HOE PRAAT JIJ TEGEN JE KIND? - Balans In Je Gezin

HOE PRAAT JIJ TEGEN JE KIND?

De belangrijkste personen in het leven van een kind zijn meestal zijn of haar ouders. Dat is aan de ene kant voor moeders en vaders een fijne gedachte. Maar het kan je ook onzeker maken. Immers, dan heb je als pappa of mamma best een hele verantwoordelijkheid! En dan is het goed om van tijd tot tijd eens kritisch naar jezelf te kijken.

 

Taal
Vandaag wil ik je vragen om te kijken naar je taalgebruik. Ga aan het eind van de dag eens na: Hoe praatte ik tegen m’n kind? Wat was mijn “tone of voice”? En vooral: wat heb ik wel benoemd en wat niet? Het zou zomaar kunnen dat je tot je schrik merkt dat je heel wat vaker negatieve taal hebt gebruikt tegen je kind dan positieve.

 

Negatief
Negatieve manieren van communiceren zijn bijvoorbeeld: verwijten, dreigen, preken en commanderen. Je zegt dan dingen als:

 

 • “Hoe vaak moet ik je nog zeggen dat je meteen uit school je tas op moet ruimen?”
 • “Als je dat nog één keer doet, krijg je deze week geen zakgeld.”
 • “Nou stond je alweer een half uur onder de douche. Weet je wat dat kost aan energie!”
 • “Ruim je rommel op!”

 

Vraag
Misschien denk je nu: wat is het probleem hier dan? Ik mag toch benoemen wat er fout gaat? Dat mag zeker. Maar vraag je dan eens af:

 

 • Welk effect heeft dit soort opmerkingen?
 • In hoeverre gaan jouw reacties echt over je kind? Zit jouw eigen frustratie hier op de een of andere manier in verpakt? (Bijvoorbeeld omdat je een rotdag op je werk had?)
 • Hoeveel positieve opmerkingen staan er per dag tegenover?

 

Effect
Als het gaat om effect: Wat je graag wilt, is dat je kind zijn of haar gedrag verandert. En dat gebeurt hierdoor lang niet altijd. En misschien gaat je kind uiteindelijk doen wat jij graag wilt. Maar welke gevoelens horen daar dan bij? Als ik naar de voorbeelden hierboven kijk:

 

 • Teleurstelling in zichzelf (ik kan het niet/vergeet het altijd) en ook in ouders (mamma ziet alleen wat ik niet goed doe).
 • Angst – je kind doet het omdat hij/zij bang is anders geen zakgeld te krijgen.
 • Schuldgevoel – je kind stond er niet bij stil.
 • Boosheid – (pappa is alweer boos op mij).

 

Is dit wat je wilt voor je kind?

 

Frustratie
En over afreageren: Ik denk dat jij dat wel herkent bij jezelf. Dat je soms je eigen frustratie op een ander afreageert. En dat kan dan ook je kind zijn. Ik denk dat ik verder niet hoef uit te leggen dat dit eigenlijk niet fair is. Niet tegenover je kind en ook niet tegenover jezelf.

 

Positief
Tel ze eens op, de positieve dingen die je op een dag tegen je kinderen zegt. Zijn het er niet al teveel? Ga er dan mee aan de slag. Wat levert dat je op? Gewoon meer positieve momenten in je gezin, een fijne sfeer. Echt, het kan al zo helpen als je inzicht krijgt in hoe jij op een positieve manier je kind kunt bijsturen. Dat kan al heel simpel, door eens stil te staan bij wat je kind allemaal wél goed doet en dat te benoemen. Maak er een gewoonte van dat minstens één keer per dag te doen.

 

Toch mis
En wanneer het toch mis gaat, let dan op drie dingen:

 

 • Erkenning geven (zo laat je merken dat je je kind begrijpt)
 • Luisteren naar je kind (zo voelt hij/zij zich gehoord)
 • Een ik-boodschap geven (zo laat je merken wat het met jou doet)

 

Begrip
Op deze manier communiceren met je kind haalt het uit de verwijtende sfeer. Een kind dat zich begrepen voelt, zal ruimte hebben om jou ook te begrijpen. En dan zal hij of zij graag mee willen werken met jou!

 

Je kunt vandaag al beginnen! Ik wens je heel veel succes.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn