“Ik ben nog nooit zó aan vakantie toe geweest als nu”, verzuchtte een moeder vorige week. En misschien geldt dit ook wel voor jou. Omdat je de afgelopen tijd behoorlijk op je tenen hebt gelopen. Het was ook best een pittige klus: thuis werken en de kinderen helpen met schoolwerk. Meer tijd samen en dichter op elkaar dan ooit tevoren. Of juist: buitenshuis blijven werken in deze vreemde tijd, waarin alles anders is. En dat doet wat met je.
Schuldig Hoe het ook voor je was, het was in ieder geval anders dan anders. Nu is er ruimte om uit te rusten. En dat is fijn. Ik kan me voorstellen dat je dan ook nadenkt over hoe je het hebt gedaan als moeder of vader. En dan kan het zomaar zijn dat je je schuldig gaat voelen of aan het twijfelen slaat.
Goede aanpak? Je denkt bijvoorbeeld aan die keren dat je uit je slof schoot. Of aan die momenten waarop je echt niet wist hoe je je kind moest helpen. Die keren dat je hoofd tolde van alle drukte, geruzie of dingen die nog moesten gebeuren. Of je denkt aan die keren dat je toch maar toegaf, terwijl je je zo had voorgenomen consequent te zijn. De vraag: “pak ik het allemaal wel goed aan?” kan dan zomaar in je opkomen.
Goede zaak Twijfelen aan of je het wel goed doet, iedere ouder doet dit wel eens. En dat is eigenlijk een heel goede zaak. Want het zorgt ervoor dat je kritisch kijkt naar jezelf als opvoeder. En het kan ertoe leiden dat je dingen bij gaat stellen die niet goed gaan in de opvoeding. En dat is alleen maar winst toch? Er zit nog een ander aspect aan twijfelen over je opvoeding: het geeft aan dat je graag het beste wilt voor je kind. Een heel goed teken, lijkt mij.
Schuldgevoel Naast twijfel is er vaak schuldgevoel. Vooral moeders hebben daar last van. De gedachte is begrijpelijk: “Ik heb het niet goed gedaan, daar voel ik me schuldig over.” Toch is het belangrijk niet in je schuldgevoel te blijven hangen. Omdat het je niet verder helpt. Een paar dingen die je wél kunt doen:
Er met iemand over praten. Zoek iemand die naar je luistert en begrip toont. Die je helpt zoeken naar oplossingen die voor jou en je gezin werken.
Je gevoel volgen bij adviezen van anderen. Doe je voordeel met advies en zorg dat het werkt voor jou en je gezin. Met andere woorden: kies wat bij jou en je gezin past. Voelt het niet goed, begin er dan niet aan of stop ermee.
De situatie bespreekbaar maken in je gezin. Neem de tijd voor een gesprek met elkaar over hoe het gaat de laatste weken. Laat iedereen om de beurt vertellen wat wel en niet goed gaat. Wees in dat gesprek eerlijk over jouw eigen aandeel. Vertel bijvoorbeeld dat je hebt gemerkt dat je sneller boos bent. Dat je dat niet wilt en het voortaan anders gaat doen. Wanneer je hier eerlijk over bent, geeft dat je kinderen ruimte om ook eerlijk te zijn over zichzelf. Bespreek tot slot samen hoe het anders kan.
In je hoofd gedachtes maken die je helpen. Zodra je bij jezelf een gedachte voelt opkomen met een negatieve ondertoon, verander je die in een positieve gedachte. “Ik voel me schuldig” wordt dan bijvoorbeeld: “Ik doe mijn best en ik wil het beste voor mijn gezin.”
Vrijwel alle ouders geven hun kinderen wat ze in de basis het meest nodig hebben, namelijk: liefde, aandacht, veiligheid en erkenning. En soms gaat het even mis. Weet dan dat je het altijd kunt herstellen. En heb je er behoefte aan om hierover met me door te praten, vraag dan een gratis sessie bij me aan. Via onderstaande button. We bellen elkaar en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin ik je minstens twee waardevolle tips geef.
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
Geef een reactie