LEER JE KIND MET TELEURSTELLING OM TE GAAN - Balans In Je Gezin

LEER JE KIND MET TELEURSTELLING OM TE GAAN

We waren met twee van onze kinderen in een gesteentetuin. Er was een grote zandbak, waar ze in mochten graven naar mooie steentjes en haaientandjes. Wat ze hadden opgegraven, mochten ze houden. Maar ze vonden niet zoveel, dus ik hielp ze een handje. Ik vond een handvol kleine steentjes en ook één mooie, grote steen. Die wilden ze allebei wel graag hebben.

 

Teleurgesteld
Ze mochten raden in welke hand ik die steen had verstopt. Onze jongste won dit en kreeg dus van mij de steen. De andere steentjes waren voor zijn broer. Die was erg teleurgesteld en hij wilde de steentjes niet. Hij wilde de móóie steen. Hij werd heel erg boos. Liep een heel eind achter ons toen we naar de auto liepen. Zat de hele terugreis op de achterbank te mokken. En thuis stormde hij meteen naar boven en bleef op zijn kamer. Hij vond het duidelijk erg moeilijk om met deze teleurstelling om te gaan.

 

Lastig
Ik merkte dat ik het zelf heel lastig vond hoe hierop te reageren. De leuke middag was weg en daar baalde ik van. Onze jongste kwam bij me, hij was er duidelijk naar van. Hij zei zachtjes: “Mam, hij mag van mij de steen wel hebben hoor.” Maar alles in mij verzette zich daartegen. Zo zou zijn broer door zijn boze bui zijn zin krijgen. En dat vond ik niet oké. Dus ik vertelde onze jongste: “Jij hebt ‘m eerlijk geraden, dus jij mag de steen houden. En nog veel belangrijker: je mag er van genieten.”

 

Balen
Deze les was ook voor mij. Laat je humeur niet beïnvloeden door je boze kind. Na een poos ging ik naar boven, naar onze andere zoon, met de handvol steentjes in een doosje. Ik zette het op zijn bureau en ging bij hem zitten. Ik legde uit dat dit soort dingen soms gebeurt. Soms win je iets, soms moet je genoegen nemen met iets anders. En dat is balen. En als je dan een poosje hebt gebaald, kun je zelf kiezen: blijf ik de hele dag chagrijnig of besluit ik dat het genoeg is?

 

Veerkracht
Ieder mens krijgt van tijd tot tijd met teleurstellingen te maken. Ieder kind ook. Bijvoorbeeld: niet worden uitgenodigd op een feestje, een lager cijfer halen dan gedacht, verliezen bij een spelletje. Wat ouders het liefste zouden willen, is hun kind dit soort teleurstellingen besparen. Dat herken je waarschijnlijk wel. Maar waar je kind meer aan heeft, is dat jij je kind helpt met teleurstelling om te gaan. Ouders kunnen hun kind leren veerkrachtig te zijn. Als je genoeg veerkracht hebt, kun je weer overeind komen.

 

Hoe kun je je kind leren met tegenslag om te gaan en veerkrachtig te worden? Vijf tips:

 

1.Voorbeeld
Geef zelf het goede voorbeeld. Echt, een kind het meeste van hoe jij omgaat met tegenslagen. Laat zien dat je het niet leuk vindt, maar dat je het wel accepteert. Zo leer je je kind dat teleurstellingen bij het leven horen.

 

2.Ruimte
Geef je kind de ruimte. Stel niet meteen alles in het werk om je kind zich weer goed te laten voelen. Dus geen lekkers als troost of goedbedoelde woorden die de nare gebeurtenis moeten relativeren. Geef je kind de tijd en ruimte om gewoon even te balen. Blijf wel ‘stand-by’ als steun.

 

3.Erkenning
Geef erkenning – benoem wat er is gebeurd en waar je kind zo teleurgesteld over is. En laat merken dat je dat begrijpt. “Jij had zo gehoopt dat jij die steen zou krijgen hè? Je mag best balen dat dat niet zo is.  Je bent er boos over, dat snap ik.”

 

4.Emoties
Help je kind zijn/haar emoties te begrijpen. Praat over wat er is gebeurd en vraag wat je kind er bij dacht en voelde. Vraag dingen als: “Wat voelde je als eerste? Waar voelde je dat? En hoe ging het verder?” Zo leert je kind zijn/haar gevoelens te herkennen en te begrijpen.

 

5.Opvrolijken
Bedenk op een rustig/ander moment samen dingen die je kind op kunnen vrolijken als hij/zij na een tegenslag weer verder wil. Maak bijvoorbeeld een lijstje of een doosje met papiertjes: “Wat kan ik doen als ik me niet blij voel”. Denk aan een tekening maken, buiten gaan spelen, muziek luisteren, dat soort dingen. Wat maar bij je kind past.

 

Je hoeft je kinderen niet alle teleurstelling te besparen, dat gaat sowieso niet lukken. Maar je kunt er wel voor ze zijn en ze ondersteunen bij het leren omgaan met tegenslag. Ik wens je veel succes hierbij!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn