KINDEREN EN VAKANTIE: 10 LEUKE TIPS EN SPELLETJES VOOR ONDERWEG - Balans In Je Gezin

KINDEREN EN VAKANTIE: 10 LEUKE TIPS EN SPELLETJES VOOR ONDERWEG

Inmiddels hebben alle kinderen van Nederland vakantie. Daarom vandaag een aantal tips voor als je onderweg bent in de auto naar je vakantiebestemming. Natuurlijk, ik weet dat inmiddels veel kinderen in  de auto beschikken over hun eigen DVD speler of tablet om filmpjes op te kijken. Maar het is ook leuk om het af te wisselen met spelletjes onderweg. Hier volgt een aantal mogelijkheden:

 

Tip 1 – Laatste letter – eerste letter
Om de beurt noemt iedereen de naam van een dier op (maar dit kan ook een ander thema zijn, bijvoorbeeld de naam van een stad), de laatste letter van het dier is de eerste letter van het dier dat de volgende moet noemen. Is een dier eenmaal genoemd, dan mag het niet nog een keer genoemd worden. Eens kijken hoe vindingrijk iedereen is!

 

Tip 2 – Zin voor zin
Jullie vertellen met z’n allen een verhaal , iedereen bedenkt om de beurt een zin. Dit levert de leukste en meest hilarische verhalen op! Dit kun je ook doen door om de beurt exact drie woorden te zeggen, niet meer en niet minder. Dan wordt het nog gekker!

 

Tip 3 – Nul tot honderd bingo/plaatjesbingo
Maak (van tevoren) een blaadje met hokjes en nummer die van 0 tot 100. Laat de kinderen nummerborden checken van auto’s op de weg, als ze een nummer zien, mag dat afgestreept worden. Wie heeft het eerst zijn/haar blaadje vol?
Een variant hierop is plaatjesbingo. Op internet zijn ze wel te vinden: tabellen met plaatjes, bijv. huis, vliegtuig, auto, schaap enz. Als de kinderen het onderweg zien, mag het plaatje doorgestreept worden. Onderaan dit bericht vind je een aantal websites waar je dit kunt downloaden.

 

Tip 4 – Tien blauwe auto’s
Wie het eerst tien rode auto’s ziet, heeft gewonnen. Het aantal en de kleur kun je natuurlijk variëren.

 

Tip 5 – Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Dit overbekende spel kan uiteraard ook in de auto gespeeld worden!

 

Tip 6 – Wie ben ik/waar ben ik
Eén kind heeft de naam van een bekend iemand in gedachten of schrijft die voor zichzelf op een papier en de andere kinderen moeten raden wie het is. Of een kind kiest een bepaalde plaats (in Nederland of ook in het buitenland). Alleen vragen stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden.

 

Tip 7 – Ik ga op reis en neem mee
De eerste begint met de zin: Ik ga op reis en neem mee: een … De volgende herhaalt de zin mèt wat er meegenomen is en vult aan. De daaropvolgende moet de zin herhalen met de aanvullingen en dat gaat zo door, tot iemand een fout maakt, die is af. Wie blijft als laatste over en is de winnaar?

 

Tip 8 – Black stories
Voor oudere kinderen: koop een spelletje black stories. Eén persoon leest het raadsel voor dat op de voorkant staat (bijv. een mysterieuze verdwijning/moord) en op de achterkant staat hoe dat zo is gekomen. Dat wordt niet voorgelezen. De anderen mogen vragen stellen (ook nu weer alleen met ja of nee te beantwoorden) en zo proberen achter het mysterie te komen. De kunst is om steeds door te vragen, het lijkt soms onoplosbaar, maar als je goed doorvraagt, kun je ontdekken wat er is gebeurd.

 

Tip 9 – Naam uit nummerbord
Schrijf de letters op van nummerborden die je ziet. Wie heeft het eerst zijn naam bij elkaar gespaard? Variant: wie heeft het eerst het alfabet compleet? Ondeugende variant: wie heeft het eerst een vies woord gevonden?

 

Tip 10 – Magneetspelletjes
Spelletjes als reversie, dammen, mens erger  je niet zijn verkrijgbaar als mini-meeneemvariant, compleet met magneetjes zodat niet alles door de auto rolt.

 

En als extra tips:
-Denk ook aan lees-, puzzel-, kleur- en luisterboeken.
-Vergeet niet om de twee uur een stop te maken en houd daarvoor een voetbal binnen handbereik, zo kunnen de kinderen even rennen (mits het veilig is natuurlijk).
-Oudere kinderen kun je mee laten kijken op een routekaart van papier, evt. op de tablet.
-Er zijn verschillende leuke apps te downloaden voor reizen onderweg.
-Misschien is ’s nachts reizen een optie? En dan maar hopen dat de kids lekker gaan slapen…
– En last but not least: Probeer zo ontspannen mogelijk op reis te gaan en geniet van de reis!

Ik wens iedereen een heel fijne, gezellige, ontspannen vakantie toe!

 

 

Websites waar je spelletjes kunt downloaden:

https://www.anwb.nl/vakantie/achterbankbingo

http://www.reizendoejezo.nu/reisspelletjes.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn