EEN LEGE ACCU KAN NIETS GEVEN... - Balans In Je Gezin

EEN LEGE ACCU KAN NIETS GEVEN…

 

We zaten samen aan onze tafel, een aantal jaren geleden. En ik weet nog goed dat de begeleidster van onze zoon toen aan mij vroeg: “Hoe gaat het eigenlijk met jou? Ik zie hoe hard je werkt voor je kind, maar wat heb jij eigenlijk nodig?” Ik zat haar een beetje verbaasd aan te kijken, want die vraag werd mij eigenlijk nooit gesteld. Ik wist er ook niet zo goed een antwoord op. Was vooral heel erg druk bezig voor mijn gezin te zorgen. Als dàt goed ging (en geloof me, dat was een hele uitdaging), was het voor mij al voldoende.

 

 

Voor mezelf
Toch maakte die opmerking wel iets in mij wakker. Ik begon steeds meer te beseffen: het is goed om ook iets voor mijzelf te hebben, dingen te doen die ik leuk vind. Daar kan ik mijn accu weer door opladen en op die manier heb ik weer genoeg energie om er te zijn voor mijn kinderen.

 

 

Zorgen
Vooral moeders zijn er goed in: ze zorgen voor hun gezin, soms ook nog voor hun ouders en ze  het maken het iedereen naar de zin, ook op hun werk. Ze schieten er dan zelf bij in. En ook vaders zie ik dat doen: vooral veel en hard werken, zodat hun gezin niets tekort komt. Tel daarbij op hun sociale leven met de nodige verplichtingen en voor ze het weten is de week alweer voorbij!

 

 

Lat
We leven in een tijd waarin de lat erg hoog ligt. En ook hier zie je weer dat vooral moeders zichzelf veel opleggen. Misschien herken je dat wel: Je wilt altijd op alle punten in het leven slagen: een goede moeder zijn, een leuke partner, het huis opgeruimd en schoon hebben, een goede baan hebben, een goede buurvrouw/dochter/vriendin zijn. En zeg nou zelf: dat is gewoon niet mogelijk. En dat weet je ook wel, maar toch voel je je schuldig als het niet altijd gaat zoals je voor ogen had.

 

 

Schuldgevoel
Dat schuldgevoel wordt nog een stukje groter als je bij jezelf denkt: wat zou ik graag meer tijd voor mezelf hebben. Maar ja, dat kan natuurlijk niet. Want stiekem vind je dat je pas echt mag genieten als alles af is en als alles op rolletjes loopt. En je kunt de dingen waar jij voor zorgt moeilijk uit handen geven.

 

 

Accu
Maar waarom? Als je altijd alleen maar geeft en zorgt, raakt je accu leeg. En een lege accu kan niets geven. Dus het is niet alleen goed voor jezelf om tijd vrij te maken voor wat jij leuk vindt. Nee, het is zelfs echt nodig! Om je accu weer op te laden, zodat je daarna weer kunt geven.

 

 

Hoe
En hoe doe je dat dan, voor jezelf zorgen?

 

  • Plan er bewust tijd voor in (geef jezelf bijv. een avond per week ‘me-time’)
  • Zoek dingen op waar jij door ontspant
  • Zoek dingen op waar jij energie van krijgt
  • Bedenk voor jezelf: wat vond ik vroeger leuk om te doen? Pak bijv. een oude hobby weer op.
  • Ga op stap met je vriendin/vriend.
  • Maak gebruik van vrienden of familie die op de kinderen willen passen.
  • Geef taken in het huishouden (soms) uit handen
  • Maak helpende gedachten als je last hebt van schuldgevoel.
  • Wees niet te streng voor jezelf, geef jezelf de tijd om een goede weg te vinden.

 

 

Gooi die schuldgevoelens maar aan de kant, want op deze manier voor jezelf zorgen, heeft niets met egoïsme te maken. Het geeft je nieuwe energie, waardoor je er weer kunt zijn voor je kinderen, voor je partner en voor je omgeving. Ik wens je veel fijne momenten voor jezelf toe!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn