“Het is elke avond hetzelfde liedje. Onze dochter wil niet naar bed en rekt eindeloos het ritueel bij het naar bed brengen. En als ze er dan eindelijk in ligt, komt ze er om de haverklap weer uit. Elke keer met een nieuw smoesje: het dekbed ligt niet goed, er zit een monster in de kamer, ze wil nog een allerlaatste kusje… We komen zo niet aan onszelf toe ’s avonds en zijn er eigenlijk goed zat van. Maar hoe lossen we dit op?”
Sleutel
Ik denk dat het probleem dat deze moeder schetst, herkenbaar is voor veel ouders. En hoewel het lijkt alsof het kind een probleem heeft, is het vaak een probleem van ouders en kind samen. De sleutel voor een oplossing ligt bij de ouders. Twee dingen zijn daarbij heel belangrijk:
Veiligheid
Slapen is belangrijk voor ieder mens, maar zeker voor kinderen. Ze moeten elke dag enorm veel verwerken en goed slapen helpt daarbij. Maar als je een kind bent, kan het ook best spannend zijn om te gaan slapen. Ga maar na: je wordt alleen achtergelaten in je slaapkamer, pappa en mamma zijn er niet. Een kind kan zich dan heel bang en verlaten voelen. Daarom is het belangrijk dat ouders veiligheid bieden door grenzen aan te geven: hierbinnen is het veilig voor jou. Een kind moet dat leren: de dag afsluiten en zich overgeven aan de slaap.
Vast ritueel
Daar kunnen ouders bij helpen door een vast bedritueel te bieden en daar niet van af te wijken. Zorg ervoor dat smoesjes zoveel mogelijk zijn ‘afgevinkt’: plassen, iets drinken, kusje. Sommige kinderen hebben genoeg aan een kort ritueel: pyjama aan, tandenpoetsen, verhaaltje lezen, (gebedje) zingen en dan slapen. Andere kinderen hebben wat meer nodig, willen ook nog vertellen over de dag en even lekker tegen je aan liggen. Het helpt om dit dan aan een bepaalde tijd de koppelen. Begrens dit allemaal door niet toe te staan dat het kind het oprekt. Er is echt verschil tussen de tijd nemen en toestaan dat je kind tijd rekt. In het eerste geval heb jij de regie, in het tweede geval je kind. Neem zelf de regie (weer) in handen.
Toch uit bed
Maar dan. Dan komt je kind alsnog uit bed en niet één keer, maar vaker. Een kind heeft dan erkenning en stevige kaders nodig. Als je je kind erkenning geeft, kan het loslaten. Als je je kind kaders geeft, voelt het zich veilig. Hoe doe je dat?
Eigen houding
Je kunt als mamma of pappa ook nog iets doen aan je eigen houding. Je wilt ’s avonds graag rust en tijd voor jezelf. En dan is de verleiding groot om de kinderen vlug-vlug naar bed te brengen. Je denkt: “Ik zal blij zijn als ze erin liggen”, je bent dus in gedachten al bij ‘straks’. Dat voelt je kind onmiddellijk en ik hoef je niet te vertellen dat dat averechts werkt. Gun jezelf en je kind de rust door te tijd te nemen voor het naar bed brengen. Geef je kind jouw volle aandacht. Bedenk bijvoorbeeld hoe waardevol het kan zijn voor jullie band, wanneer je de tijd neemt even echt te luisteren naar de verhalen van je kind en nog even te knuffelen. En een andere helpende gedachte is: “Straks kan ik tevreden op de bank neerploffen in plaats van gefrustreerd.”
Ik wens jou en je kind(eren) veel fijne momenten toe bij het naar bed brengen, met veel liefdevolle aandacht!
Heb jij na het lezen van dit stuk behoefte om iemand te laten meedenken over jouw situatie? Heb je vragen of wil je advies? Maak dan gebruik van mijn aanbod: een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen.
ja ik wil een gratis sessie
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
ja ik meld me aan
Copyright 2023 Balans In Je Gezin - Alle rechten voorbehouden
Website gerealiseerd door
Lees hier de privacy verklaring.
Ik ben aangesloten bij een klachtenregeling, klik hier voor informatie.
Geef een antwoord