VAKANTIE: ZO BLIJFT HET OOK LEUK VOOR MAMMA (OF PAPPA) - Balans In Je Gezin

VAKANTIE: ZO BLIJFT HET OOK LEUK VOOR MAMMA (OF PAPPA)

Hij liep om me heen te draaien. Het was zomervakantie, een aantal jaren geleden. Onze zonen hadden twee vriendjes te logeren. En één van die vriendjes zocht mij steeds op. Ik was druk met klusjes om het huis, die ik speciaal had bewaard voor het mooie weer. “Ik verveel me”, zei hij. Ik antwoordde: “Ga maar naar de andere jongens, ze zijn in het bos een hut aan het bouwen”. Maar daar had hij geen zin in, zei hij. Ik vertelde hem dat ik het dan ook niet wist, dat hij dan zelf maar iets moest bedenken. Teleurgesteld droop hij af.

 

Actief
Toen besefte ik dat hij een moeder had die elke dag van alles voor hem verzon en heel veel actiefs met de kinderen deed. En ik voelde me schuldig dat ik mijn kinderen meer zelf hun gang liet gaan. Dat was eigenlijk nooit een probleem geweest, maar nu leek het ineens niet oké.

 

Anders
Ik was een ander soort moeder dan die van de vriendjes van onze kinderen. Toen ik daar wat meer over nadacht, besefte ik: anders hoeft niet minder goed te zijn. Zoals zij het deed, was niet verkeerd. Maar zoals ik het deed, ook niet. Onze jongens klaagden toch nergens over? En ik herinnerde me hoe het was toen ik klein was.

 

Zelf uitzoeken
Dat was de tijd waarin kinderen het echt zelf moesten uitzoeken. “Ga maar lekker buiten spelen!” kregen we te horen. En dat deden we dan ook. We zochten elkaar op, bouwden hutten, kookten ‘soep’ van water, gras en bloemen, klommen in bomen, speelden ‘stand-in-de-mand’, gingen hinkelen of touwtje springen. We kwamen thuis met pikzwarte knieën, kapotte kleren en modderige laarzen, maar dat mocht allemaal, we hadden speciale ‘buitenspeel-kleren’.

 

Zomaar
Soms denk ik dat dit niet meer bestaat. Zomaar naar buiten lopen en zien welke kinderen op dat moment ook op zoek zijn naar een vriendje om mee te spelen. En dan samen op zoek naar wat je tegenkomt, van avontuur naar avontuur gaan. Tegenwoordig is het vaak wat meer georganiseerd.

 

Hard werken
Ouders doen hun best om tijdens de schoolvakanties de planning rond te krijgen. Als ze nog moeten werken, hebben ze het druk met regelen dat de kinderen ondergebracht worden bij de opvang of bij opa en oma. Op de dagen dat ze thuis zijn, willen ze graag aandacht besteden aan de kinderen, maar het huishouden moet ook gedaan worden. En als de vakantie eenmaal is aangebroken, kan het zomaar gebeuren dat ouders het opnieuw erg druk hebben met een ‘programma’ voor het hele gezin, want in de vakantie moet je wel wat bijzonders gedaan hebben. Het is allemaal best hard werken!

 

Vervelen
Als jij merkt dat je in de vakantie eerder opgebrand raakt dan dat je nieuwe energie opdoet, bedenk dan dit: de lat mag best lager. En je hoeft je kinderen niet constant te vermaken, geef ze ook de kans zich van tijd tot tijd te vervelen. Uit momenten van verveling en ‘verzin nu maar even zelf iets’ kunnen de meest creatieve dingen ontstaan.

 

Schuldig
Wat ook niet nodig is, is je schuldig voelen. Over je kind bij een oppas brengen, wel of niet iets ondernemen met je kind, tijd voor jezelf nemen. Schuldgevoel helpt niet echt om je lekker ontspannen te voelen. Bedenk: ik doe mijn best, het hoeft niet allemaal perfect.

 

Ik wens je een ontspannen vakantietijd toe!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn