TIJD VOOR EEN NIEUWE START - Balans In Je Gezin

TIJD VOOR EEN NIEUWE START

Tijd voor een nieuwe start

Daar ging-ie dan. Grote tas achterop de fiets, helemaal klaar voor zijn nieuwe school. Ik weet nog hoe ik onze oudste zoon nakeek toen hij voor het eerst naar de brugklas ging. Met een brok in de keel, ik zal het maar eerlijk bekennen. Een nieuwe fase in zijn en ons leven was aangebroken. En toen onze jongste zover was, kwam er weer een nieuwe fase: we hadden geen kinderen meer op de basisschool.

 

Anders
Elk jaar heb je als gezin wel van die momenten waarop er grote of kleine veranderingen plaatsvinden. Je kunt deze tijd vlak na de vakantie aangrijpen om dingen vanaf nu anders te gaan doen. Zo besloot mijn zus ’s ochtends weer aan tafel te gaan ontbijten met haar gezin (i.p.v. op de bank of ondertussen spelen) en dat leverde een hoop meer rust op.

 

Nieuw ritme
Dit soort gebeurtenissen brengt ook vaak een heel nieuw gezinsritme met zich. Er zijn (andere) schooltijden om rekening mee te houden. Daarnaast moet werk, zwemmen, sport, muziekles enz. ingepast worden.  Er komt misschien wat meer ruimte voor ouders om andere dingen te doen dan toen de kinderen nog heel klein waren.

 

Verandering
Ook in de dynamiek van een gezin verandert er dan vaak iets. Een dreumes die een kleuter is geworden en groeit, zowel lichamelijk als geestelijk. De brugklasser die ineens geen klein kind meer is, maar een puber is geworden. Meestal is het na een tijdje helemaal gewoon en hebben jullie als gezin je draai gevonden.

 

Niet bijbenen
Maar sommige kinderen kunnen het niet bijbenen. Omdat ze bijvoorbeeld niet lekker in hun vel zitten op school. Of omdat ze heel veel moeite hebben met wennen aan de nieuwe klas. Meestal kunnen ze zich dan op school nog staande houden, maar komt thuis de ontlading. En dan zitten jullie als ouders met een boos, bang of teruggetrokken kind.

 

Zorgen
Misschien was het voor de vakantie ook al zo. En had je gehoopt dat het nu beter zou gaan, dit nieuwe schooljaar. Maar je merkt al vrij snel: dat is niet zo. De boze buien zijn teruggekomen of je kind is weer bang en komt ’s avonds uit bed. Of je maakt je zorgen: je kind is zo stil sinds de school is begonnen.

 

Nieuwe start
Dan is het tijd voor een nieuwe start. Jij als ouder kunt namelijk veel verschil maken. Neem je eigen manier van omgaan met je kind(eren) eens onder de loep. Het maakt heel veel verschil hoe je reageert op je kind en met hem of haar omgaat. Je kunt je kind helpen boze buien te reguleren, angsten te overwinnen en uit te spreken wat hem of haar dwars zit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn