Ongemerkt kan het erin sluipen – dat je de hele dag je kinderen loopt te corrigeren. Je voelt je soms net een politieagent. “Nee, niet met de schoenen op de bank”, “Nee je krijgt nu geen banaan meer, we gaan zo eten”, “Hou eens op met ruziemaken jullie!” Zucht. Aan het eind van zo’n dag ben je behoorlijk moe en gefrustreerd. En jij niet alleen, je kinderen ook.
Patroon Je bent in een negatief patroon beland. En dat breng je vervolgens over op je kinderen. Wat jullie dat oplevert: een vervelende sfeer in huis. Maar het kan ook op een andere manier. Twee dingen zijn dan belangrijk:
Neem de behoefte van je kind serieus
Formuleer positief
Kunst Nu hoor ik je bijna denken: “Maar hoe zit dat dan? Mijn kind mag toch niet met de schoenen op de bank? Of een banaan hebben vlak voor etenstijd? Mag ik dat dan niet meer verbieden?” Natuurlijk wel. Alleen, het is de kunst om dat op een goede manier te doen. Kinderen kunnen niet zo goed iets met alleen een verbod. Als ze iets niet mogen, zijn ze allereerst teleurgesteld of boos. En dàt mag je eerst benoemen. Daarmee laat je zien dat je snapt dat het voor je kind niet leuk is als iets niet mag.
Wat wel mag De volgende stap is dan: aangeven wat wél mag. Dat kan heel simpel, door “nee” om te turnen naar “ja”. Dan volgt er automatisch iets wat wèl mag. Kijk maar: “Ja dat vind je leuk hè, met je voeten op de bank (erkenning). Doe je schoenen maar even uit, dan blijft de bank schoon”(benoemen wat wel mag). Of: “Ik hoor het al, je hebt trek, het eten ruikt ook zo lekker! Ja ik snap dat je graag een banaan wilt, die bewaren we voor een andere keer. Nog even geduld, het eten is bijna klaar.”
Positief Wat er gebeurt: je verandert wat je zegt van negatief in positief. Dat levert in jouw hoofd een positief denkpatroon op. Het zorgt ervoor dat je niet in de frustratie schiet en veel geduldiger kunt zijn. Dat heeft weer positieve werking op je kind. Je benoemt op deze manier automatisch de behoefte van je kind. Je kind voelt zich begrepen en zal minder gaan vragen om iets wat niet kan. Je kind zal ook minder gauw dingen doen die niet mogen. Kortom: de sfeer in huis verbetert.
Het is even oefenen, maar als je het volhoudt en het je eigen maakt, zul je zeker verschil merken! Probeer het maar uit, ik wens je veel succes!
Heb je hier vragen over? Is er bij jou thuis meer nodig dan “nee” in “ja” veranderen en kun je wel wat steun gebruiken? Je kunt bij mij een gratis sessie aanvragen. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!
Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.
Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:
Geef een reactie