JE KIND LEERT MET GELD OMGAAN EN JIJ LEERT... - Balans In Je Gezin

JE KIND LEERT MET GELD OMGAAN EN JIJ LEERT…

Het is mijn geld!

 

“Het is mijn geld, dat mag je niet zomaar van me afpakken!”

O, wat was hij boos, onze zoon. Hij vond het niet eerlijk.

Onze grootouders waren op bezoek, zijn overgrootouders. Ze hadden een verrassing voor ons allemaal: een envelop met geld. Zomaar, terwijl we niet eens jarig waren. Dat was natuurlijk prachtig!

 

 

Wakker geschud

Onze jongens kregen elk 20 euro. En wij, als ouders, besloten dat ze daarvan de helft in hun spaarpot moesten stoppen. Voor de andere helft mochten ze iets moois kopen. En daar was onze zoon dus boos over, want hij dacht dat we de helft van hem afpakten. Toen we hem uitlegden dat het geld van hem bleef omdat het in zijn eigen spaarpot ging, kalmeerde hij. Hij had nog niet zo’n goed beeld bij sparen. Als ouders werden we even wakker geschud: werk aan de winkel! Dit kind moest leren hoe dat zit met geld: wat is het waard en hoe kun je omgaan met een onverwachte meevaller.

 

 

Meteen uitgeven of sparen?

Het is deze week de week van het geld. Een mooi moment om als ouders stil te staan bij hoe je je kinderen leert met geld om te gaan.

Hoe doe jij dat? Als de kinderen wat groter worden, krijgen ze zakgeld en kunnen ze soms geld verdienen met klusjes doen. Ze moeten dan leren hoe ze dat geld kunnen beheren.

Je hebt vast al wel gemerkt dat kinderen er heel verschillend mee omgaan. Bij het ene kind brandt het geld als het ware in de zak, hij wil er zo snel mogelijk iets voor kopen. Andere kinderen sparen liever alles op en kunnen maar niet beslissen waar ze het aan uit zullen geven.

 

 

Opvoeden

Leren met geld omgaan heeft alles te maken met opvoeden. Ga maar na wat je dan zoal tegenkomt als ouders:

  • Uitleggen hoe betalen en sparen gaat en wat de waarde van geld is;
  • grenzen geven;
  • loslaten
  • balans zoeken tussen begrenzen en loslaten;
  • je kind laten experimenteren met brokken maken en succeservaringen opdoen;
  • leren omgaan met teleurstellingen;
  • leren wachten (sparen);

 

 

Keuzes

Zo kun je erachter komen dat jij zelf als vader of moeder ook nog heel wat te leren hebt. Welke keuzes maak jij? Als je zelf alles pint en digitaal bankiert, begin je dan voor je kind met biljetten en munten?

En maak je afspraken met je kind over voor welke aankopen hij of zij eerst toestemming aan jou moet vragen? Durf jij je kind los te laten en fouten te laten maken of probeer je dat koste wat kost te voorkomen? Hoe ga je om met je eigen grenzen, bijvoorbeeld als je kind heel graag iets wil kopen en jou een voorschot vraagt van zijn/haar zakgeld? Welk voorbeeld geef je in hoe jij met geld omgaat?

 

 

Niet vergeten

Zomaar wat vragen die laten zien dat het best een uitdaging is. Maar vergeet vooral niet je kind het leukste onderdeel te leren, namelijk: het grote genieten als je kind eindelijk iets kan kopen waar hij of zij al zo lang voor had gespaard!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn