HOTEL MAMMA - ALTIJD OPEN - Balans In Je Gezin

HOTEL MAMMA – ALTIJD OPEN

“Het is mijn kamer Mam, ik moet erin leven” Hij zei het letterlijk, onze zoon. Hij was een jaar of elf en zijn kamer was één grote ‘puinbak’. Ik had een stapeltje kleren in mijn hand. En ik moest spullen aan de kant schuiven om überhaupt bij zijn kast te kunnen komen.

 

Gelijk
De afspraak was dat hij zijn eigen kamer netjes zou houden. Nou, daar had hij duidelijk een ander beeld bij dan ik. Ik begon me er al over op te winden. Maar toen bedacht ik ineens: hij heeft gelijk! Hij mag zelf bepalen hoe hij het wil hebben. En als dat dan betekent dat hij op een zeker moment geen schone broek meer heeft, omdat hij vergeten is die bij de was te doen, laat hem! Daar leert hij van! Ik legde de stapel ergens neer, draaide me om en deed de deur achter me dicht.

 

Hotel
Het gebeurde vaker. Een jas die in de gang slingerde, een fiets die ’s avonds nog niet in de schuur stond, dat soort dingen. En ik was het zat om altijd maar achter hun kont aan alles op te ruimen. Maar dat was wél wat ik tot dan toe altijd deed. “Hotel Mamma, altijd open”, dat idee. Ik vond de uitspraak afschuwelijk, maar het was precies hoe het er bij ons thuis aan toe ging. Het enige wat ontbrak, was het bordje: “Hotel”. Verder klopte alles.

 

Taak
En toen bedacht ik ineens: hoe moet dat dan later gaan, als ze op zichzelf gaan wonen. Of een partner krijgen. En ze nooit geleerd hebben verantwoordelijk te zijn voor hun eigen zaakjes? Verwachten ze dan dat het allemaal vanzelf gaat? Of dat hun partner alles voor hen gaat regelen? Dat leek me niet zo’n goed idee. En dus was het tijd om het roer om te gooien. Voortaan kreeg ieder kind bij ons thuis zijn eigen taak.

 

Zelfstandig
Wat kinderen nodig hebben, is ouders die hen helpen op weg naar zelfstandigheid. Daar horen het doen van klusjes en leren opruimen bij. En daar hoef je niet mee te wachten tot ze bijna zover zijn om uit huis te gaan. Daar kun je al heel vroeg mee beginnen. En je ondersteunt en begeleidt het, afhankelijk van de leeftijd van je kind.

 

Ontwikkeling
Als je er al mee begint als je kind nog jong is, wordt het iets heel gewoons. En je stimuleert de ontwikkeling van je kind ermee. Je kind leert ervan: problemen oplossen, zelf verantwoordelijkheid nemen, ervaren wat de consequenties zijn van je handelen.

 

Peuter
Je kunt al beginnen zodra je merkt dat je kind graag mee wil doen met wat jij doet. Een peuter geef je een stofdoekje in de hand en samen stoffen jullie de kamer af. Peuters kun je ook betrekken bij samen speelgoed in een doos doen. Bij peuters is het nog heel erg ‘samen’.

 

Opdracht
Vanaf een jaar of 4 kan je kind wat grotere taakjes aan. Bijvoorbeeld huisdieren voeren, slaapkamer opruimen, simpele kook-klusjes (bijvoorbeeld groente wassen). Je kunt ze begeleiden door ze een opdracht te geven en ze dan te vragen het bij jou te komen melden als ze klaar zijn. Dan kun je ze feedback geven waar ze iets van leren.

 

Dagelijks
Kinderen van 6 tot 8 jaar zijn het meeste gebaat bij dagelijkse taakjes. Zo leer je ze het makkelijkst een gewoonte aan. Geef ze de verantwoordelijkheid voor dingen als: eigen schooltas klaarmaken,  vaatwasser leeghalen, post uit de brievenbus halen, tafel afruimen.

 

Stappen
In de leeftijd van 9 tot 11 jaar kun je je kind klusjes laten doen die wat meer van ze vragen. En die je in stappen doet, zodat ze leren plannen en problemen oplossen. Bijvoorbeeld: eigen kamer opgeruimd houden, eigen bed opmaken en boodschappen opruimen.

 

Combineren
En voor kinderen van 12 jaar en ouder kun je letten op het combineren van een taak met activiteiten die ze doen. Oppassen op een jonger broertje of zusje bijvoorbeeld of de auto wassen waarin je hem of haar altijd naar het sporten brengt.

 

Samen
Waar het om gaat, is dat het “Hotel Mama” verandert in: “Onderneming Gezin”. Dat het iets van jullie allemaal samen wordt. Begin er spelenderwijs mee en accepteer dat de dingen dan soms anders gaan dan op jouw manier. En natuurlijk is er wel eens gezeur en vindt je kind het niet altijd leuk. Maar uiteindelijk vindt elk kind het fijn om zijn of haar steentje bij te mogen dragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn