Thuis een heel ander kind dan op school - Balans In Je Gezin

Thuis een heel ander kind dan op school

“Het contrast is zo groot”  vertelde een moeder mij. “Onze dochter is thuis een heel ander kind dan op school. Daar is ze heel verlegen en durft ze juf ’s ochtends geen hand te geven. Thuis reageert ze vaak agressief. Echt een heel ander kind.”

 

Onzeker
Voor veel ouders is dit herkenbaar. En dan met name het verschil tussen thuis en school. Maar het kan ook gaan om andere situaties. Bijvoorbeeld als je kind bij opa en oma is en die totaal niet herkennen wat jij over hem of haar vertelt. Je kunt je afvragen: hebben wij het hier over hetzelfde kind? Het kan je als moeder of vader ook onzeker maken. Waarom doet hij thuis zo boos? Waarom speelt zij lief bij opa en oma en slaat ze om als een blad aan de boom zodra ik binnenkom?

 

Veilig
Het antwoord is heel simpel en ook wel geruststellend lijkt mij: thuis is de veilige plek. Daar kun je helemaal jezelf zijn. Daar is het safe genoeg om ook je minder mooie kanten te laten zien. Dus je kunt allereerst gerust zijn: op zich is het een goed teken dat het veilig genoeg is. Je hoeft je er dus niet onzeker over te voelen.

 

Verwachtingen
Waar ieder kind behoefte aan heeft, is bij de groep horen. Op school speelt dat heel sterk. Je kind wil graag voldoen aan de verwachting. Hij of zij luistert naar de juf of meester en gedraagt zich ‘sociaal wenselijk’. Ook bij familie wil je kind graag voldoen aan de verwachtingen. En veel kinderen kunnen daar prima mee omgaan. Maar er zijn ook kinderen voor wie dat lastig is.

 

Opkroppen
Sommige kinderen zijn heel gevoelig. Of ze hebben een sterke wil. Zij doen heel erg hun best op school om aan de verwachtingen te voldoen. Maar dat kost hun erg veel energie. Ze kroppen hun frustratie, boosheid of verdriet op. En gooien het er thuis uit. Jij mag dan de klappen opvangen. En hoe fijn is het dan als jij er echt kunt zijn voor je kind.

 

Helpen
Hoe kun je hem of haar het beste helpen in zo’n situatie? Lees hieronder een aantal tips die je toe kunt passen.

 

  • Toon begrip voor de emotie. Benoem wat je ziet en geef erkenning. “Daar word je boos over hè? Want je wilde graag als eerste op de tablet. Dat snap ik wel. En weet je, vandaag is je zusje eerst aan de beurt, morgen jij weer.”

 

  • Begrens op een liefdevolle manier. Bijvoorbeeld: “Als je me slaat, doe je me pijn. Duw maar tegen mijn handen, zo hard als je kunt.”

 

  • Geef de ruimte om stoom af te blazen. Iets fysieks of juist iets rustigs, net wat bij je kind past. Bijv. trampolinespringen, muziek luisteren, (samen)een boekje lezen. Maak hier afspraken over en leg dit ook uit aan je kind, zodat hij/zij snapt dat je dit doet om je kind te helpen om bij te komen.

 

  • Help bij het ontladen. Ontladen kan ook door middel van lachen. Ga lekker stoeien met je kind en laat hem/haar winnen. Zorg dat jullie samen plezier hebben, zodat er veel gelachen wordt.

 

  • Bespreek met je kind dat op school of bij opa en oma andere regels gelden dan thuis en waarom dat is. Dat kan je kind helpen het te accepteren.

 

  • Bouw thuis rust in. In die zin, dat je kind daar niet ook nog van alles moet als hij of zij uit school komt.

 

  • Houd contact met school: Overleg regelmatig met de leerkracht. Jullie willen tenslotte allebei het beste voor je kind.

 

  • Maak de overgang voorspelbaar. Dit kun je doen in situaties waar het kind moeilijk gedrag laat zien zodra jij komt om hem/haar op te halen. Bijvoorbeeld: oma zegt 5 min. van tevoren: mamma komt er zo aan. Als jij aankomt, maak je even contact en zegt dat jullie zo weggaan. Dan pas praat je met oma. Bouw een vast ritueel in bij ophalen of wegbrengen.

 

  • Blijf vertrouwen in je kind en in jezelf.

 

Ik hoop dat je wat kunt met mijn tips en dat ze je helpen je kind beter te begrijpen en te ondersteunen. Ik wens je heel veel succes!

 

Wil je hier meer over weten? Heb jij vaak strijd met je kind en herkent school dat totaal niet? Wil je iets anders vragen wat met opvoeding te maken heeft? Vraag dan nu bij mij een gratis sessie aan. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn