WANNEER JE KIND CONTINU DE STRIJD AANGAAT - Balans In Je Gezin

WANNEER JE KIND CONTINU DE STRIJD AANGAAT

“Over echt alles gaat mijn dochter in discussie met mij.”
“Mijn zoon kan nooit eens een nee accepteren. Hij blijft erover doorgaan en wil perse zijn gelijk halen.”
“Elke dag opnieuw strijd, ik word er zó moe van!”
Over dit soort situaties krijg ik vaak verhalen te horen van ouders. Ze zijn er moe van en voelen zich er ook vaak machteloos over. Ze hebben al van alles geprobeerd, niets werkt.

 

 

In de contra
Misschien herken jij dat ook wel. Dat je kind bij alles in de contra gaat. Alles moet op zijn of haar manier. En als jij het anders wilt, gebeurt het nooit eens een keer dat je kind gewoon zegt: “Oké” en dan doet wat jij hebt gezegd. Nee, jullie hebben altijd discussie en jij houdt voet bij stuk en uiteindelijk gebeurt het dan ook, maar dan is de sfeer in huis ver te zoeken. Of je kind explodeert en ook dan is het op z’n zachtst gezegd niet meer echt gezellig. Wat ook vaak gebeurt: je geeft uiteindelijk toch toe, terwijl je je had voorgenomen dat niet te doen.

 

 

Het werkt niet
Als je het hierover hebt met ouders of anderen uit je omgeving, krijg je vaak te horen: “Ze moeten wel weten wie de baas is” Of: “Dit hoef je niet te accepteren, ik zou gewoon straf geven”. Het klinkt logisch en aannemelijk. En toch, het werkt niet. Juist bij kinderen die eigenlijk altijd de strijd aangaan, werkt straffen en belonen niet.

 

 

Stap eruit
Er is namelijk een soort patroon ontstaan van actie en reactie. En dat patroon herhalen jullie samen keer op keer. Wat allereerst nodig is: uit de strijd stappen. En omdat je kind nog een kind is, ben jij degene die de eerste stap moet zetten. De eerste stap is: word je bewust van het feit dat je in een strijd bent beland. Het gaat op dat punt allang niet meer over waar de strijd door ontstond, maar over: allebei willen winnen/je gelijk willen halen. En dat levert uiteindelijk alleen maar verliezers op.

 

 

Erkenning
De strijd niet aangaan, maar wat dan wel? De sleutel ligt ‘m in het geven van erkenning. Bedenk dus: wat is zijn of haar behoefte? Speel daarop in en benoem die, zodat je kind zich begrepen voelt. Dan kun je meebewegen met je kind en samen een creatieve oplossing bedenken. Let op: dat is iets heel anders dan je kind zijn/haar zin geven. Als jij op deze manier met dit soort situaties omgaat, zal je kind zich meer geaccepteerd voelen en uiteindelijk de strijd minder vaak aangaan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn