Drie tips om je kind meer houvast te geven - Balans In Je Gezin

Drie tips om je kind meer houvast te geven

We waren pas verhuisd. Onze peuter van twee vond het wel indrukwekkend, maar hij pakte zijn nieuwe leventje goed op. Zolang hij maar bij pappa en mamma was, was het goed. Maar onze zesjarige had het er duidelijk moeilijker mee. Alle vertrouwde dingen waren opeens anders geworden.

 

Soms is een kind een tijdje zijn of haar houvast kwijt. Bijvoorbeeld na een verhuizing, een overlijden van bijv. opa of oma of een andere bijzondere gebeurtenis. Een kind ervaart de wereld dan als chaotisch en overweldigend. Wat kun je dan het beste doen als ouders?

 

Wat niet helpt, is: bagatelliseren of teveel geruststellen. Je kind kan zich dan nog hulpelozer voelen. Je kunt dat vergelijken met een situatie dat je kind met jou in de bergen loopt, onvoorzichtig is en in een ravijn valt. Gelukkig kan het zich nog net vasthouden aan een paar takjes van een struik. Je haalt het dan niet in je hoofd om te zeggen: klap maar in je handen! Nee, je geeft je kind houvast en trekt het omhoog. (Toegegeven, dit is een extreem voorbeeld, maar het gaat om het idee).

 

Pas wanneer een kind zich veilig voelt en zelfvertrouwen heeft, kan het zich verder ontwikkelen en nieuwe dingen leren. Jouw steun moet daar dan ook op gericht zijn. Deze drie dingen kun je toepassen:

 

Tip 1: Ritme
Zorg voor een vast ritme en regelmaat. Verander de structuur die je al hebt, niet. Dagelijkse dingen op vaste tijden, in het weekend vaste leuke/bijzondere dingen. Er zijn dingen die je kind onrustig maken, maar dit is in ieder geval voorspelbaar. Het geeft meer overzicht en rust in het hoofd van je kind.

 

Tip 2: Benoemen
Benoem de gevoelens van je kind. Leer jezelf aan om dat wat je ziet te omschrijven: “Dat maakt je verdrietig hè?” Of: “Je vindt het spannend.” Maar ook: “kijk die glimlach eens, je wordt er helemaal blij van!” Zo leer je je kind zijn/haar eigen gevoelens te herkennen.

 

Tip 3: Uitleggen
Geef uitleg over wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: “We gaan naar de verjaardag van Oom Jan. We vertrekken om tien uur en we gaan om twee uur weer naar huis. We eten daar ook.”
Wees ook eerlijk: een prikje bij de dokter doet even zeer, zeg dus niet dat het geen pijn doet. Vertel dat het snel gaat en dat jij erbij blijft. Op die manier weet een kind wat het kan verwachten.

 

Wanneer je het zo aanpakt, maak je de wereld voor je kind overzichtelijker en krijgt hij of zij er meer grip op. Dat zal maken dat het zich weer veiliger voelt en meer zelfvertrouwen krijgt.

Zeker in deze bijna-5-december-tijd iets om op te letten! Volgende keer meer tips daarover.

 

Wil jij hier meer over weten? Heb je vragen of zit je ergens mee als het gaat om de opvoeding van je kinderen? Je kunt bij mij terecht voor een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. 

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn