OVER ‘SELFFULFILLING-PROPHECY’ EN DE VOELSPRIETEN VAN JE KIND
Heb je daar wel eens van gehoord? Selffulfilling prophecy? Kort gezegd komt het hierop neer: Je krijgt wat je denkt en verwacht. Dat kan gebeuren in allerlei situaties en zeker ook als het gaat om kinderen opvoeden.
Twee voorbeelden Kortgeleden maakte ik het twee keer mee dat moeders zelf aangaven dat dit speelde.
“Vooral op maandag gaat het mis. Ik denk dan al bij mezelf: het is weer maandag, het zal wel weer mis gaan. En jawel hoor, precies zoals ik had gedacht.”
“Ik realiseer me nu dat ik me vaak van tevoren al onzeker voel of mijn kinderen wel naar me zullen luisteren. En dus luisteren ze ook negen van de tien keer niet. En daardoor voel ik me nóg onzekerder.”
Eigen rol Deze twee moeders onderzochten hun eigen rol in wat er gebeurde. En ze kwamen erachter dat ze zelf meer invloed hadden op hun kinderen dan ze in de gaten hadden. En dat die invloed in dit geval niet helpend was.
Invloed Het gaat als volgt: er gebeurt iets. Daar heb je een bepaalde gedachte over. Die gedachte bepaalt je gevoel. En dat heeft weer invloed op hoe je het aanpakt. Het gevolg is dan de uitkomst zoals in de twee voorbeelden wordt verteld: het gaat elke maandag mis/de kinderen luisteren niet.
Veranderen Wat deze moeders graag willen, is dat het goed gaat op maandag en dat de kinderen wél luisteren. Als ze werken aan hun manier van denken, dan verandert hun gevoel erover en daarmee de aanpak en uiteindelijk de uitkomst.
Hoe dan Hoe werkt dat dan in de praktijk? Ik zal je laten zien hoe ik het uitwerkte met een moeder.
Wat er gebeurde: haar dochtertje luisterde niet naar haar. Wat ze dacht: “Nee hè, daar gaan we weer, nu luistert ze alwéér niet!” Haar gevoel daarbij: ze twijfelde aan zichzelf. Wat ze deed: ze snauwde zoiets als: “En nu is het afgelopen, luisteren jij!” Het gevolg: weerstand bij haar dochter, maar ook bij haarzelf. Ze wilde helemaal niet tegen haar dochter snauwen.
Ze onderzocht hoe ze het óók kon doen. En bedacht dit scenario:
Dochtertje luistert niet. Zij denkt: “Ik kan dit, het gaat me lukken.” Ze voelt zich zelfverzekerd. Wat ze doet: ze reageert rustig en beslist, zegt bijvoorbeeld: “Kom, gewoon luisteren.” En wat er dan gebeurt is dat haar dochter inderdaad luistert en doet wat ze zegt. Ze krijgt een gevoel van saamhorigheid.
Voelsprieten Kinderen voelen heel goed aan hoe jij je van binnen voelt. Daar hebben ze speciale “voelsprieten” voor. Dus als jij je onzeker of gefrustreerd voelt, reageren ze daar op met gedrag dat je liever niet ziet. Lukt het jou om je gevoel om te turnen, dan veranderen zij ook hun reactie op jou.
Is het zo simpel? Vaak wel. Probeer het maar eens!
Geef een reactie