WAAROM JE JE KIND NIET ZOMAAR IETS MOET VERBIEDEN - Balans In Je Gezin

WAAROM JE JE KIND NIET ZOMAAR IETS MOET VERBIEDEN

Ongemerkt kan het erin sluipen – dat je de hele dag je kinderen loopt te corrigeren. Je voelt je soms net een politieagent. “Nee, niet met de schoenen op de bank”, “Nee je krijgt nu geen banaan meer, we gaan zo  eten”, “Hou eens op met ruziemaken jullie!” Zucht. Aan het eind van zo’n dag ben je behoorlijk moe en gefrustreerd. En jij niet alleen, je kinderen ook.

 

Patroon
Je bent in een negatief patroon beland. En dat breng je vervolgens over op je kinderen. Wat jullie dat oplevert: een vervelende sfeer in huis. Maar het kan ook op een andere manier. Twee dingen zijn dan belangrijk:

  • Neem de behoefte van je kind serieus
  • Formuleer positief

 

Kunst
Nu hoor ik je bijna denken: “Maar hoe zit dat dan? Mijn kind mag toch niet met de schoenen op de bank? Of een banaan hebben vlak voor etenstijd? Mag ik dat dan niet meer verbieden?” Natuurlijk wel. Alleen, het is de kunst om dat op een goede manier te doen. Kinderen kunnen niet zo goed iets met alleen een verbod. Als ze iets niet mogen, zijn ze allereerst teleurgesteld of boos. En dàt mag je eerst benoemen. Daarmee laat je zien dat je snapt dat het voor je kind niet leuk is als iets niet mag.

 

Wat wel mag
De volgende stap is dan: aangeven wat wél mag. Dat kan heel simpel, door “nee” om te turnen naar “ja”. Dan volgt er automatisch iets wat wèl mag. Kijk maar: “Ja dat vind je leuk hè, met je voeten op de bank (erkenning). Doe je schoenen maar even uit, dan blijft de bank schoon”(benoemen wat wel mag). Of: “Ik hoor het al, je hebt trek, het eten ruikt ook zo lekker! Ja ik snap dat je graag een banaan wilt, die bewaren we voor een andere keer. Nog even geduld, het eten is bijna klaar.”

 

Positief
Wat er gebeurt: je verandert wat je zegt van negatief in positief. Dat levert in jouw hoofd een positief denkpatroon op. Het zorgt ervoor dat je niet in de frustratie schiet en veel geduldiger kunt zijn. Dat heeft weer positieve werking op je kind. Je benoemt op deze manier automatisch de behoefte van je kind. Je kind voelt zich begrepen en zal minder gaan vragen om iets wat niet kan. Je kind zal ook minder gauw dingen doen die niet mogen. Kortom: de sfeer in huis verbetert.

 

Het is even oefenen, maar als je het volhoudt en het je eigen maakt, zul je zeker verschil merken! Probeer het maar uit, ik wens je veel succes!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn