WAAROM JIJ GEWOON EEN GOEDE OUDER BENT - Balans In Je Gezin

WAAROM JIJ GEWOON EEN GOEDE OUDER BENT

Ik was met mijn kinderen in een speeltuin. Zij waren lekker aan het spelen en ik zat op een bankje toe te kijken. Even verderop zat een vader te praten met een andere vader. Zijn dochtertje kwam naar hem toegerend en begon meteen te praten: “Pappa, pappa, kom eens mee!” Hij stopte zijn gesprek, keek haar aan en legde zijn hand op haar schouder. Hij zei vriendelijk: “Even wachten, ik zit te praten. Als ik klaar ben, kom ik bij je.” Het meisje accepteerde dat en rende terug naar de andere kinderen.

 

Anders
Ik was onder de indruk en ook een beetje jaloers. Deze vader wist precies wat hij moest zeggen en hij bleef ook nog eens erg rustig. Ik had eigenlijk een verwijtende toon verwacht, in de trant van: zie je niet dat ik in gesprek ben?
Herken je dat? Dat je bij andere ouders over de vloer komt en merkt dat ze de opvoeding heel anders aanpakken dan jij? En dat je daardoor aan het twijfelen slaat: doe ik het wel goed? Of je schuldig voelt en denkt: ik doe mijn kinderen tekort!

 

Het gras is groener…
Ik heb dat zelf wel vaak ervaren. Bij anderen leek het allemaal vanzelf te gaan. Het gras is groener daar, dat idee. Blije ouders, blije kinderen die elke dag vrolijk begonnen. Ouders die precies wisten hoe ze de opvoeding aan moesten pakken. Terwijl bij ons thuis… ik slaakte vaak een diepe zucht als ze ’s ochtends eindelijk de deur uit gingen om naar school te gaan. Moest dan eerst even bijkomen en vroeg me af: hoe doen die andere ouders dat en wat doe ik verkeerd?

 

In elk gezin…
En toch, ik wist best dat dat een idee was dat in mijn hoofd groeide. Echt, in elk gezin is wel eens wat. En dan bedacht ik dat wij als gezin ook echt onze mooie momenten hadden en dat we plezier hadden met elkaar. Dat we, ondanks dat de kinderen vaak ruzie maakten en wij wel eens tegen ze schreeuwden, toch onze weg hebben gevonden, lerend van onze fouten.

 

Basis
De basisbenodigdheden waren namelijk aanwezig. Ik noem er hier vier en ik weet zeker dat ze in de meeste gezinnen aanwezig zijn:

  1. Liefde
  2. Aandacht
  3. Veiligheid
  4. Erkenning

 

Simpel
Het klinkt zo simpel, maar het is gewoon zo: hou van je kinderen en vertel ze dat regelmatig. Geef ze aandacht, zowel samen als elk apart. Bied ze veiligheid en bescherming, zonder een cocon om hen heen te bouwen. Geef ze de erkenning die ze nodig hebben, zodat ze zich gezien en gehoord voelen.

 

Krachtig instrument
Elk gezin maakt wel eens een moeilijke periode door. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar zeker is dat de kinderen erop reageren. Dan is het niet altijd makkelijk, maar als je die vier basisbehoeften in de gaten houdt en daarop teruggrijpt, heb je een krachtig instrument in handen om er samen door te komen.

 

Opvoedstijl
Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om bij het opvoeden op te letten. En natuurlijk heeft ieder stel ouders een eigen opvoedstijl. Maar dit is de basis en als die goed is, mag je weten: ik pak het soms anders aan, maar ik doe het beste wat ik kan en de basis is oké!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn