ECHTE AANDACHT VOOR JE KIND - Balans In Je Gezin

ECHTE AANDACHT VOOR JE KIND

“Mam, wil je een spelletje met me doen?” vroeg mijn zoon en zo belandden we op een doordeweekse middag aan de keukentafel en speelden een spelletje. Ik had nog een hoop te doen. Maar ja, dacht ik, wat is nou belangrijker dan quality-time met mijn kind? Toch kreeg hij niet mijn volle aandacht, want er kwamen telkens app-berichten binnen en die moest ik wel beantwoorden, vond ik zelf.

 

 

Schuldig

Herken je dat? Dat je kind graag aandacht wil en jij die aandacht maar half geeft? Ik heb het vaak gedaan en voelde me er achteraf ook vaak schuldig over. Want ik wist maar al  te goed dat een kind vooral graag echte aandacht wil. Het wil voelen: mamma ziet mij, pappa hoort mij. En wat deed ik vaak? Ik gaf maar een beetje aandacht of deed alsof! Omdat ik andere dingen belangrijker vond.

 

 

Speciaal iemand

Misschien herinner jij je een speciaal iemand uit jouw jeugd. Een volwassene die nog altijd een bijzonder plekje in jouw hart heeft. Ik weet zeker dat het iemand was die echt aandacht voor je had, die je zag staan, belangstellend luisterde, jou begreep. Hij of zij deed niet eens zoveel bijzonders, maar voor hem of haar hoorde jij er echt bij, ook al was je nog maar een kind.

 

 

Nu even wachten

Hoe fijn zou het zijn als jij die ene persoon kunt zijn voor je eigen kind(eren)! Of voor een ander kind dat op jouw pad komt. En er is niet heel veel voor nodig. Alleen maar echte aandacht. Oprechte belangstelling. En is het op het moment zelf niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je staat te koken, leg het dan uit: ik ga ondertussen met het eten bezig, maar ik probeer zo goed mogelijk naar je te luisteren. Of: ik moet nu eerst koken, zullen we het er na het eten even over hebben? Zodat het kind weet: er is aandacht voor mij, maar ik moet nu even wachten.

 

 

De volle aandacht

Dus: zet je telefoon uit en leg je tablet aan de kant. Ga bij je kind zitten en luister, maak met je lichaamstaal duidelijk dat je er helemaal voor hem of haar bent. En ook als je kind er niet zelf om vraagt op dat moment, kun je ervoor kiezen om samen met hem of haar te spelen, met je aandacht helemaal op hem of haar gericht. En je kind mag zeggen wat jullie gaan doen. Dat vinden kinderen erg fijn!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn