke opstelling zou je dan kiezen? En waarom? Dan begonnen zijn ogen te glimmen en hij vertelde nog enthousiaster verder. Hij genoot volop van de aandacht die ik hem gaf.

 

Vertrouwen
Nu moet je weten dat ik geen verstand van voetbal heb. En ik beken het maar eerlijk: voetbal interesseert me ook niet. Maar die jongen interesseerde me wél. En daarom luisterde ik en vroeg ik door. Zo leerde ik hem steeds beter kennen. En hij leerde mij steeds meer vertrouwen. En dat was het doel. Hij moest me eerst vertrouwen, voordat ik hem kon helpen. Ik denk met plezier terug aan deze middagen.

 

Belangrijk
Ik realiseer me door dit verhaal opnieuw hoe belangrijk echt contact is. En dat geldt zeker voor het contact tussen ouders en hun kinderen. In deze tijd, waarin we druk zijn met van alles, komt het aan op kiezen voor wat echt belangrijk is. Veel ouders vinden het heel belangrijk dat kinderen naar hen luisteren. En dat begint altijd met het omgekeerde: dat zij  luisteren naar hun kinderen.

 

Nieuwsgierig
Goed luisteren, hoe doe je dat? Wat is dan belangrijk?
Laat ik je eerst vertellen wat het allerbelangrijkste is. Namelijk: nieuwsgierig zijn. Vraag door, ga door op wat je kind vertelt. Zo kom je erachter wat je kind denkt en voelt. Je ontdekt hoe zij of hij dingen aanpakt.

 

Waar je verder op kunt letten als je goed wilt (leren) luisteren:

 

  • Tijd vrijmaken. Zoek momenten op waarop het kan (bijvoorbeeld bij het naar bed brengen).
  • Oprechte belangstelling tonen.
  • Je aandacht alleen op je kind richten (dus telefoon weg of uit).
  • Je kind uit laten praten, eerst eigen woorden inslikken.
  • Af en toe laten merken dat je luistert door te knikken of ‘mmm’ te zeggen.
  • Niet te snel denken dat je weet hoe het zit bij je kind.
  • Samenvatten wat het kind heeft gezegd, checken of je kind bedoelt wat jij denkt.
  • Je kind erkenning geven door zijn/haar behoeften of gevoelens te benoemen.
  • Als het gesprek voorbij is, je kind bedanken of benoemen dat je het fijn vond dat jullie zo’n mooi gesprek hadden.

 

Basis
Als je op deze manier luistert naar je kind, zul je merken dat jullie elkaar steeds beter leren kennen. Je kind zal zich steeds vertrouwder voelen bij jou. Dat schept een basis: het wordt vanzelfsprekend voor je kind om met jou te delen wat hem/haar bezighoudt.

 

Investering
En dat kan weer voordelen hebben wanneer hij of zij een puber is geworden.  Tegen die tijd denkt je zoon of dochter: pappa en mamma begrijpen mij niet. Maar jij weet dan: niets is minder waar. En dat gaat je kind ook inzien later. Geloof me, de investering die je doet wanneer je kind jong is, betaalt zich echt uit wanneer hij of zij in de puberteit komt. En zal maken dat jullie fijn contact blijven houden wanneer hij of zij volwassen is geworden.

 

Ik sluit af met een gedicht. Het heet: Luisteren en is geschreven door Leo Buscaglia

 

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik je vraag.

 

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik het voel
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

 

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

 

Misschien is dat de reden
waarom voor sommige mensen bidden werkt;
omdat God niets terugzegt
en hij geen adviezen geeft,
of probeert de dingen voor je te regelen.
Hij luistert alleen en vertrouwt erop
dat je er zelf wel uitkomt.

 

Dus alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

 

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn