GUN IEDER KIND ZIJN OF HAAR PROBLEMEN - Balans In Je Gezin

GUN IEDER KIND ZIJN OF HAAR PROBLEMEN

“Als mijn kind maar gelukkig is.” Deze gedachte herken je vast wel. Je hebt er als pappa of mamma veel voor over. Je voelt je zelf ook ongelukkig als je ziet dat je kind verdrietig of somber is. Je vader- of moederinstinct komt naar boven. Je wilt er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je kind zorgeloos door het leven kan gaan.

 

 

Glad
Op zich is daar niets mis mee. Het wordt anders als je elk paadje voor je kind gaat gladstrijken, om te voorkomen dat het struikelt. Natuurlijk is het belangrijk om je kind in de gaten te houden. En op te vangen als het valt. Maar altijd voorkomen dàt het valt, dat kun je niet. En ik denk dat je dat ook niet moet willen.

 

 

Voor later
Je zou je kind het liefste alle teleurstelling, pijn en verdriet besparen. Maar hoe realistisch is dat? Ook jouw kind zal, als het later volwassen is, dingen meemaken die niet fijn zijn. Je kunt hem of haar nu al leren hoe je daar mee om kunt gaan. En dan is ‘pamperen’, ‘curlen’ of van je kind een prins(es)je maken, niet de handigste manier.

 

 

Fouten
En dat weet je ook wel, alleen hoe doe je dat dan in de praktijk? Het belangrijkste is: laat je kind het zelf ervaren. De mooie dingen en zeker ook de teleurstellingen. Laat je kind leren van zijn of haar eigen fouten. Een klein kind moet leren hoe hij of zij zich moet bewegen. Letterlijk. Als het wat ouder wordt, mag het ook leren zich te bewegen in de omgang met anderen.

 

 

Bemoeien
Wat ouders allereerst mogen doen: zich er niet mee bemoeien. Geef je kind het vertrouwen dat hij of zij zelf weet hoe het moet. En mocht het dan mis gaan, dàn ben je er. Om je kind te troosten, erkenning te geven en te steunen.

 

 

Ervaring
Geen kind leert fietsen zonder eerst talloze keren te vallen. Hij of zij leert van gemaakte fouten en fietst uiteindelijk probleemloos weg. Jij houdt het als pappa of mamma in de gaten, maar grijpt pas in als het mis gaat. Anders leert je kind het nooit. Precies zo doe je het als je kind ervaringen op gaat doen in omgaan met anderen of zelfstandig een taak uitvoeren. Als je dan al bij voorbaat het paadje van je kind schoon veegt, ontneem je hem of haar de kans zelf ervaringen op te doen. Je kunt je kind beter leren hoe hij/zij zelf kan vegen. En dat gaat niet meteen de eerste keer al goed. Daar moet je kind voor oefenen. Gun je kind die oefening.

 

 

Balans
Natuurlijk moet je je kind beschermen tegen gevaren. Het is alleen de kunst om een goede balans te vinden tussen beschermen en ervaringen laten opdoen. Met vallen en opstaan. Ook jouw kind moet zijn of haar eigen weg vinden. En hoe meer jij hem of haar zijn eigen worsteling daarmee laat doormaken, hoe sterker je kind wordt. Zo leer je je kind voor zichzelf op te komen.

 

 

Loslaten
En dus mag je best wat meer loslaten. Bijvoorbeeld als jij merkt dat je wel heel vaak bij school of bij andere ouders verhaal haalt. Of geregeld de problemen van je kind aan het oplossen bent. Immers, dan leert je kind nooit ‘zelf fietsen’. Als je je kind zelf laat oefenen, slaat hij of zij de ervaringen op in de hersenen. Om ze later te gebruiken als hij/zij iets soortgelijks tegenkomt. Dan weet je kind wat wel en niet werkt. Ontneem je kind dit soort ervaringen dus niet. Ook al gaat het soms tegen je gevoel in.

 

 

Er zijn
Jij mag de mamma of pappa zijn waar je kind zijn of haar verhaal kwijt kan. Als hij niet op een feestje is uitgenodigd, als ze weer geen doelpunt gescoord heeft, als er een onvoldoende is gehaald. Jij kunt dat allemaal niet voorkomen, je hoeft het ook niet op te lossen. Je hoeft er alleen maar te zijn en te troosten, erkenning te geven en je kind te helpen een goede manier te vinden voor de volgende keer.

 

 

Tot slot: Niemand is perfect. Jij als ouder niet en je kind is dat ook niet. Jij mag jezelf zijn, je kind mag zichzelf zijn. Inclusief alle ‘eigen-aardigheden.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn