Praktische tips die zorgen dat jij en je kind beter luisteren naar elkaar - Balans In Je Gezin

Praktische tips die zorgen dat jij en je kind beter luisteren naar elkaar

“Waarom moet ik altijd alles tien keer herhalen voordat mijn kind luistert?” Met een diepe zucht zei deze moeder het. En ik denk dat dit voor veel ouders erg herkenbaar is. Kinderen die niet luisteren, hoe pak je dat aan? Deze hulpvraag staat beslist in de top 10 van vragen die ik krijg. En dan is altijd mijn eerste vraag aan ouders (en dus nu ook aan jou): hoe goed luister jij eigenlijk naar je kind?

 

Echt luisteren
Want wees eens eerlijk: hoe vaak komt het voor dat jij niet luistert naar je kind? Niet echt bedoel ik? Misschien heb je je dat nog nooit afgevraagd. En denk je misschien: wat zullen we nou krijgen, mijn kind moet gewoon naar me luisteren! En dat is natuurlijk waar. Maar dat begint met: dat jij luistert naar je kind.

 

Voorleven
Kinderen leren namelijk het meest van hoe wij hen voorleven. En als jij voorleeft dat je eigenlijk heel vaak maar half naar je kind luistert of helemaal niet, wat voor voorbeeld geef je dan? En kun je dan nog verwachten dat je kind wel naar jou luistert?

 

Signaal
Bovendien: wat voor signaal geef je af aan je kind als hij of zij iets wil vertellen en jij zit met je hoofd bij je telefoon en geeft hem of haar maar een beetje van je aandacht? Of je kind wil je iets duidelijk maken en jij houdt geen rekening met zijn of haar behoeften? Op deze manieren naar je kind ‘luisteren’ zal er niet voor zorgen dat hij of zij zich gehoord voelt. En dan gaat je kind op zijn/haar beurt echt niet naar jou luisteren.

 

Omdenken
In zo’n situatie is het enige wat helpt: ‘omdenken’. In die zin dat jij  je houding omkeert. Pas wanneer je met volle aandacht echt luistert naar je kind en daar de tijd voor neemt, kun je zijn of haar behoefte echt erkennen en ook herkennen. Je kind zal dat meteen voelen en zal dan ook in staat zijn om naar jóu te luisteren.

 

Aanpak
Hoe pak je dat dan aan in de praktijk? Daarvoor heb ik een aantal tips voor je. Om precies te zijn twee keer acht! Acht tips om je te helpen beter te luisteren naar je kind. En acht tips die je helpen ervoor te zorgen dat je kind beter naar jou luistert. Hier komen ze:

 

Hoe jij beter kunt luisteren naar je kind:

 

  1. Maak eerst contact met je kind: kijk het aan en raak het ook even aan.
  2. Geef je kind je volle aandacht: stop met waar je mee bezig was en richt je alleen op hem/haar.
  3. Neem er de tijd voor, bedenk: wat is nu echt belangrijk?
  4. Wees nieuwsgierig en vraag door, maar vul niet in, ga geen discussie aan.
  5. Laat geregeld merken dat je nog steeds luistert: blijf je kind aankijken, knik of ‘hum’ even.
  6. Geef je kind erkenning voor wat betreft zijn/haar behoeftes en gevoelens (bijv.: daar word je verdrietig van hè, dat snap ik).
  7. Geef je kind een compliment voor het vertellen van zijn/haar gevoelens, argumenten en/of feiten.
  8. Bedank je kind voor wat hij/zij heeft verteld.

 

Hoe je kunt zorgen dat je kind beter luistert naar jou:

  1. Ook hier begint het met verbinding: maak eerst contact met je kind (aankijken, aanraken).
  2. Heel belangrijk: houd je toon rustig. Boosheid, irritatie, schreeuwen, het zal averechts werken. Rustig vertellen wat je wilt en niet van de kook raken door verzet van je kind, zal helpen.
  3. Formulier wat je wilt in positieve woorden en vertel ook vooral wat je wel wilt (bijv.: je vindt het leuk om met de bal te gooien, dat mag je in de gang doen, want in de kamer kunnen dingen stuk gaan).
  4. Werk aan een gezins-routine (‘dit is hoe wij het doen’). Vaste routines kunnen dat wat je wilt van je kind ondersteunen: elke ochtend na het eten tanden poetsen, uit school meteen de tas uitpakken en schoenen in de gang, elke avond na het eten het konijn voeren enz. Dit hoeft geen strak stramien te worden, maar routines laten het wel soepeler lopen.
  5. Vermijd een machtsstrijd, die kent alleen maar verliezers. Bovendien gaat het helemaal niet om winnen of verliezen.
  6. Geef je kind duidelijke en concrete opdrachten: ‘opruimen’ kan bijvoorbeeld niet duidelijk genoeg zijn, maar: blokken in de doos doen en kleren in de wasmand wel.
  7. Blijf bij je standpunt, benoem het als je merkt dat je kind het niet leuk vindt wat je van hem/haar vraagt of wat je verbiedt. Vertel dat hij /zij daar best boos over mag zijn. Leer hem/haar ‘jammer’ te zeggen. En benoem dat je het fijn vindt als hij/zij toch doet wat je hebt gevraagd.
  8. Vraag dingen van je kind die passen bij de leeftijd: een klein kind kan nog niet zelfstandig opruimen, maar wel als je hem of haar erbij helpt of er een spelletje van maakt.

 

Wat het je gaat opleveren als je deze tips toepast? Je krijgt beter contact met je kind(eren) en er komt merkbaar meer rust en harmonie in huis. Het is echt het proberen waard, ik wens je heel veel succes! En ik zou het heel fijn vinden als je me laat weten of je verschil merkt. Stuur me gerust een bericht via e-mail of via de chat op Facebook.

 

 

Vind jij het moeilijk om het proces om te keren, omdat je kind helemaal nooit naar je wil luisteren? Heb je andere vragen die met opvoeden te maken hebben? Je kunt een gratis sessie (per telefoon) aanvragen, kijk op www.balansinjegezin.nl/gratis-sessie/ . Je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Het is helemaal gratis, dus maak er gebruik van!

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Je kunt ook een traject bij mij volgen, kijk hiervoor op de speciale pagina op mijn website: www.balansinjegezin/relaxed-opvoeden/

 

Lijkt dat je wat: elke twee weken lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan:

 

ja ik meld me aan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn