Onze zoon zou in het voorjaar twee worden en we hadden een zandbak gekocht. Daar hadden we zand in gedaan, plus wat schepjes en emmertjes. Een mooi deksel erop en zo stond alles klaar voor de grote dag. Ik herinnerde me hoe ik zelf als kind, samen met mijn broertjes en zusjes, urenlang in de zandbak kon spelen. Dat gunde ik mijn eigen kind ook. We zetten onze zoon in de zandbak en deden voor hoe je met zand kunt spelen. Hij vond het wel leuk en begon ons na te doen. Het ging goed, totdat… hij zand aan zijn handen kreeg. Hij begon te huilen. “Ik heb vieze handen” snikte hij. We legden uit dat dit hoort bij spelen met zand. En dat hij zijn handen na het spelen kon wassen. Hij aarzelde nog wat, maar begon toch weer te scheppen.
Hooggevoelig
Dit was een moment waaraan we later terug dachten, toen we begonnen te vermoeden dat ons kind hooggevoelig was. Je hoort daar de laatste jaren veel vaker over. Wat is dat eigenlijk, hooggevoeligheid? Als je hooggevoelig bent, komen prikkels van buitenaf veel sterker binnen dan gemiddeld. Denk aan kleuren, geluiden, geuren en emoties (zowel eigen emoties als die van anderen). Maar ook aanraking die veel sterker binnenkomt, vooral als het onverwacht is. Je hebt tijd nodig om alles wat binnenkomt te verwerken. Je raakt snel overprikkeld en bent ook vaak moe van alle indrukken.
Bij een kind kun je hooggevoeligheid herkennen aan o.a. de volgende dingen. Hij of zij:
Deze opsomming is lang niet volledig. Denk jij dat je kind hooggevoelig is en wil je er meer over weten, dan kun je veel informatie op internet vinden of er boeken over lezen.* Hieronder geef ik je een aantal tips om mee te beginnen.
Tips
Hoe kun je een hooggevoelig kind het beste helpen? Waar heeft hij /zij behoefte aan? Een aantal tips. Ook hier geldt: ik ben niet volledig, ik geef een richting aan. Probeer het uit en kijk wat werkt.
Wisselwerking
Wanneer een kind hooggevoelig is, dan is de kans groot dat een van de ouders dat ook is (of allebei de ouders). Is dat bij jou het geval, dan is het goed om je bewust te zijn van de wisselwerking tussen jullie. Zowel kind als ouder(s) voelen enorm veel. En gevoelens en emoties van anderen komen ook heel sterk binnen. Wanneer dat bij jou als vader en moeder speelt, merkt je kind dat dus. Wat er dan gebeurt, is dat je kind voor jou gaat zorgen.
Serieus nemen
Hij/zij vraagt bijvoorbeeld: waarom ben je verdrietig (of boos)? Neem dit soort vragen serieus. Als je dat niet doet en ontkent dat je boos of verdrietig bent, raakt je kind namelijk in de war. Hij/zij voelt het duidelijk, maar pappa en/of mamma zeggen dat het er niet is. Zo leert je kind dat het niet kan vertrouwen op zijn eigen gevoel.
Uitleggen
Je wilt niet dat je kind nu al zorgen en problemen van volwassenen op zich neemt. En dat is volkomen terecht. Maar ga jouw emoties niet ontkennen. Benoem het: het klopt, ik ben inderdaad verdrietig. Leg in simpele woorden uit waar je verdriet over hebt. Passend bij het niveau van je kind En zeg erbij: dit is iets van mij, het is van grote mensen. Jij hoeft er niets mee, je mag erop vertrouwen dat wij als grote mensen het oplossen.
Ik hoop dat je inzicht hebt gekregen in het herkennen van hooggevoeligheid en het omgaan hiermee. Heb je hier vragen over, aarzel dan niet contact met me op te nemen. Je kunt een gratis sessie aanvragen. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!
ja ik wil een gratis sessie
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
ja ik meld me aan
*Boeken voor/over hooggevoelige kinderen
Susan Marletta-Hart – Leven met hooggevoelige kinderen
Elaine Aron – Het hoogsensitieve kind.
Carla van Wensen – Help, ik voel zo veel!
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie