“Ik doe het wel eens, maar ik voel me er helemaal niet goed bij”, vertelde een moeder mij. Ze had het over een mat, waar ze haar kind op zette als hij iets stouts had gedaan. Veel ouders gebruiken er de trap voor of een strafstoeltje. Ik heb het ook wel gedaan toen mijn kinderen nog klein waren. En ik had toen hetzelfde gevoel als de moeder die ik sprak. Het klopte niet.
Boodschap
We praatten er over door en ze gaf aan wat haar grootste bezwaar was. “Ik geef hem de boodschap dat zijn boosheid er niet mag zijn. Zo van: als je zo boos doet, ben je voor mij niet oké, dan wil ik je niet in de buurt hebben.” Daarmee linkte ze aan mijn grootste bezwaar, namelijk: je raakt zo de verbinding met je kind kwijt.
Op de trap
“Ga jij maar even op de trap zitten om na te denken over wat je fout hebt gedaan!” klinkt het dan. Maar dat werkt meestal niet, omdat je kind boos, verdrietig of overstuur is in zo’n situatie. Nadenken gaat dan sowieso niet. Soms wordt het gehuil alleen maar erger. Of je kind komt van de strafplek af voordat jij gezegd hebt dat het mocht. Je kunt dan zomaar in een machtsstrijd belanden. En die kent eigenlijk alleen maar verliezers.
Wat?
Wat wil je eigenlijk bereiken met een time-out? Volgens mij dit: dat je kind naar je luistert, anderen niet slaat, niet schreeuwt, geen ruzie maakt enzovoort. Oftewel: je wilt negatief gedrag afleren.
Effect
Bereik je dat dan met deze maatregel? Op het eerste gezicht lijkt het soms wel zo. Dat komt omdat je je kind uit een bepaalde situatie haalt en het apart zet. Het negatieve gedrag stopt dan inderdaad (al kan er ander negatief gedrag voor in de plaats komen). Maar heeft het ook effect op de lange termijn? Zorgt het ervoor dat je kind zich beter gedraagt? Ik heb er grote vraagtekens bij.
Nadelen
Laten we eerst kijken wat voor nadelen er zitten aan deze manier van straffen:
Deze manier van straffen gebruik je als ouders vaak uit onmacht. Jouw frustratie over wat je kind doet en je reactie daarop, zorgt voor een strijd. En maakt dat je het contact kwijtraakt.
Andere manier
Oké, zul je misschien denken. Moet ik dan alles zomaar toestaan? Natuurlijk niet. Dat is ook het punt niet. Maar je kunt dat op een andere manier aanpakken dan met een strafstoeltje, -matje of een time-out.
Wat werkt dan beter? Lees het hier:
Heb vertrouwen.
Ten slotte: Heb vertrouwen in je kind en in jezelf. Kijk naar negatieve situaties als momenten waarop je kind kan leren. Benoem, vertel wat je wel wilt en heb er vertrouwen in dat je kind dit gaat leren.
Ik hoop dat je inmiddels iets duidelijk is geworden. Namelijk dat er betere manieren zijn je kind negatief gedrag af te leren en positief gedrag aan te leren. Ik wens je veel succes hierbij!
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie