“Mamma, ik ben zo bang dat opa dood gaat.” “Pappa, hoe moet dat nou als jij en mamma allebei ziek worden?” Dit soort vragen kunnen kinderen stellen. Sommige kinderen leven zorgeloos verder, ook in deze tijd. Bij andere kinderen neemt de angst toe. Wat kun je dan doen?
Geruststellen? Wanneer een kind echt heel bang is, helpt geruststellen niet. Bij (grote) angst staan de hersenen in de overlevingsstand, jouw geruststellende woorden komen dan niet binnen. Wat beter werkt, is in kleine stapjes oefenen met het aangaan van de angst.
Begrip Dat begint bij je kind erkenning geven: je benoemt de angst en toont er begrip voor. Zo laat je merken: jouw angst mag er zijn. Je kind zal zich begrepen voelen. De volgende stap: Praat met je kind over wat hem of haar bang maakt. Zo kom je erachter wat er precies speelt. Je hoeft niet meteen een oplossing aan te dragen. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken.
Uitleggen Vertel je kind wat het coronavirus is. Leg het zo duidelijk mogelijk uit, afgestemd op de leeftijd van je kind. En vertel wat we er samen aan doen om het virus in te dammen. Jullie hebben als het goed is al werk gemaakt van alle maatregelen zoals regelmatig handen wassen, afstand houden, hoesten of niezen in de elleboog. Leg uit waarom dat zo belangrijk is. Vertel ook dat de meeste kinderen niet ziek worden van het coronavirus. Vertel je kind ook hoe je je immuunsysteem kunt versterken: gezonde voeding, veel bewegen, goed slapen.
Uitstraling Zorg voor een positieve sfeer in huis. Misschien ben je zelf bang. Probeer je eigen angst niet op je kind over te dragen. Bedenk: wat je uitstraalt, dat pikt een kind op. Is jouw eigen angst groot, zoek dan een andere volwassenen om er met hem/haar over te praten. En zoek met je kind(eren) naar helpende gedachten als vervanging van de angstige gedachten.
Ontspanning Zoek samen de ontspanning op. Maak van ontspanning een vast onderdeel van jullie (nieuwe) dagritme. Een vast dagritme is voor veel kinderen fijn, vooral als ze angstig zijn. Het geeft ze houvast.
Contact Blijf in contact met de buitenwereld. We kunnen anderen nu niet bezoeken, maar er zijn gelukkig veel mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Doe bijvoorbeeld samen iets goeds voor anderen. Daarmee laat je zien aan je kind hoe belangrijk en mooi het is om iets voor een ander over te hebben. En hoe belangrijk het is om in verbinding te blijven met elkaar.
Al deze dingen: erover praten, begrip tonen, uitleg geven, samen doen wat goed is voor je lijf en voor je geest, verbinding zoeken – ze helpen om de angst aan te gaan, zodat die minder wordt.
Ik spreek de hoop uit dat jullie samen, ondanks alles, een goede tijd met elkaar hebben als gezin. Heb je behoefte aan contact? Wil je vragen stellen over opvoeden? Wil je misschien je hart luchten? Maak gebruik van mijn aanbod: een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
Geef een reactie