Toen onze kinderen nog klein waren, brachten wij de oudste twee altijd samen naar bed. Tanden poetsen, pyjama aan, verhaaltje voorlezen enz., het hele ritueel. Er kwam na verloop van tijd een moment dat de oudste wat later naar bed mocht dan de tweede. En dus werden ze ook apart naar bed gebracht. Toen viel mij op dat beide kinderen daar enorm van genoten. Van de aandacht die ze kregen, helemaal voor zich alleen.
Ook denk ik aan het moment waarop de oudste naar school ging en de tweede nog thuis was. Hij bloeide er helemaal van op, genoot van de tijd met mij en/of pappa, zonder oudere broer. En als die dan uit school kwam, was hij weer blij dat hij met hem kon spelen.
Verdelen
Een eerste kind krijgt alle exclusieve aandacht van ouders en omgeving. Komen er meer kinderen, dan moet die aandacht verdeeld worden. Voor ouders kan dat soms lastig zijn. Soms vraagt het ene kind meer aandacht dan het andere. Dan sneeuwt er wel eens eentje onder. Het is goed om daar alert op te zijn als ouders.
Tips
Het leven van alledag met zijn hectiek maakt het niet altijd simpel. Waar kun je dan op letten als mamma of pappa, als je de aandacht goed wilt verdelen? Een paar tips:
-Accepteer van jezelf dat het soms mis gaat bij het verdelen van de aandacht. Je bent je ervan bewust en dat is al een eerste stap. Vervolgens bedenk je hoe je de aandacht beter kunt verdelen.
-Schuldgevoel is niet nodig, je bent ook maar een mens!
-Soms vraagt een kind aandacht, precies op het moment dat jij het aan een ander kind geeft. Word niet boos, blijf rustig. Vertel: “Ik praat nu even met …, over 10 minuten ben jij aan de beurt.”
-Vindt je kind het moeilijk om te wachten, vergeet dan niet hem/haar een compliment te geven als het is gelukt. Ook als het pas lukte na twee of drie keer uitleggen.
-Zoek momenten op van een-op-een aandacht voor elk kind apart. Bijvoorbeeld bij het naar bed brengen, als de andere kinderen naar sport zijn of bij een vriendje spelen. Echte aandacht geef je door er helemaal voor je kind te zijn en bijvoorbeeld samen te spelen. Laat je kind zoveel mogelijk kiezen en geniet! Of je neemt samen de dag door: wat vond je leuk vandaag, wat was bijzonder, wat was niet zo leuk?
-Vind je het moeilijk om dit soort momenten te kiezen? Zorg dan voor een vast ritme in je gezinsleven. Dan worden die momenten gewoon onderdeel van je gezinsritme.
-Doe af en toe iets bijzonders, speciaal met één kind. Bijvoorbeeld samen naar de film, een voetbalwedstrijd, dagje uit. Verzin het maar. Uiteraard verdeel je dit soort activiteiten wel eerlijk over de kinderen.
-Doe het samen als dat kan: één ouder geeft het ene kind aandacht, één ouder het andere.
-Kinderen zijn verschillend en verschillen meestal ook in leeftijd. Geef ze elk hun eigen activiteiten om te doen: de oudste aan tafel met een knutselwerkje, de jongste op de vloer met duploblokken bijvoorbeeld. Geef ze om de beurt af en toe aandacht voor waar ze mee bezig zijn.
-Geef aandacht aan de belangrijke momenten. Mag je kind iets laten horen op een speciale avond van de muziekschool? Is er een belangrijke voetbalwedstrijd? Zorg dat je er bent, zo mogelijk met het hele gezin. Zo laat je merken: dit is belangrijk voor jou en dus geven wij daar aandacht aan.
-Heeft een kind meer aandacht nodig vanwege bijzondere omstandigheden? Dan kan het zomaar gebeuren dat de andere kinderen er bij in schieten qua aandacht. Jullie kunnen overwegen om af en toe de zorg voor dat ene kind uit handen te geven, om er te kunnen zijn voor de andere kinderen. Dit is geen eenvoudige beslissing, dat besef ik heel goed (en weet ik uit ervaring). Bekijk zelf of dit haalbaar is en goed is in jullie situatie.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Heb je er nog vragen over of wil je erover doorpraten? Neem gerust contact op!
Je kunt een gratis sessie aanvragen. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!
ja ik wil een gratis sessie
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
ja ik meld me aan
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een reactie