DIT IS VEEL BELANGRIJKER DAN CONSEQUENT ZIJN - Balans In Je Gezin

DIT IS VEEL BELANGRIJKER DAN CONSEQUENT ZIJN

Zijn ‘schermtijd’ was om. Ik had dat wel in de gaten en hij wist dat ook, onze zoon. Maar ik wilde nog gauw even dat ene klusje afmaken en daarom liet ik het maar gaan. Lekker rustig zo, ik had geen zin in gezeur. En hij protesteerde niet natuurlijk. Maar ik was niet consequent, ik had van tevoren duidelijk gezegd hoe laat hij moest stoppen. En ik hield me er niet aan.

 

Belangrijk?
Alle ouders kennen van die momenten. Misschien jij ook wel, .Dat je wel consequent wilt zijn, maar dat het niet lukt. Omdat je moe bent, geen zin hebt in gedoe of omdat de kinderen maar blijven zeuren. Je kunt je daar dan schuldig over voelen. Immers, consequent zijn in de opvoeding is toch heel belangrijk?

 

Boodschap
Laat ik je meteen maar dit vertellen: schuldgevoel is niet nodig. Je bent ook maar een mens! Bovendien moet ik de eerste ouder nog tegenkomen die altijd consequent is. Dat consequent zijn, daar wordt nogal wat aan opgehangen. Terwijl iets anders veel belangrijker is dan consequent zijn. Het gaat er namelijk vooral om dat je écht bent. Dat je van binnen en van buiten dezelfde boodschap doorgeeft aan je kind.

 

Onduidelijk
Dat deed ik bijvoorbeeld niet, toen ik mijn zoon nog even liet gaan. Ik had gezegd: zo laat stop je. Van binnen dacht en voelde ik: hij mag nog wel even doorgaan, wel zo makkelijk. En ik deed niets, ik liet het gaan. In feite leerde ik hem zo dat je het ene kunt zeggen en het andere kunt denken, voelen en doen. En dat is knap onduidelijk voor kinderen. Kinderen voelen feilloos aan dat dat niet klopt. En ze raken ervan in de war.

 

Situaties
Hoe ga je daar dan mee om? Want je moet toch regels hebben en grenzen stellen? Het is zeker goed om over de basisdingen in je opvoeding regels en afspraken te hebben. Ook onderling als ouders. Dat geeft duidelijkheid en rust. Maar als je alleen consequent bent omdat je denkt: ‘dat is erg belangrijk, consequent zijn’, gaat het mis. Omdat je gevoel iets anders zegt. Of omdat deze éne specifieke situatie om een andere reactie vraagt. Situaties zijn namelijk niet altijd hetzelfde. En jij bent ook niet altijd dezelfde. De ene keer ben je vol energie en kun je de hele wereld aan. De andere keer heb je een rotdag gehad op je werk en kun je er niets meer bij hebben. Dan lukt consequent zijn meestal niet.

 

Eerlijk
Gaat het dan een keer niet zoals het zou moeten? Wees er eerlijk over tegen je kind. “Ik wilde dit heel graag afmaken, daarom heb ik je iets langer op de tablet laten gaan dan we hadden afgesproken. Volgende keer hou ik me weer aan de tijd.” Zoiets. Je kind hoeft dan niet in de war te zijn over de tegenstrijdigheid tussen wat je zegt en wat je denkt, voelt en doet. En hij/zij leert meteen dat je daar gewoon open over kunt zijn tegenover anderen.

 

Ontspan
Tot slot: Ga er vooral ontspannen mee om, als het een keer anders gaat dan je had afgesproken. Kinderen kunnen het echt wel hebben als dat gebeurt. Zeker als je het zelf allemaal niet te groot maakt.

 

 

Wil jij hier iets over vragen? Kun je wel wat opvoedsteun gebruiken? Vraag dan een gratis sessie  aan. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Neem gerust contact op!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn