ECHTE AANDACHT VOOR JE KIND - Balans In Je Gezin

ECHTE AANDACHT VOOR JE KIND

Zomaar een speeltuintje in een willekeurige woonwijk. Een moeder gaat er met haar kinderen heen en ze laat ze lekker spelen. Zelf gaat ze op een bankje zitten. Ze haalt haar telefoon tevoorschijn en kijkt erop. Af en toe checkt ze even of het goed gaat met de kinderen. Maar voor de rest heeft ze alleen aandacht voor de telefoon. Als er eentje roept: “Mamma, kijk eens wat ik kan!”, mompelt ze: “Ja, ja”. Maar ze kijkt niet echt of nèt te laat.

 

Kijken
Zomaar een speeltuintje in een willekeurige woonwijk. Een moeder gaat er met haar kinderen heen en ze laat ze lekker spelen. Ze blijft staan kijken en ziet hoe goed haar dochter al op de rekstok kan. En hoe haar zoon de bal in de basket probeert te gooien. Ze moedigt de kinderen aan en beurt ze op als dingen niet lukken. Als de kinderen gaan voetballen, doet zij ook mee. De kinderen genieten, ze vinden het geweldig! En dat is natuurlijk ook genieten voor hun moeder.

 

Aandacht
De laatste tijd zie ik vaak moeders die lijken op de moeder in het eerste verhaaltje. En minder vaak de moeders uit het tweede. Het ligt denk ik niet eens zozeer aan de telefoons. Vroeger waren moeders vaak ook druk bezig. En hadden ze ook niet altijd aandacht voor hun kinderen. Ik heb het zelf ook vaak laten afweten (ik beken het maar eerlijk). Ik had, toen mijn kinderen klein waren, nog geen mobiele telefoon. Maar wel een computer, waar mijn aandacht naar uit ging in plaats van naar mijn kinderen. Terwijl ik dan deed alsof ik naar ze luisterde.

 

Gezien
En natuurlijk, kinderen hoeven ook niet altijd alle aandacht. Maar ze willen wel graag het gevoel hebben dat jij ze hoort en ziet. Dat is namelijk een basisbehoefte van een kind: zich gezien en geliefd voelen. Als je dat weet, dan doe je niet meer alsof je aandacht geeft. Dan geef je je volle aandacht, of je meldt: ik kan nu even niet naar je luisteren of kijken. Wil je het me straks vertellen/laten zien? Zodat je kind weet: er is aandacht voor mij, maar ik moet nu even wachten.

 

Genieten
Besef: je kinderen zijn in een mum van tijd volwassen. Vergeet alsjeblieft niet van ze te genieten! Zeg nou zelf, dat is toch meer waard dan op je schermpje turen? Bedenk ook dat als je ze nu aandacht geeft, je er veel voor terugkrijgt. Niet alleen later, maar ook nu al. Bovendien leveren al die momenten van verbinding je nog iets op. Je leert je kinderen nog beter kennen en hebt veel eerder in de gaten wanneer er iets aan de hand is. Daar ben je dan op tijd bij.

 

Ik gun je veel momenten van aandacht en vooral: veel plezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn