MEER DAN ALLEEN MAAR SLIM - OVER HOOGBEGAAFDHEID - Balans In Je Gezin

MEER DAN ALLEEN MAAR SLIM – OVER HOOGBEGAAFDHEID

Omdat ons kind de jongste van vier was, viel het ons eerst niet zo op. Hij deed en zei vaak dingen die veel kinderen van zijn leeftijd nog niet deden of zeiden. Dat was eigenlijk al zo vanaf dat hij een baby was. Toch kregen we op een gegeven moment door dat hij anders was. Op de peuterspeelzaal bijvoorbeeld, vond hij de legpuzzels veel te makkelijk. Hij corrigeerde andere kinderen wanneer die er niet meteen uit kwamen met puzzelen. Hij observeerde andere kinderen nauwkeurig. En hij begon zich aan te passen. Thuis tekende hij driedimensionale huizen, maar op de peuterspeelzaal kraste hij maar wat.

 

Groep 2
We trokken aan de bel toen hij naar de basisschool ging. Hij bleek al meteen op het niveau van groep 2 te zitten. Na overleg over de voor- en nadelen, besloten we samen met school dat hij naar groep 2 zou gaan. We hebben er best wel over getwijfeld of het een goede keuze was. Want qua kennisniveau zat hij wel goed, maar hij was sociaal-emotioneel nog een jaartje jonger. Zijn hele schooltijd, tot aan zijn studie toe, bleef het kijken naar wat mogelijk was en wat hem echt zou helpen.

 

Week van de hoogbegaafdheid
Je zult al wel begrepen hebben dat onze zoon hoogbegaafd is. Ik schrijf er bewust nu over, in de week van de hoogbegaafdheid. Er is over hoogbegaafdheid heel veel te zeggen. Ik wil het nu houden bij uitleggen wat het is, hoe je het kunt herkennen en waarom het goed is er aandacht voor te vragen.

 

Meer dan alleen slim
Waaraan herken je een hoogbegaafd kind? “Hoogbegaafd zijn is heel erg slim zijn.” Wie dat zegt, maakt het veel te simpel. Het gaat inderdaad meestal om een IQ van 130 of meer, maar dat is niet het enige. Hoogbegaafdheid is namelijk een andere manier van zijn. Kinderen die hoogbegaafd zijn, zijn ook altijd hooggevoelig en ze beleven alles om zich heen heel erg intens. Zowel qua prikkelverwerking (alle prikkels komen heftig binnen) als qua emotionele beleving. Daar komt dan nog bij dat ze ontzettend snel kunnen denken en verbanden kunnen leggen. Ze hebben een bijzonder sterk geheugen.

 

Asynchroon
Wat ook opvalt, is de zogenaamde asynchrone ontwikkeling.  Dat betekent dat de lichamelijke, verstandelijke en emotionele ontwikkeling niet gelijk op lopen. En dat kan op verschillende manieren. Een kind kan lichamelijk 3 jaar zijn, maar verstandelijk op het niveau van 6 jaar zitten en emotioneel op 4 jaar. En die getallen kunnen bij een ander kind weer heel anders zijn. Maar het is dus altijd asynchroon en de verstandelijke ontwikkeling loopt altijd vóór. Je kunt je kind dan dus niet op alle vlakken als 3-jarige behandelen. In de praktijk is dat niet altijd even simpel. Wil je hier meer over weten, klik dan op de link onderaan dit stuk.*

 

Aanpassen
Waar hoogbegaafde kinderen heel goed in zijn, is zich aanpassen. In het voorbeeld dat ik gaf van onze zoon, zie je dat hij dat al deed als peuter. Het gebeurt heel vaak dat het op school niet eens opvalt. Want een hoogbegaafd kind is zo slim, dat hij/zij zich ook qua niveau aanpast. Maar als een kind zich altijd aanpast en voelt dat het anders is dan de rest, zal dat op den duur een keer mis gaan.  Het kind wordt er in ieder geval doodongelukkig van. Hij of zij kan immers niet zijn wie hij/zij is. De meeste van deze kinderen voelen zich eenzaam en niet begrepen.

 

Actie
Daarom wil ik jou als ouder, wanneer je vermoedt dat je kind hoogbegaafd is, in ieder geval dit zeggen: vertrouw op je gevoel en trek aan de bel. Lees erover, zoek hulp bij specialisten in hoogbegaafdheid. Ik zet onderaan dit stuk een link naar organisaties die er veel over weten. Denk niet: ze zullen me wel een opschepper vinden die graag wil dat zijn/haar kind heel slim is. Wat een ander over jou vindt, is niet belangrijk. Jij wilt goed voor je kind zorgen en er is niets mis met onderzoeken of je vermoedens kloppen. Het is nu tijd voor actie!

 

Doe het nu
Het is belangrijk dat je meteen hulp zoekt. Juist omdat een kind zich al heel jong aan kan passen! Thuis zie je vaak precies wat je kind in zijn/haar mars heeft. Zoek de hulp echt bij mensen die veel over hoogbegaafdheid weten. Dat is meestal niet de huisarts of het consultatiebureau en ook niet je buurvrouw of goede kennis. Zoek maar eens op internet bij verenigingen als Pharos en Choochem (zie links hieronder**) , daar vind je bijvoorbeeld lijsten met kenmerken van hoogbegaafdheid. En kun je checken of je jouw kind daarin herkent. Er is nog veel meer informatie en ondersteuning te vinden op deze sites.

 

*
Over asynchrone ontwikkeling:
https://www.ieku.nl/asynchrone-ontwikkeling-van-je-kind/

 

 

**
Website van Pharos, met o.a. kenmerken van een hoogbegaafd kind:
https://pharosnl.nl/ginny-de-jong-kenmerkenlijsten-hoogbegaafde-kinderen/

 

 

Website van Choochem, met o.a. kenmerken van een hoogbegaafd kind:
https://www.choochem.nl/nl/97_kenmerken_hoogbegaafd_kind.htm

 

 

Voor het vinden van een coach:
https://ikbenhoogbegaafd.nl/coaches/

https://www.echanetwerk.nl/echa-specialist-zoeken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn