HOE ZIT DAT MET HET 'LEUGENTJE' OVER SINTERKLAAS? - Balans In Je Gezin

HOE ZIT DAT MET HET ‘LEUGENTJE’ OVER SINTERKLAAS?

Ik weet het nog goed, onze oudste zoon was een jaar of vier. Het was half november en vanaf het moment dat de Sint in het land kwam, begon hij vragen te stellen. En hij bleef maar doorvragen, totdat ik er helemaal klaar mee was. Ik wist gewoon niet welk leugentje ik nu weer moest verzinnen en vond het ook niet leuk meer om te liegen. Dus ik besloot hem de waarheid te vertellen. Hij dacht even na en knikte toen dat hij het begreep. Toen kwam de dag van de intocht. We zagen de boot aankomen en de Sint met zijn Pieten aan wal stappen. En toen… geloofde onze zoon gewoon weer in Sinterklaas! Hij zag hem toch zelf?

 

Magisch denken
Kinderen in de leeftijd van 3 tot ongeveer 6 jaar zitten in een periode van magisch denken. Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar en alles is mogelijk. En oorzaak en gevolg, daar kan een kind nog niets mee. Voor de sinterklaasperiode betekent dat, dat een kind voor alle onlogische gebeurtenissen wel een verklaring heeft. En je kunt wel vertellen dat de Sint niet bestaat, maar zoals je al las in het voorbeeld, gaat een kind het toch geloven op het moment dat hij/zij de Sint in het echt ziet. Deze periode van magisch denken verandert geleidelijk en hoe snel dat gaat, verschilt per kind.

 

Kiezen
Wat je dus als ouders het beste kunt doen, is zelf kiezen hoe je er mee om wilt gaan. Kies je ervoor het sprookje in stand te houden, volg het kind dan in de ontwikkeling naar niet-meer-geloven. Je kind gaat vanzelf vragen stellen en dan kun je peilen hoe het zit. Zolang een kind wil geloven in Sinterklaas, gelooft  het ook gewoon in de Sint. Pas als het kind er zelf aan toe is, zal hij/zij gaan geloven dat het inderdaad waar is dat pappa en mamma de cadeautjes kopen en dat Sint en Piet niet echt bestaan.

 

Waarheid
Kies je ervoor om vanaf het begin te vertellen dat het om verklede mensen gaat, houd er dan rekening mee dat je kind in de leeftijd van magisch denken dit toch niet zal geloven. En dat dat helemaal niet erg is, het kan naast elkaar bestaan: geloven wat pappa en mamma zeggen en toch de Sint in het echt zien en dat dan geloven. Het hoeft niets af te doen aan het plezier. Zeg er wel bij dat ze het als een geheim mogen bewaren, omdat er ook kinderen zijn die het nog wel geloven. Je kunt ervan uitgaan dat het ook allemaal nog spannend en gezellig is voor een kind als het wel de waarheid weet.

 

Opluchting
Voor sommige kinderen kan het een hele opluchting zijn als je vertelt dat jullie als ouders de cadeautjes kopen en dat het hele ‘Sinterklaascircus’ dat opgevoerd wordt in het Sinterklaasjournaal, gewoon een leuk, spannend verhaal is. Als het allemaal te spannend is voor een kind, kun je dus overwegen om dit te vertellen.

 

Ben je bang dat je kind een deuk in het vertrouwen van volwassenen op zal lopen? Bedenk dan dat dit in de meeste gevallen wel meevalt: het is eigenlijk een natuurlijk proces. En je kunt het zelf begeleiden:

 

  1. Door vragen te stellen als reactie op een vraag van je kind. Dan kun je nl. precies peilen hoeveel je kind nog wel of niet gelooft;
  2. Door niet keihard te liegen als je kind begint te twijfelen;
  3. Door de ontdekking van de waarheid positief te gebruiken: ” Jij weet nu hoe het zit, je hoort nu bij de groten die het leuk mogen maken voor de kleintjes”;
  4. Door mee te gaan in hoever je kind is. Het ‘sprookje’ van Sinterklaas is net zoiets als het verhaal van bijvoorbeeld Kikker en zijn vriendjes, die je ook ‘levensecht’ op het toneel kunt bekijken.
  5. Door het vooral ontspannen en gezellig te houden allemaal!

Ik wens jullie een heel fijn Sinterklaasfeest!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn