EEN KADO VOOR ELKE DAG - Balans In Je Gezin

EEN KADO VOOR ELKE DAG

Twee kinderen zijn aan het voetballen. Lekker bewegen, samen plezier. Totdat er eentje het ‘ongeluksschot’ maakt: de bal belandt precies op een puntig hek van de buren. Je raadt het al: zo lek als een mandje dat ding. De kinderen kijken beteuterd. Wat nu? Eerst lijkt het erop dat degene die de bal zo ongelukkig schoot, de schuld krijgt. Maar die verdedigt zich: we waren samen aan het voetballen, dit was gewoon een ongelukje. Uiteindelijk besluiten ze hun zakgeld bij elkaar te leggen om een nieuwe bal te kopen. Zo gezegd, zo gedaan, samen opgelost.

 

Dingetje
Hier moest ik aan denken toen ik een keer Steven Pont op tv zag. Hij is ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut. Hij gaf advies over het kopen van speelgoed voor kinderen. Hij nam het spelen met een bal als voorbeeld. Samen met een bal spelen is leuk. En het is ook belangrijk voor het aanleren van sociale vaardigheden. Want die leer je door het conflict. “En wanneer krijg je een conflict? Op het moment dat je samen aan het voetballen bent. Dus wij hebben een dingetje met z’n tweeën. Daar moeten wij uit komen.”

 

Schermtijd
Steven Pont gaf adviezen voor het kopen van cadeau’s voor Sinterklaas. Hij raadde af kinderen een tablet te geven. Hij vertelde dat hij er niet tegen is dat kinderen op de tablet of telefoon spelletjes doen. Maar dat het wel heel belangrijk is de “schermtijd” te beperken. Waarom? Omdat er veel nadelen aan zitten: kinderen bewegen te weinig, ze lopen kans obesitas te krijgen of oog- en slaapproblemen. Tot hun 12e jaar moeten kinderen vooral spelen!

 

Mix
Zijn advies: koop speelgoed waarbij je let op de volgende mix van eigenschappen:

  • Lichamelijke ontwikkeling – bijvoorbeeld een bal. Kinderen bewegen dan meer en leren hun lichaam kennen. Bovendien leren ze door samen te spelen ruzies op te lossen.
  • Psychosociale ontwikkeling – bijvoorbeeld verkleedkleren. Kinderen spelen rollen en leren zo de wereld beter snappen. En ze ontwikkelen hun fantasie.
  • Cognitieve ontwikkeling – bijvoorbeeld memory. Kinderen trainen hun hersenen.
  • Creatieve ontwikkeling – bijvoorbeeld knutselspullen. Ook hier training van hun creatieve brein en fantasie.

 

Mooiste
Ik denk dat hij hier een punt heeft. Laat je kinderen vooral lekker spelen! Dus mocht je op de valreep nog wat willen kopen voor het Sinterklaasfeest, dan kun je de tips van Steven vast goed gebruiken. En anders onthoud je ze voor een volgende keer. Ik wil er graag nog iets aan toevoegen, namelijk een tip voor het mooiste kado dat je je kind kunt geven: jouw aandacht. En dan bedoel ik èchte, onverdeelde aandacht. Die is meer waard dan alle dure kado’s bij elkaar! Bovendien hebben kinderen tegenwoordig ‘alles’ al, toch?

 

Allerfijnst
Dit is een kado dat je niet alleen met Sinterklaas kunt geven, maar op elke andere dag van het jaar! Leg je smartphone aan de kant en zet je tablet uit. Ga lekker een potje voetballen met je kinderen. Spring zelf eens mee op de trampoline. Doe samen een spelletje of lees voor. Knutsel met elkaar iets leuks of bak wat lekkers. Laat merken aan je kind: ik ben er nu helemaal alleen voor jou/jullie. Dat vinden kinderen het allerfijnst!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn