JE KIND VEILIG ONLINE - Balans In Je Gezin

JE KIND VEILIG ONLINE

Mobiele telefoons, smartwatches, tv’s, iPads of tablets, laptops, computers: ze zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Je kinderen groeien ermee op. En ze worden vroeg of laat geconfronteerd met de minder leuke kanten ervan. Dus is het belangrijk dat je als ouders je kinderen hierin ondersteunt en wegwijs maakt. Hoe houd je de digitale wereld van je kind zo veilig mogelijk? Waar kun je dan op letten?

 

Hieronder heb ik een aantal tips voor je:

 

Zorg dat je zelf weet wat er online speelt
Duik in de digitale leefwereld van kinderen. Je hoeft niet zelf overal aan mee te doen, maar blijf op dit gebied bij de tijd. Anders kun je je kinderen niet begeleiden hierin.

 

Toon belangstelling, blijf nieuwsgierig
Dit is echt het allerbelangrijkste. Zorg voor contact, voor verbinding. Vraag door over wat je kind doet op internet. Kijk eens mee met filmpjes. Stel er vragen over. Als je dat met oprechte belangstelling doet, zal je kind er graag over vertellen. Zo blijf je op de hoogte van zijn of haar leefwereld.

 

Begin er al mee als je kind heel jong is
Zelfs baby’s kijken al mee op je telefoon. En bij jonge kinderen moet je heel alert zijn op wat ze kijken. Ze klikken soms verder na een filmpje. Dan kan het gebeuren dat het nieuwe filmpje heel leuk lijkt, maar er akelige of grove beelden achter zitten. Wees daar dus alert op en kijk regelmatig mee.

 

Blijf rustig als er toch iets mis gaat
Als je in de paniekstand schiet, help je je kind niet echt. Pak het moment aan om erover door te praten. “Ik schrik hiervan en dit is waarom”. Spreek af wat je kind moet doen als er weer zoiets gebeurt. Vertel dat je kind altijd bij jou terecht kan als hij/zij iets naars heeft gezien. Of als hij/zij online gepest wordt. En als je kind dat niet durft, zijn er online ook mogelijkheden. Zie de link onderaan dit stuk. *

 

Maak afspraken
Praat met wat oudere kinderen over dingen als privacy, wat is echt en wat is nepnieuws. Spreek af dat ze nooit wachtwoorden doorgeven aan anderen. En dat ze eerst aan jou toestemming moeten vragen als het gaat om vriendschapsverzoeken van mensen die ze niet kennen. Dat ze in zo’n geval geen foto’s delen of informatie over waar ze wonen of naar school gaan. Spreek ook af dat ze eerst toestemming aan jou moeten vragen voordat ze iets downloaden. Begeleid ze als ze er aan toe zijn om een account te maken op Facebook of Instagram. De meeste sociale media hanteren een leeftijdsgrens van 13 jaar.

 

Zorg voor een apart account
Als je kind op jouw tablet/laptop/computer mag, zet er dan een apart account op. Op dit account kun je alleen kindvriendelijke apps installeren. En bepaalde apps of websites blokkeren.

 

Installeer een filter op je apparaat
Zo kun je sites/apps blokkeren die niet voor kinderen bedoeld zijn. Een stap verder is een meekijk-programma. Daarmee kun je een kind controleren. Denk er dan wel over na hoe het zit met de privacy van je kind. Hoever wil je hierin gaan? Als je een goede reden hebt om mee te kijken, vertel je kind dan dát je dat doet. Ik denk dat het beter is om door middel van belangstellende gesprekken op de hoogte te blijven. Dan is een filter voldoende. Op internet kun je hierover meer informatie vinden. Bijvoorbeeld via onderstaande website.**

 

Tot slot. Het is een feit: er zitten minder leuke kanten aan de online wereld. Maar gelukkig geeft internet over het algemeen veel plezier, biedt het veel mogelijkheden en kan je kind er heel veel van leren. En jij mag je kind daar als ouder in begeleiden. En meegenieten. Ik wens jullie veel plezier samen!

 

 

*
www.meldknop.nl

**
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/tips-voor-filters-om-je-kind-veilig-online-te-laten-surfen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn