Als het gaat om de vriendschappen van kinderen, kunnen ouders daar verschillende vragen over hebben. Bijvoorbeeld:
Op al deze vragen ga ik in. De eerste vraag komt nu aan bod, over de andere vragen schrijf ik een volgende keer.
Eerst ga ik iets vertellen over kindervriendschappen in het algemeen. Ik beperk me tot de leeftijdscategorie t/m 12 jaar (omdat ik me in mijn coaching ook vooral op die leeftijdsgroep richt).
Leren
Vriendschappen zijn voor een kind belangrijk om zich te ontwikkelen. Kinderen kunnen enorm veel leren van hun vriendjes. Ze leren zichzelf en anderen beter kennen. Daar groeit hun zelfvertrouwen van. Andere dingen die ze leren:
Leeftijd
Met het ouder worden groeit je kind niet alleen lichamelijk. Hij/zij maakt ook een groei door in de manier van vriendjes maken en met vrienden spelen.
Jonge kinderen tot een jaar of 3 spelen vooral naast elkaar en nog niet met elkaar. Ze pakken soms zomaar elkaars speelgoed af en ze kunnen nog niet goed delen.
Bij kinderen van 4 tot 7 jaar verandert dat. Kinderen laten dan steeds vaker merken wie ze wel of niet leuk vinden. Ze kiezen vaak op grond van dezelfde interesses. En ze wisselen hun vriendje vrij makkelijk in voor een ander vriendje. Als ze ruzie hebben kan het gebeuren dat ze nooit meer met hun vriendje willen spelen. Maar even later maken ze het weer goed.
Kinderen tussen de 8 en 10 jaar hebben vaak vriendjes die dezelfde activiteiten leuk vinden. De nadruk ligt op het samen dingen doen. Als er ruzies ontstaan, moeten ze echt worden uitgepraat. Het ene moment boos op elkaar en het andere moment weer dikke vriendjes, dat is dan echt voorbij.
Kinderen van 11 en 12 jaar ontwikkelen steeds meer saamhorigheid in hun vriendschap. Ze hebben elkaar echt nodig, delen geheimen en troosten elkaar.
Helpen
Als je merkt dat je kind moeite heeft met het maken van vrienden, kun je hem of haar op deze manier helpen:
Ik hoop dat je wat kunt met mijn tips, als jij je kind wilt helpen met het maken van vriendjes. Volgende keer meer over vriendschappen en wat je kunt doen als je niet zo blij bent met de vriendjes van je kind.
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie