WAAROM BEWEGEN ZO BELANGRIJK IS VOOR KINDEREN - Balans In Je Gezin

WAAROM BEWEGEN ZO BELANGRIJK IS VOOR KINDEREN

“Hoe gaan we naar de overkant?” Het meisje dacht even na en riep toen: “Als een kikker!” Hup, daar ging de hele groep springend als een kikker naar de overkant. We hadden een groepje kinderen bij elkaar en ik was één van de leidsters. De kinderen hadden een poosje in de kring zitten luisteren en nu was het tijd voor beweging! Ze mochten van alles bedenken en dat deden ze. Ik deed met alles mee, zelfs toen er eentje bedacht dat we al omrollend naar de overkant konden. Het was leuk! Ik merkte hoe goed het was om in beweging te zijn.

 

 

Deze tijd
Ik lees regelmatig berichten over kinderen die te weinig beweging krijgen. Dat is ook wel logisch, er is veel vermaak voorhanden waar je kind niet of nauwelijks bij beweegt. Denk alleen maar aan tablets of smartphones. Het hoort gewoon bij deze tijd. Maar bedenk wel dat bewegen heel belangrijk is voor kinderen. Stimuleer dus je kind om lekker te bewegen. Het liefst buiten, voor de frisse lucht.

 

 

Lees hier wat er zo goed is aan (buiten) bewegen voor kinderen:

 

 

  • Het is goed voor de gezondheid. Buiten kan je kind vitamine D ‘opvangen’, vooral als de zon schijnt. Via je huid neem je het op. Van vitamine D krijg je sterkere botten en sterkere tanden. Botten breken dus minder snel. Een kind dat veel buiten speelt, leert steeds beter inschatten wat wel en niet kan. Zo krijgt hij/zij minder vaak ongelukjes. Verder helpt bewegen te voorkomen dat een kind te zwaar wordt.
  • Het is goed voor de hersenen. Door te bewegen, zet je je hersenen als het waren ‘aan’. Je wordt er sneller en alerter door. En je kunt je beter concentreren en focussen. Dat geldt ook voor kinderen natuurlijk.
  • Kinderen die veel buiten spelen, krijgen de kans hun motoriek goed te ontwikkelen. Denk aan: hinkelen, gooien, vangen, rennen, schommelen, klimmen. Als je dit soort dingen vaak doet, oefen je je motoriek.
  • Buitenspelen maakt creatief. Kinderen die samen buiten spelen, bedenken van alles met elkaar. Hun fantasie wordt geprikkeld.
  • Kinderen oefenen hun sociale vaardigheden als ze buiten spelen. Ze leren met verlies om te gaan (teleurstelling), leren rekening te houden met elkaar en leren elkaar te helpen.
  • Kinderen die veel buiten zijn, leren de wereld om hen heen te ontdekken. Als je in een boom klimt, ziet de ruimte om je heen er anders uit. Als je zand met water mengt, krijg je modder. Dat soort ontdekkingen is heel belangrijk. Ruimtelijk inzicht, hoe bepaalde stoffen die je mengt reageren, dat oefenen ze hiermee.
  • Kinderen kunnen oefenen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bijvoorbeeld: over een slootje springen of heel hoog in een klimrek klimmen. Ze durven het misschien eerst niet, maar als ze het proberen en het lukt, groeit hun zelfvertrouwen.
  • Buiten in de natuur bezig zijn kan stress verminderen. Lekker spelen met zand, water, takjes, stenen, gras, bloemen en diertjes. Zo ervaart je kind met alle zintuigen de natuur: ruiken, voelen, en kijken. Dit kan spanning omlaag brengen.
  • Door buiten spelen oefenen kinderen met grenzen Bijvoorbeeld als je zegt: van hier tot het hek of het eind van de straat mag je gaan.
  • Kortom: door veel te bewegen, zit je kind gewoon lekkerder in haar/zijn vel!

 

 

Laat los
En dan jij als vader of moeder. Misschien moet jij nog wel het meeste leren. Want je zou graag je kind het verdriet besparen van een kapotte knie of een bult op zijn/haar hoofd. Maar bedenk dat je kind juist daar veel van leert: van de schrammen, schaafwonden en andere kleine ongelukjes. Als jij dat allemaal probeert te voorkomen, hoe moet je kind dan leren voorzichtig te worden? Of leren met tegenslagen om te gaan? Dus laat je kind los, op een manier die past bij de leeftijd.

 

 

Denk maar eens terug aan je eigen jeugd, welke dingen vond je toen het fijnst om te doen? Ik denk dat daar zeker ook buiten spelen bij zit. Gun je kind net zulke ervaringen en stuur ze naar buiten. Lekker bewegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn