VAKANTIE - ZO KRIJG JE DE RUST EN ONTSPANNING DIE JE GRAAG WILT - Balans In Je Gezin

VAKANTIE – ZO KRIJG JE DE RUST EN ONTSPANNING DIE JE GRAAG WILT

De zomervakantie is aangebroken of komt eraan! Een tijd van rust en ontspanning… of niet? Als ouders kun je vooraf hoge verwachtingen hebben, de reis is al tijden geleden uitgezocht en besproken. Vervolgens kom je er tijdens of na de reis achter dat de verwachtingen niet waargemaakt zijn. Of erger nog: op een teleurstelling uit zijn gelopen. En dat kost juist energie, in plaats van dat het je rust oplevert. Hoe kun je ervoor zorgen dat je wél de rust en ontspanning krijgt die je graag wilt? Hier volgt een aantal tips. (Aan het eind van dit stuk krijg je ook een link van mij met praktische tips voor een leuke vakantietijd met kinderen).

 

Tijd
Gun jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan vakantie en een nieuw ritme. Of je nu wel of niet zelf nog aan het werk bent als de kinderen vakantie hebben, het ritme van alledag is weg. Daar moet iedereen even aan wennen, geef jezelf en je kinderen die ruimte. Zorg ervoor dat je ook de tijd neemt om jullie gezamenlijke vakantie rustig voor te bereiden. De ene dag nog aan het werk en de volgende dag in de auto op reis is dan niet zo’n goed idee. Neem een paar dagen voor de reis al vrij om thuis te zijn.

 

Voorbereiden
Bereid je kinderen goed voor, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Als jullie een lange reis maken, kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken wat ze in de auto kunnen doen, hoe je omgaat met iets kopen bij benzinestations onderweg, hoe vaak jullie een stop maken enz.
Op de plek van vakantiebestemming kun je per dag een programma maken en/of bespreken. Betrek de kinderen erbij, als ze daar oud genoeg voor zijn. Gaan jullie ergens naartoe, leg uit waarheen en vertel wat de kinderen kunnen verwachten (bijvoorbeeld: naar een museum, je praat en loopt rustig, rennen past er niet bij). En in zo’n programma kan óók een dagje niks-doen zitten (verzin zelf maar iets).

 

Verwachtingen
De vakantiefolders en -reclames beloven stralende kinderen en blijde ouders. Iedereen weet dat het niet elke dag zo gaat en dat er altijd wel strubbelingen of ruzies zijn. Verwacht geen perfecte vakantie, houd rekening met: “het is warm, ik heb honger, zijn we er al, ik verveel me, mogen we nog een snoepje, ik kan niet slapen” enz. Je weet dat het gaat gebeuren, zorg dat je een manier vindt om er rustig mee om te gaan. En om er óók over te kunnen ‘ontladen’. Bijvoorbeeld door een rondje te gaan hardlopen of door even tegen iemand ‘aan te zeuren’ dat je er helemaal klaar mee bent (en dat die ander alleen maar luistert en ja-knikt, verder niet).

 

Me-time
Neem elke dag me-time. Laat de kinderen over aan je partner voor een (half) uurtje en doe iets voor jezelf. Wissel het af met je partner. Heb je geen partner, dan kun je misschien regelen dat je samen met vrienden op vakantie gaat, zodat je ook dan af en toe me-time kunt regelen. Maak hier wel goede afspraken over met elkaar.
En vermaken de kinderen zichzelf prima? Ga op die momenten bewust lekker ontspannen en geniet van de rust.

 

Accepteer
Op het moment dat de dingen niet zo lekker lopen, kun je je er gefrustreerd over voelen. Dat is heel logisch en begrijpelijk. Het gaat je alleen niet helpen een goed humeur te krijgen. Wanneer je accepteert dat het op dit moment is zoals het is, lukt het veel makkelijker je frustratie los te laten. Bedenk dat kinderen op jou reageren, dus hoe relaxter jij onder een situatie blijft, hoe makkelijker zij zich weer herstellen.

 

Aandacht
Bedenk leuke dingen om samen te doen en geef je kinderen dan jouw volle aandacht. Daag jezelf uit om een hele dag niet op je telefoon te kijken. Heb je je kinderen een poosje aandacht gegeven, dan kun je vertellen: nu ga ik even iets voor mezelf doen, jullie mogen ook zelf iets bedenken. Hebben ze toch een beetje hulp nodig, lees dan een ander blog van mij over hoe je ze bezighoudt in de vakantie:

 

https://www.balansinjegezin.nl/tips-voor-een-heerlijke-thuisvakantie/

 

Ik wens jullie samen een hele fijne, ontspannen en gezellige vakantie toe!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn