JOUW ROL ALS JE KIND OVERPRIKKELD EN BOOS IS - Balans In Je Gezin

JOUW ROL ALS JE KIND OVERPRIKKELD EN BOOS IS

En dan. Dan doe je je best en hebt aandacht voor prikkelverwerking. Je hebt mijn tips van vorige week over sensorisch materiaal gelezen en bepaalde dingen ingezet. Toch gebeurt het nog dat je kind overprikkeld raakt. En daardoor boos wordt. Je vindt het moeilijk hem/haar bij te sturen. Bijvoorbeeld omdat je kind erg dwingend is. Alles moet persé op haar manier gaan. Als het niet gaat zoals hij wil, zet hij het op een schreeuwen.

 

Eigen wil
Vaak gaat het dan om kinderen met een sterke eigen wil. Ze uiten niet altijd even handig wat ze willen. Er is geen enkel kind dat zomaar of voor zijn/haar plezier dit gedrag laat zien. Negatief/boos/dwingend gedrag heeft altijd een reden. Je kind zendt een signaal uit: help mij! En daar kom jij als vader of moeder als eerste in beeld. Help ze hun boosheid op een goede manier te uiten. Het aanbieden van sensorisch materiaal is dan één ding. Het begeleiden in: hoe kun jij op een goede manier boos zijn, is een tweede.

 

Aan het werk
Laat ik dit voorop stellen: iedereen, ook jouw kind, wordt van tijd tot tijd boos. Boosheid is een volkomen natuurlijke en goede emotie. De manier waarop je boosheid uit, dat is waar het om gaat. En als dat bij jouw kind op een manier gebeurt die niet oké is, is er voor jullie werk aan de winkel.

 

Reactie
En dat begint bij jou als moeder of vader. De eerste stap is: bewustwording. Je realiseert je dat het niet goed gaat op dit punt. Vraag je dan altijd eerst af: kan het te maken hebben met mijn reactie? En zo ja, hoe kan ik op zo’n manier reageren dat het helpend is? Veel ouders reageren geïrriteerd of boos, omdat ze willen dat het gedrag van hun kind stopt. Dit levert bijna altijd strijd op of een vervelende sfeer. Zo hoeft het niet te gaan.

 

Vanuit je kind
Bekijk het eens vanuit het perspectief van je kind. Ga eens in zijn/haar schoenen staan. Waarom doet hij of zij zo? Is het overprikkeling of is er iets anders aan de hand? Vaak kun je daar wel achter komen en anders kun je het benoemen. Aan de reactie kun je dan peilen of je goed zit.

 

Wat zit erachter
Ga op zoek naar de behoefte die achter het gedrag zit. Wat zou je kind op dit moment graag willen? Hoe zou je zelf reageren als jij je zo voelde? En wat kun jij je kind dan leren? Je kind is nog klein, heeft nog niet alle tools in huis om de overprikkeling/frustratie/teleurstelling enz. te verwerken. Jij ziet als moeder of vader vaak wél wat er aan de hand is. En je weet ook hoe je het op een handige manier aan kunt pakken. Dat is precies wat jij je kind kunt leren.

 

Helpen
Op die manier kun jij je kind door moeilijke situaties heen helpen. Door dingen uit te leggen, begrip te tonen, te troosten, geduldig te blijven en dat keer op keer weer te doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn