Kinderen die ruzie maken - niet leuk, wel belangrijk - Balans In Je Gezin

Kinderen die ruzie maken – niet leuk, wel belangrijk

Maken jouw kinderen vaak ruzie? Gefeliciteerd! Dat klinkt best gek hè, dat ik je daarmee feliciteer. Je denkt misschien: “Hoezo gefeliciteerd? Ik word er af en toe doodmoe van! Waarom willen ze steeds nèt allebei met hetzelfde speelgoed spelen? Waarom gunnen ze elkaar niks? Waarom zoeken ze het op, die ruzie? Ik snap de felicitatie niet.”

 

Anders kijken
Ik begrijp je reactie. En toch wil ik je uitnodigen om op een andere manier naar ruziemakende kinderen te kijken dan hierboven staat. Kijk er bijvoorbeeld eens zo naar: mijn kinderen zijn belangrijke dingen aan het leren! En ons gezin is een plek die veilig genoeg is om dit te oefenen. Het oefenen gebeurt door middel van ruzie. Dat is op zich niet leuk, maar wel leerzaam!

 

Veilig
Thuis is de beste plek om ruzie te zoeken, te maken en ook weer op te lossen. Ga maar na: als je met je vriendjes ruziemaakt op school, is in het ergste geval de vriendschap over. Maar thuis is nooit ‘voorbij’, je mag altijd terugkomen. Omdat pappa, mamma en broertjes en/of zusjes altijd van je blijven houden.

 

Veel leren
Wat oefenen kinderen dan zoal als ze ruzie maken? Nou, dat is meer dan je zou denken. Om een aantal dingen te noemen, als een kind ruzie maakt, leert het:

 

  • Voor zichzelf op te komen
  • Rekening te houden met een ander
  • Om te gaan met teleurstelling als het resultaat tegenvalt
  • Eigen grenzen en die van de ander te kennen
  • Een ander iets te gunnen (en hoe goed dat kan voelen)
  • Boosheid op een goede manier te uiten
  • Onderhandelen en compromissen te sluiten

 

Los het zelf op
Zie je hoe waardevol dat is? Het is hierbij voor ouders belangrijk te beseffen dat kinderen het meeste leren van een ruzie wanneer jij als ouder hen de ruzie zelf op laat lossen. Of hen heel goed begeleidt hierbij als ze nog wat jonger zijn. Jonge kinderen kunnen soms nog overweldigd worden door hun emoties en ze kunnen zich ook nog niet zo goed verplaatsen in een ander. Maar bij kinderen vanaf een jaar of acht kun je als ouders aangeven: los het zelf op. Uiteraard grijp je wel in als de ruzie uit de hand loopt (als kinderen elkaar pijn doen of als er eentje duidelijk het onderspit delft). Maar voor de rest is het goed als kinderen het zelf oplossen. Jij als vader of moeder mag dat aan je kinderen leren.

 

Over hoe je kinderen kunt begeleiden bij ruzies in plaats van de ruzie voor hen op te lossen, schrijf ik een volgende keer.

 

Denk jij na het lezen van dit stuk: “Mooi verhaal hoor, maar echt te mooi om waar te zijn, dit werkt zo niet bij ons thuis.”  Neem dan contact met me op! Je kunt een gratis sessie aanvragen. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

ja ik meld me aan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn