WANNEER DOE JE HET GOED ALS OUDER - Balans In Je Gezin

WANNEER DOE JE HET GOED ALS OUDER

Vroeger was je een goede moeder als je je kind netjes in de kleren had, het huis op orde had en klaar zat met thee en koekjes als de kinderen uit school kwamen. Ik heb het over pakweg 40 jaar geleden. Tegenwoordig ligt het accent bij opvoeden heel anders. Het komt erop neer dat ouders vandaag de dag moeten zorgen dat hun kind gelukkig is. Dat is nogal wat. En dan kan de twijfel zomaar toeslaan. (En ja, ik ben met deze voorbeelden een beetje aan het chargeren, dat had je wel in de gaten denk ik).

 

Doen wij het wel goed
Deze week had ik een gesprek met een moeder. Er speelde nogal wat en de overkoepelende vraag was: doen wij het wel goed als ouders? We weten het soms niet meer. Moeten we strenger of juist wat losser? Is het goed om altijd heel consequent te zijn?

 

Basis
Ik weet dat meer ouders hiermee ‘worstelen’. En gelukkig weten ze ook wel dat ze het over het algemeen goed doen. Want als ik vraag: wat heb je allemaal al geprobeerd? Dan krijg ik altijd heel mooie antwoorden. En dan geef ik dat ook terug: kijk eens wat je allemaal al doet, wat fijn voor je kind! Dus in de basis is het meestal dik in orde.

 

Echt belangrijk
Als je dan toch nog twijfelt, bedenk dan eens wat jij echt belangrijk vindt als het gaat om het opvoeden van je kind. Schrijf het maar eens op, hoe jij het voor je ziet: wat voor volwassene wil je graag dat je kind wordt? En wat kun jij daaraan bijdragen? Om je op weg te helpen, heb ik een aantal punten voor je op een rij gezet, die wat mij betreft zeker belangrijk zijn. Ik zeg niet dat dit de enige dingen zijn, misschien zijn andere voor jou belangrijker. Dat is helemaal prima. Je mag dit altijd met me delen, stuur gerust een reactie op dit stuk.

 

Hier zijn mijn aandachtspunten waar je als ouders op kunt letten

 

-Besef goed: ik mag het op mijn eigen manier doen. Sommige ouders doen het anders. Dat hoeft niet te betekenen dat mijn manier van opvoeden niet goed is.

-Laat je kind geregeld merken: ik houd van jou. Onvoorwaardelijk.

-Zorg dat je beschikbaar bent. Niet alleen fysiek, maar ook met je aandacht. Luister echt, vraag door, zoek de verbinding.

-Help je kind bij het uiten van zijn/haar emoties. Kinderen vinden dat soms lastig en zijn er soms onhandig in. Ze kunnen jouw steun en voorbeeld gebruiken.

-Gun je kind haar/zijn teleurstelling en verdriet. Niemand voelt zich altijd alleen maar gelukkig. Je hoeft niet koste wat kost te voorkomen dat je kind ongelukkig is. Leer je kind ermee om te gaan.

-Help je kind ruzies zelf op te lossen. Grijp niet te snel in en kies ook geen partij. Ook dit zijn leermomenten.

-Laat je kind fouten maken. Het is niet leuk, maar je leert ervan. Dat mogen kinderen zelf ervaren.

-Help je kind in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Laat haar/hem zoveel mogelijk zelf doen en geef taken die passen bij de leeftijd.

Geef je kind grenzen, dat biedt veiligheid. Zorg dat je duidelijk bent, ook van binnen. Dan kun je op een liefdevolle manier grenzen geven.

-Heb oog voor het unieke van elk kind. Benoem dat regelmatig en help je kind zijn of haar speciale kwaliteiten te ontwikkelen.

-Laat geregeld merken dat je trots bent op je kind.

 

Ik hoop dat je dingen herkent en dat het je mag inspireren. Wil je meer lezen? Klik dan op de links onderaan deze pagina.

 

 

 

https://www.balansinjegezin.nl/dat-eeuwige-schuldgevoel-en-waarom-het-niet-nodig-is/

https://www.balansinjegezin.nl/waarom-jij-gewoon-een-goede-ouder-bent/

https://www.balansinjegezin.nl/echte-aandacht-voor-je-kind/

https://www.balansinjegezin.nl/help-je-kind-met-emoties-om-te-gaan/

https://www.balansinjegezin.nl/leer-je-kind-met-teleurstelling-om-te-gaan/

https://www.balansinjegezin.nl/zo-help-je-kinderen-hun-ruzie-op-te-lossen/

https://www.balansinjegezin.nl/laat-je-kind-fouten-maken/

https://www.balansinjegezin.nl/liefdevol-grenzen-geven/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn