KINDERANGST IN ONRUSTIGE TIJDEN - Balans In Je Gezin

KINDERANGST IN ONRUSTIGE TIJDEN

We leven in een onrustige tijd. De coronapandemie is nog maar net op z’n retour, of er is opnieuw onrust. Dit keer beheerst de Russische aanval op de Oekraïne het nieuws. Kinderen pikken dingen op die ze zien op tv, op social media of via gesprekken. Ze begrijpen vaak niet precies wat er gebeurt en kunnen bang worden. Wat kun je dan doen?

 

Verbinding
Allereerst: zorg dat je in verbinding blijft met je kind. Dat geldt altijd natuurlijk, maar zeker nu. Houd je kind in de gaten, zodat je weet wat er in zijn/haar hoofd omgaat. Sommige kinderen blijven er vrij zorgeloos onder, andere kinderen gaan echt piekeren.

 

Geruststellen?
Wanneer een kind echt heel bang is, helpt geruststellen niet. Bij (grote) angst staan de hersenen in de overlevingsstand, jouw geruststellende woorden komen dan niet binnen. Wat beter werkt, is in kleine stapjes oefenen met het aangaan van de angst.

 

Begrip
Dat begint bij je kind erkenning geven: je benoemt de angst en toont er begrip voor. Zo laat je merken: jouw angst mag er zijn. Je kind zal zich begrepen voelen. De volgende stap: Praat met je kind over wat hem of haar bang maakt. Zo kom je erachter wat er precies speelt. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken.

 

Uitleggen
Leg uit wat er aan de hand is in de wereld. Als je het er niet over hebt, om je kind te sparen, gaat hij of zij erover fantaseren. Dat maakt een kind in de regel alleen maar banger. Want er is iets aan de hand, daar kun je niet omheen. Als je er open over bent, zorg je voor een veilige plek om de angst te uiten.
Uitleggen doe je op het niveau van het kind, afhankelijk van de leeftijd. Bij jonge kinderen kan het heel kort en dan is het klaar. Oudere kinderen, vanaf een jaar of 7, laat je zoveel mogelijk zelf vertellen, door er vragen over te stellen. Zo kun je bijstellen wat niet klopt en je kunt ze ook zelf helpen antwoorden op hun vragen te vinden. Bijvoorbeeld: Nederland hoort bij de NAVO, samen zijn we sterk. Beloof zeker geen dingen die je niet kunt beloven. Zeg dus niet: er komt geen oorlog in Nederland. Wat je wel kunt zeggen is: de kans dat dat gebeurt, is heel erg klein.

 

Samen
Bedenk samen met je kind wat kan helpen als hij of zij zich bang voelt. Bijvoorbeeld: samen naar het jeugdjournaal kijken en er dan over praten of juist niet. Samen spullen naar een inzameling brengen, om mensen die gevlucht zijn te helpen. Helpende gedachtes maken die je angst kleiner maken. Of een (extra) knuffel bij je in bed nemen ’s nachts.

 

Kies een goed moment
Praat liever niet over oorlog met een kind voordat het naar bed gaat, kies een ander moment. Begint een kind er op dat moment zelf over, leg dan uit: deze oorlog is ver weg, het helpt niet om erover te gaan piekeren in bed. Morgen gaan we het erover hebben, nu mag je het loslaten en lekker gaan slapen.

 

Uitstraling
Zorg voor een positieve sfeer in huis. Misschien ben je zelf bang.  Probeer je eigen angst niet op je kind over te dragen. Bedenk: wat je uitstraalt, dat pikt een kind op. Is jouw eigen angst groot, zoek dan een andere volwassenen om erover te praten.

 

Ontspanning
Zoek samen de ontspanning op. Maak van ontspanning een vast onderdeel van jullie dagritme. Een vast dagritme is voor veel kinderen fijn, vooral als ze angstig zijn. Het geeft ze houvast. Breng ook humor in de gesprekken, dat helpt om het allemaal wat luchtiger te houden. Want kinderen hoeven de zorgen van grote mensen niet op zich te nemen.

 

Tot slot
Al deze dingen: erover praten, begrip tonen, uitleg geven, samen doen wat goed is voor ontspanning, anderen helpen, verbinding zoeken – ze helpen om de angst aan te gaan, zodat die minder wordt.

 

Ik heb nog een paar links voor je, van het jeugdjournaal* (over wat te doen met vervelend nieuws) en van de kindertelefoon** (nummer en website).

 

 

 

 

 

*https://jeugdjournaal.nl/artikel/2221273-wat-te-doen-met-vervelend-nieuws.html?ext=html&fbclid=IwAR0bQjInt_iVDPSVwQq4N3Z6VlhY6PboeGJgyPphHx5LeYWwtWOFHhc1mKc

 

**0800-0432 (gratis)
www.kindertelefoon.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn