WAT ALS HET ME ALLEMAAL TEVEEL WORDT - OVER HOOGGEVOELIGE OUDERS - Balans In Je Gezin

WAT ALS HET ME ALLEMAAL TEVEEL WORDT – OVER HOOGGEVOELIGE OUDERS

“Heb je tips voor mij? Ik heb een kind dat hooggevoelig is, maar ben het zelf ook. Dat maakt dat opvoeden soms best ingewikkeld is voor mij. Zou je daar eens een keer over willen schrijven?” Ik beloofde deze moeder dat ik dat zou doen. Vandaar dat je er nu over leest. Trouwens, het is niet alleen interessant als je hooggevoelig bent. Het is altijd goed om te lezen wat je kunt doen als alles je ‘over de schoenen loopt’ thuis. En zeg nou zelf, daar hebben we allemaal wel eens last van…

 

Reageren
Kinderen reageren op hun ouders. Let maar eens op: als jij je opgejaagd voelt omdat er nog zoveel moet gebeuren, kun je er gif op innemen dat je kinderen gedrag laten zien waar je niet op zit te wachten. Ze gaan dan bijvoorbeeld ruzie maken. Kinderen die hooggevoelig zijn, reageren nog veel sterker op hun ouders. En omgekeerd heeft een hooggevoelige ouder de antenne extra aan staan richting een hooggevoelig kind. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.

 

Het is veel
Ik schreef het net al: het wordt ons allemaal wel eens teveel als moeder of vader. Als je hooggevoelig bent, raak je sneller dan gemiddeld overweldigd. Dat komt omdat je alle prikkels die via je zintuigen binnenkomen, enorm intens beleeft. Je bent eerder moe, sneller geïrriteerd of kunt geen geluiden of aanraking meer verdragen. Het is veel. En je vraagt je ook nog eens af hoe andere ouders dat doen. Die voeden kinderen op, hebben een baan, houden zelf het huis tiptop en zetten zich ook nog in als vrijwilliger bij de sportclub of het buurthuis. Jij kunt dat allemaal niet met elkaar combineren, bent al blij als het thuis een beetje loopt. En voelt je schuldig als je tijd nodig hebt om bij te komen.

 

Jij en anderen
En dat is nou net niet nodig. Dat is mijn eerste tip: accepteer dat jij bent wie je bent en dat jij anders in elkaar steekt dan anderen. Als dat betekent dat je al je energie nodig hebt voor enkel je gezin, dan is dat zo. En dat is dan genoeg. Laat je ook niet van de wijs brengen door wat anderen eventueel van je vinden. Snappen ze het niet? Jammer dan. Jouw eerste taak is niet: zorgen dat anderen jou begrijpen. Maar: goed voor jezelf en je gezin zorgen.

 

Kwaliteiten en valkuilen
Veel hooggevoelige ouders zijn perfectionistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Kwaliteiten die ook een valkuil kunnen zijn. Je kunt je verliezen in alles perfect willen doen. Je kunt je zó verantwoordelijk voelen voor je kinderen, dat je (bijna) niets aan je partner overlaat qua opvoeding. Ga eens na bij jezelf of dat bij jou ook speelt. En zet deze eigenschappen in om jezelf te versterken. Met jouw perfectionisme kun je anderen helpen die slordiger zijn of vaak dingen vergeten. Bedenk wel dat het niet honderd procent perfect hoeft te zijn en laat de ander in z’n waarde. En geef je partner de ruimte om zijn/haar deel van de opvoeding op te pakken. En ja, dat mag op zijn/haar eigen manier. Dat is juist het mooie van opvoeden. Praat hierover door met elkaar.

 

Grenzen
De kans is groot dat jij aanloopt tegen grenzen. Zowel grenzen geven als grenzen aangeven. Het kan zijn dat je het lastig vindt je kind een grens te geven. Kinderen reageren daar namelijk vaak boos of teleurgesteld op. Dat voelt voor jou dan als een persoonlijke afwijzing. Leer jezelf dit: mijn kind wijst mij niet af, hij/zij heeft het nodig om hierover te ontladen. Dan kun je de grens veel makkelijker geven.
Leer ook om aan te geven: dit is de grens voor mij. Juist tegenover je kinderen. Ik voel me nu té moe, er is téveel geluid voor mij, ik heb even een time-out nodig. Wees er eerlijk over en maak duidelijk aan je kind dat het niet aan hem of haar ligt, maar dat jouw accu leeg is. Ontken niet dat het speelt bij jou, want je kind heeft het allang aangevoeld.

 

Voor jezelf zorgen
Zorg goed voor jezelf. Als je dat doet, kun je ook goed voor je kinderen zorgen. Neem dus tijd en ruimte voor jezelf en doe dingen waar je van ontspant. Doe regelmatig iets voor jezelf waar je energie van krijgt. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Neem die time-out als je ‘m nodig hebt. Schakel hulp in van anderen, dat is echt niet erg. Wees selectief met wat je allemaal binnenlaat. Ik denk aan nieuwsberichten met allemaal ellende, talkshows met eindeloze discussies, mensen die een negatieve energie verspreiden. Dit kan je helemaal ‘leegzuigen’. Bescherm jezelf door sommige dingen gewoon niet toe te laten. Dan kun je volop genieten van wat je wél binnenlaat.

 

Lief voor jezelf
Tenslotte: wees lief voor jezelf in plaats van jezelf op je kop te geven. En richt je op positieve dingen. Geniet van de mooie dingen in het leven – dat kun je als hooggevoelig persoon intenser dan anderen!

Wil je meer lezen over hooggevoeligheid? Ik heb onderaan dit stuk een paar boektitels voor je.

 

 

 

  • Elaine N. Aron: Hoogsensitieve ouders, Wees briljant in jouw rol als opvoeder, zelfs als de wereld je overweldigt.
  • Elaine N. Aron: Het hoogsensitieve kind.
  • Melissa Mertens: Hoogsensitief opvoeden.
  • Gerda van der Veen: Wegwijs in hooggevoeligheid.
  • Carla van Wensen: Help ik voel zoveel (voor kinderen).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn