HET PERFECTE PLAATJE - Balans In Je Gezin

HET PERFECTE PLAATJE

Als ouder kun je in je hoofd een beeld hebben van hoe opvoeden eruit moet zien. Het perfecte plaatje, zeg maar. Dat is meestal een ideaalbeeld.  En dat beeld verschilt heel vaak van de werkelijkheid. De dagelijkse praktijk is wat weerbarstiger. Je ziet dan toch nog “onscherpe dingen”. Of de “belichting is niet goed gegaan”. Het resultaat valt dan tegen, zoals dat soms ook gebeurt bij het maken van een foto. In deze onzekere tijden kun je nog sterker dat gevoel hebben.

 

Als ik dit beeld dan concreet toepas, dan kunnen teleurstellende resultaten er zó uitzien:

 

  • Je voelt je schuldig omdat je geregeld uit je slof schoot tegen je kinderen.
  • Je geeft jezelf op je kop omdat je niet wist hoe je je kind moest helpen met schoolwerk.
  • Je merkte dat je soms gek werd in je hoofd van alle drukte, geruzie of dingen die nog moesten gebeuren.
  • Je denkt aan die keren dat je toch maar toegaf, terwijl je je zó had voorgenomen consequent te zijn.
  • Je voelt dat je tekort bent geschoten. En je denkt dat je je kinderen hierdoor ernstig tekort hebt gedaan.

 

De vraag: “pak ik het allemaal wel goed aan?” kan dan zomaar in je opkomen. Je wilt het graag goed doen. Je wilt het, beken het maar eerlijk, vaak té goed doen. Het liefst perfect…

 

Goede zaak
Twijfelen aan of je het wel goed doet, iedere ouder doet dit wel eens. En dat is eigenlijk een heel goede zaak. Want het zorgt ervoor dat je kritisch kijkt naar jezelf als opvoeder. En het kan ertoe leiden dat je dingen bij gaat stellen die niet goed gaan in de opvoeding. En dat is alleen maar winst toch? Er zit nóg een aspect aan twijfelen over je opvoeding: het geeft aan dat je graag het beste wilt voor je kind. Een heel goed teken, lijkt mij.

 

Schuldgevoel
Naast twijfel is er vaak schuldgevoel. Vooral moeders hebben daar last van. De gedachte is begrijpelijk: “Ik heb het niet goed gedaan, daar voel ik me schuldig over.” Toch is het belangrijk niet in je schuldgevoel te blijven hangen. Omdat het je niet verder helpt. Een paar dingen die je wél kunt doen:

 

  • Er met iemand over praten. Zoek iemand die naar je luistert en begrip toont. Die je helpt zoeken naar oplossingen die voor jou en je gezin werken.
  • Je gevoel volgen bij adviezen van anderen. Doe je voordeel met advies en zorg dat het werkt voor jou en je gezin. Met andere woorden: kies wat bij jou en je gezin past. Voelt het niet goed, begin er dan niet aan of stop ermee.
  • De situatie bespreekbaar maken in je gezin. Neem de tijd voor een gesprek met elkaar over hoe het gaat de laatste weken. Laat iedereen om de beurt vertellen wat wel en niet goed gaat. Wees in dat gesprek eerlijk over jouw eigen aandeel. Vertel bijvoorbeeld dat je hebt gemerkt dat je snel boos bent. Dat je dat niet wilt en het voortaan anders gaat doen. Wanneer je hier eerlijk over bent, geeft dat je kinderen ruimte om ook eerlijk te zijn over zichzelf. Bespreek tot slot samen hoe het anders kan.
  • In je hoofd gedachtes maken die je helpen. Zodra je bij jezelf een gedachte voelt opkomen met een negatieve ondertoon, verander je die in een positieve gedachte. “Ik voel me schuldig” wordt dan bijvoorbeeld: “Ik doe mijn best en ik wil het beste voor mijn gezin.”
  • De lat minder hoog leggen. Wie altijd alles perfect wil doen, zal op den duur opgebrand raken. Als je wat ontspannener leeft, ook op dit punt, kun je het langer volhouden.
  • Stoppen met piekeren over wat je fout heb gedaan. Bedenk: het verleden kan ik niet veranderen, maar ik kan wel kiezen hoe ik het in de toekomst ga doen.

 

Basis
Als je altijd perfect wilt zijn, leg je de lat wel erg hoog. Je maakt het jezelf dan onnodig moeilijk. Stap daarom naar beneden en doe die lat omlaag. Bedenk dit: vrijwel alle ouders geven hun kinderen wat ze in de basis het meest nodig hebben, namelijk: liefde, aandacht, veiligheid en erkenning. En soms gaat het even mis. En dat is helemaal niet erg. Niemand is perfect, dus jij ook niet.  Weet dat je het altijd kunt herstellen. Laat maar zien aan je kinderen hoe je dat doet. Ga ervoor!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn