Hoe je kunt leren geduldig te zijn - Balans In Je Gezin

Hoe je kunt leren geduldig te zijn

“Ik dacht dat ik geduldig was, viel dat even tegen!” Deze zin las ik laatst in een tijdschrift. Ik las even verder, er was een moeder aan het woord. Zij had op haar werk veel geduld en was verder best een rustig type. Maar als het ging om geduld met haar kinderen, merkte ze dat ze regelmatig een erg kort lontje had. En dat viel haar zó tegen van zichzelf. “Ik hoor mezelf vaak wat snauwerig reageren en dat is helemaal niet hoe ik ben. Dacht ik…”

 

Mens
Als jij dit ook herkent, bedenk dan allereerst dit: je bent ook maar een mens. Het hoort erbij. Dat wat jouw kinderen doen of zeggen, roept altijd een bepaalde emotie op bij jou. Juist bij je eigen kinderen het sterkst, omdat je met ze verbonden bent.

 

Ideaalplaatje
Die emotie kan zowel positief als negatief zijn. En als je heel eerlijk bent, wil je die negatieve eigenlijk liever niet. Wat je graag wilt, is dat je altijd rustig en geduldig reageert. Dat je altijd meteen weet wat je moeten zeggen of doen. En dat dat dan meteen werkt: je kinderen doen meteen wat je zegt. Geen boze stemmen, gehuil of irritatie. Maar zeg nou zelf, dat ideaalplaatje bestaat toch niet?

 

Je kunt iets doen
Wat wel kan, is werken aan hoe jij er zelf mee om gaat. Want op elk moment precies de juiste toon treffen, is dan misschien niet haalbaar. Maar het kan zijn dat het te vaak doorslaat naar de andere kant. En daar kun je iets aan doen. Hier volgen een paar tips:

 

  • De eerste stap is: stilstaan bij jezelf. Oefen met het volgende: opmerken dat dit gebeurt bij jou. Dit ongeduld, deze irritatie, die boosheid. Voel dat het er is. En accepteer het. Bedenk: dit is wat het is.
  • Heb je gedachtes als: “Dit is nou al de zoveelste keer!” Of: “Kan hij/zij nou nooit eens meewerken?”, ga er dan niet in mee. Ze helpen namelijk niet. Je wordt er alleen maar ongeduldiger en bozer van.
  • Onderzoek waar jouw ongeduld vandaan komt. Is het echt zo dat je kind tijd zit te rekken, of ligt het probleem eigenlijk bij jou? Vraag je af of jouw ongeduld terecht is. Een voorbeeld: mag je kind zijn/haar eigen tempo hebben? Kun jij je daar misschien aan aanpassen? Heb je echt haast? Wat bereik je als je nu flipt? Zal het helpen om ongeduldig te reageren?
  • Zoek hulp – soms is er iets van vroeger dat je nu nog steeds dwars zit. Je wilt er misschien niet aan, maar het gaat niet weg. En het maakt dat je te vaak uit je slof schiet en je geduld niet kunt bewaren. Zoek dan hulp en werk eraan, het kan je zó veel lucht geven!
  • Laat je frustraties niet te lang oplopen. Je herkent dit vast wel: gedurende de dag gebeuren er allerlei dingen waar je je over opwindt. Je kropt ze allemaal op en op een bepaald moment barst de bom. Bijvoorbeeld het moment waarop je kind iets doet of juist niet. Dat triggert iets bij jou en ineens komt alle frustratie van de hele dag eruit. Je kind krijgt dit allemaal over zich heen en dat is niet terecht. Zorg dus dat je dit soort dingen aanpakt op het moment dat ze zich voordoen.
  • Wat goed kan helpen om zelf rustig te worden, is: afstand nemen. Loop even weg voor een paar minuten of ga op de wc zitten. Een variant hierop is creatief zijn: stap uit de situatie en doe samen even iets heel anders. Je laat bijvoorbeeld de boel de boel en gaat je kind voorlezen. Jij koelt af en je kind heeft afleiding.
  • Verplaats je in je kind. Word niet meteen boos, maar bedenk waarom zij/hij bepaalde dingen doet of op een bepaalde manier reageert. Stel bijvoorbeeld eerst een vraag om dat duidelijk te krijgen.
  • Bedenk: het hoeft niet allemaal in één keer perfect. Je kunt het oefenen. En je mag terugvallen en het soms helemaal fout aanpakken. Je kunt altijd in de herkansing. Je kunt altijd je excuses aanbieden aan je kind.

 

Tot slot nog dit: Heb vertrouwen dat het goed komt. Echt, je kunt leren om een geduldiger moeder of vader te worden. Ik wens je veel mooie leermomenten toe om dit te bereiken.

 

Vind jij het lastig, je geduld bewaren? En wil je hier graag met met over doorpraten? Of kun je wel wat tips gebruiken als het om opvoeden gaat? Vraag dan nu een gratis sessie bij mij aan. We bellen elkaar en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je alle vragen mag stellen die je hebt.

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn