Gezin in lockdown - hoe houd ik het vol? - Balans In Je Gezin

Gezin in lockdown – hoe houd ik het vol?

Misschien heb jij je dat ook wel afgevraagd deze dagen, hoe je het vol gaat houden. Want opnieuw beleven we een bijzonder moment dit jaar, nu we voor de tweede keer in lockdown zijn met z’n allen. Dat betekent concreet: opnieuw een lange periode thuis. Eerst kerstvakantie (althans voor de kinderen) en daarna thuis aan het (school)werk.

 

Gedoe
Ik hoorde vanochtend een caissière bij de supermarkt tegen haar collega zeggen: “Ik moest opeens van alles regelen, nu de kinderen thuis zijn. Op dit moment zit mijn schoonvader bij mij thuis te werken en op de kinderen te passen. Het is een heel gedoe om alles voor elkaar te krijgen.”

 

Reacties
Ze was wat gefrustreerd, deze moeder. En dat is begrijpelijk. Mensen reageren verschillend op dit soort situaties. Sommigen vinden de rust best wel fijn. Ze zijn blij dat ze van allerlei verplichtingen af zijn en vinden het prima, kerst vieren met het eigen gezin. En na de vakantie thuis werken en daarnaast de kinderen aansturen, ze gaan het regelen. Maar er zijn ook ouders die er als een berg tegenop zien. Een paar weken vrij lijkt heel leuk, maar er is niets te doen buiten de deur. Hoe houd je dan de kinderen in vredesnaam bezig? En opnieuw thuisonderwijs combineren met hun eigen werk, vinden ze een hele strijd.

 

Stilstaan
Praktische tips over leuke bezigheden vind je verderop in het artikel. Eerst over de vraag: hoe houd ik het vol? Wat ik je wil aanraden, hoe je er ook in staat, is: sta even stil bij jezelf. Hoe denk jij erover en is dat helpend? Helpend in de zin van: dat het allemaal rustig verloopt, zonder stress?

 

Zuchtend
Ik bedoel dit: Je kunt er als een berg tegenop zien en nu al zuchtend de dagen doorbrengen. Terwijl de lockdown nog maar net is begonnen. Wat is het effect hiervan? Ik denk dan aan woorden als: moedeloosheid, vermoeidheid, somberheid. Dat is niet echt helpend, lijkt mij. Je kinderen gaan dat merken en het overnemen. Of ze gaan zich negatief gedragen, om jou het signaal te geven: doe er iets aan, dit is niet oké.

 

Opstandig
Wat ook kan, is dat je er boos over bent en blijft. Je moppert dat het niet eerlijk is en dat het een veel te strenge maatregel is. “We mogen niet eens kerst vieren met de hele familie”, “Ze hadden veel eerder moeten ingrijpen!”, “Gewoon in de winkel kleren kopen is er ook niet meer bij”. Dat soort dingen kun je dan zeggen. Je blijft innerlijk opstandig.
Boosheid, onvrede, onrust, dat soort dingen levert het je op. Met ook weer hetzelfde soort reacties bij je kinderen.

Zo kan ik ook een scenario schetsen van ouders die heel angstig reageren. Je kunt zelf wel bedenken dat ook dit niet helpend is.

 

Hoe dan?
Wat dan wel? Want wat nou als ik me er gewoon moedeloos/boos of angstig over voel? Dan is dat toch gewoon zo?
Ja en nee. Het is nu nog zo misschien. Maar je kunt dat wel veranderen. Wanneer je je gedachten verandert, verandert je gevoel mee. Ik laat het je zien. Twee voorbeelden.

 

Voorbeeld 1
Je denkt: “Hoe moet ik het in vredesnaam allemaal regelen?”
Je voelt je moedeloos.

Tegenover:
Je denkt: “Ik kan dit, het is in het voorjaar ook gelukt. En ik kan altijd hulp vragen.”
Je voelt je sterk.

 

Voorbeeld 2
Je denkt: “Dit kan de regering niet maken!”
Je voelt je boos.

Tegenover:
Je denkt: “Het is niet leuk, maar we gaan er samen het beste van maken”.
Je voelt je krachtig, verbonden.

 

Keuze
Ik hoop dat je het verschil begrijpt. En dat je ook snapt dat je altijd een keuze hebt hoe jij wilt reageren. Als je je richt op de positieve dingen, krijg je een positiever gevoel en word je veel krachtiger. Dan heb je ook de energie om creatief te zijn. In het bedenken van de meest bijzondere thuis-kerst ooit. In het omzien naar anderen, op een manier die, ondanks de afstand, toch verbindt.

 

Dan nog een paar praktische tips voor de kerstvakantie en daarna:

Zie je op tegen de lange dagen van de kerstvakantie? Ben je bang dat de kinderen zich ontzettend gaan vervelen? Bedenk dan samen iets bijzonders. Een “duizend-dingen-om-te-doen doos” bijvoorbeeld, die jullie mooi versieren. Jullie bedenken samen leuke en bijzondere dingen om te doen. Dat schrijven jullie op briefjes die in de doos gaan. Elke dag halen jullie er een of meer briefjes uit. En jullie gaan doen wat erop staat.
Kun je daar wel wat inspiratie bij gebruiken, kijk dan eens op de website van squla. Ik heb onderaan dit stuk twee links staan: voor het inrichten van thuisonderwijs en voor leuke manieren om aan voldoende beweging te komen.

 

Kans
Tot slot: bedenk dat deze periode opnieuw een kans is. Een kans om je kinderen te leren met teleurstellingen en tegenslagen om te gaan. Iedereen maakt in zijn of haar leven moeilijke tijden mee. Ook jouw kinderen gaan dat later meemaken. Hoe mooi is het dan als ze geleerd hebben hoe je daar het beste op kunt reageren.

 

 

Wil je hierover met me doorpraten? Of  heb je er behoefte aan om even stoom af te blazen? Aarzel dan niet en neem contact met me op voor een gratis sessie. In een telefoongesprek van 20 minuten kunnen we jouw situatie thuis bespreken en krijg je praktische tips van mij. Je kunt ze meteen toepassen!

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

 

 

 

https://www.squla.nl/goede-thuisleerkracht?utm_source=customerio&utm_medium=email&utm_campaign=lockdown_15dec_ALG

 

 

https://www.squla.nl/10-energizers-voor-thuisonderwijs?utm_source=customerio&utm_medium=email&utm_campaign=lockdown_15dec_ALG

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn