HOE JE EEN BANG KIND KUNT HELPEN - Balans In Je Gezin

HOE JE EEN BANG KIND KUNT HELPEN

“Mijn dochter is de laatste tijd overal bang voor. Het lijkt steeds erger te worden en ik weet niet zo goed meer wat ik kan doen. Ik maak me er best wel zorgen over. Ik gun haar meer zorgeloosheid in haar leven.”
Dit is herkenbaar voor veel ouders. Kinderen zijn geregeld bang en soms gaat het na een tijdje weer over. Maar het kan ook gebeuren dat het steeds erger wordt. Wat kun je dan als ouders het beste doen?

 

Jong kind
Laten we eerst eens kijken naar soorten kinderangst. Die verschilt vaak per leeftijd. Jonge kinderen zijn vaak bang als ouders weggaan, bijvoorbeeld als je ze naar de kinderopvang brengt. Dit is een heel normale angst, hier leren de meeste jonge kinderen wel mee omgaan. Verder hebben jonge kinderen vaak angsten die te maken hebben met hun fantasie. Ze durven niet op de wc te zitten, uit angst er in te vallen en weg te spoelen, ze zijn bang in het donker, bang voor honden enz.

 

Zelf doen
Bij kinderen vanaf 7 jaar verandert de angst. Op die leeftijd heeft een kind in de basis alles al geleerd (lopen, praten, leren lezen en rekenen, omgaan met anderen). Alles is in feite klaar om verder ontwikkeld te worden. En dan gaat het kind zich realiseren dat hij/zij het zelf moet gaan doen en dat er dingen verwacht worden. Dat is vaak heel spannend voor een kind en dan kunnen er angsten de kop opsteken als: vinden andere kinderen mij wel leuk, ik durf dit niet want ik ben bang dat het fout gaat, ik ben bang dat er brand komt, ik ben bang voor oorlog.

 

Groter
Vaak begint angst klein, maar het kan snel groter worden. Daarom is het ook allereerst nodig dat angst een grens krijgt. En die kun jij als vader of moeder geven. Verder is angst iets dat je aan moet gaan en ook daar kunnen ouders bij helpen.

 

Tips
Waar kun je op letten? Hieronder vind je een aantal tips:

 

  • Ga niet geruststellen. Het helpt niet, al jouw geruststellende opmerkingen belanden in een bodemloze put.
  • Ga de angst ook niet uit de weg. Je kunt beter in kleine stapjes oefenen met het aangaan van de angst.
  • Geef je kind erkenning: benoem de angst en toon er begrip voor.
  • Praat met je kind over wat hem of haar bang maakt. Zo kom je erachter wat er precies speelt. Je hoeft niet meteen een oplossing aan te dragen.
  • Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken.
  • Als je weet wat je kind bang maakt, kun je verder gaan met vragen stellen. Wanneer ging het goed en durfde je kind het al? Hoe heeft hij/zij dat gedaan? Kent je kind andere kinderen die het wel durven en hoe pakken die dat aan? Zo help je je kind na te denken en dan ontstaat een stuk zelfvertrouwen.
  • Stimuleer je kind om waar hij/zij bang voor is, toch te doen. Doe het samen (bijvoorbeeld een hond aaien). Dwing je kind niet.
  • Leg niet teveel nadruk op de angst, probeer het luchtig te houden door bijvoorbeeld humor te gebruiken.
  • Geef het goede voorbeeld in situaties waar je zelf bang bent – laat zien hoe jij daar mee omgaat.

 

Al deze dingen zorgen ervoor dat de angst van je kind een grens krijgt èn dat je kind leert de angst aan te gaan. En dan gaat je kind merken: het is niet zo erg als ik dacht! Ik kan het gewoon!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn