MIJN KIND EET ZO SLECHT - Balans In Je Gezin

MIJN KIND EET ZO SLECHT

Alle ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: een kind wil niet eten en er ontstaat gedoe over. Voor je het weet, zit je dag in dag uit strijd te voeren om er toch nog iets gezonds in te krijgen. De sfeer aan tafel is elke dag op z’n zachtst gezegd minder gezellig. Je wilt het graag anders, maar hoe pak je dat aan?

 

Fase
Bij peuters gaat het meestal vanzelf over, dat ze niet goed eten. Het is een fase waar ze doorheen moeten. Maar sommige kinderen blijven erg kritisch als het om eten gaat. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms heeft dat te maken met hoe gevoelig ze zijn: sterke smaken, prikkelend eten, te zacht of juist te hard enz. Soms zijn kinderen te moe. Soms hebben ze teveel tussendoor gegeten. In alle gevallen geldt: houd hier rekening mee.

 

Wat niet helpt:

 

  • Je kind dwingen te eten. Dit helpt echt niet en kost alleen maar negatieve energie.
  • De strijd aangaan. Bijvoorbeeld dingen ontzeggen als je kind niet gaat eten. Of dreigen dat je kind meteen naar bed moet als het niet wil eten.
  • Je zorgen maken. Hierdoor gaat je kind echt niet beter eten.
  • Tussendoor teveel zoetigheid geven. Houd de regie over de snoep- en koektrommel en geef vaker iets gezonds als tussendoortje.

 

Wat je wel kunt doen: 10 tips

 

  1. Betrek je kind bij de maaltijd. Dat kan al bij het boodschappen doen, maar zeker ook bij meehelpen met koken. Of spreek af dat elk kind één keer per week mag kiezen wat het wil eten. Is er geen tijd om je kind te laten meehelpen of heb je er het geduld niet voor? Laat je kind even in de pan kijken en raden wat het is. Of laat je kind het eten opscheppen en uitdelen aan iedereen. Als je je kind betrekt bij de maaltijd, is hij/zij eerder geneigd het eten ook te proeven.
  2. Leer je kind altijd iets te proeven. Houd dit ook vol. Gemiddeld moet een kind zo’n 10 keer iets proeven voordat hij/zij dit lust. Geef dus niet te snel op.
  3. Reageer neutraal. Heeft je kind zijn/haar kans gehad en is het bord niet leeg? Haal het gewoon weg en maak er geen probleem van. Een kind zal zichzelf echt niet laten uithongeren en het is niet erg als je kind een keer of een tijdje minder goed eet. Geef je kind ook niet na het eten iets als vervanging omdat het weinig heeft gegeten.
  4. Schep kleine porties op. Liever vaker opscheppen dan in één keer veel, waardoor je kind er tegenop ziet om het op te moeten eten.
  5. Zorg voor duidelijkheid. Van tevoren geef je aan: over 10 minuten gaan we eten! Dan kan je kind alvast aan het idee wennen. Eten op vaste tijden geeft ook duidelijkheid.
  6. Geef het goede voorbeeld. Door zelf gezond te eten en te laten zien dat jij daarvan geniet.
  7. Wees creatief. Bijvoorbeeld: maak een gezichtje op het bord van je kind met het eten. Laat ze bijvoorbeeld eerst de ogen opeten, dan de neus enz. Of doe de spierballencheck: tijdens het eten van groente controleren of de spierballen al zijn gegroeid.
  8. Maak dingen anders klaar. Vist jouw kind de stukjes ui of tomaat uit de pastasaus? Pureer alles dan heel fijn, groot kans dat je kind dan wél wil eten. Zo kun je bij elk gerecht een variant verzinnen.
  9. Geef elkaar positieve aandacht aan tafel. Zet jullie eigen ‘volwassen’-gesprekken even in de wacht. Vraag naar wat jullie kinderen hebben meegemaakt die dag en vertel wat je zelf hebt gedaan. Houd met oprechte aandacht en een beetje humor de sfeer gezellig.
  10. Heb vertrouwen. Ik spreek uit eigen ervaring: het kan best lang duren, maar het komt goed, echt. Trek alleen wel aan de bel bij de huisarts als je kind echt afvalt en niet lekker in z’n vel zit.

 

Dit zijn tien tips die je kunt toepassen. Zoek voor jezelf uit wat voor jullie werkt. Elk gezin is anders, elk kind is anders.  Ik wens jullie fijne maaltijden! Wil je meer lezen? Ik schreef eerder een artikel over de sfeer aan tafel: Zo wordt het weer gezellig aan tafel – https://www.balansinjegezin.nl/zo-wordt-het-weer-gezellig-aan-tafel/

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn