Wat gebeurt er met jou als je kind boos is? - Balans In Je Gezin

Wat gebeurt er met jou als je kind boos is?

Er was een tijd waarin één van onze kinderen vaak boos was. Hij ‘ontplofte’ vaak om niks, sloeg keihard met de deuren en maakte soms ook dingen stuk. Ik vond dat vreselijk. Want ik was altijd bezig om dit soort boze buien te voorkomen. Dus als het toch gebeurde, voelde ik me schuldig. Ik kon me ook behoorlijk machteloos voelen. Ik wist niet goed hoe ik ermee om moest gaan. Ik werd vaak overspoeld door eigen emoties.

 

Bij jou
Ik was en ben denk ik niet de enige. Veel vragen die ik krijg over opvoeden, gaan hierover. Als een kind boos wordt, doet dat ook altijd iets met zijn of haar omgeving. En zeker iets met jou als moeder of vader. Daarom wil ik het hier hebben over wat er bij jou gebeurt als je kind boos is.

 

Van huis uit
Ga eens bij jezelf na: hoe was het vroeger bij jou thuis? Mocht jouw boosheid er niet zijn? Dan is de kans groot dat je hebt geleerd je boosheid te onderdrukken. Het kan ook zijn dat jij van huis uit hebt geleerd boosheid onbegrensd te uiten. Waardoor jij vandaag de dag je boosheid makkelijk de vrije loop laat.

 

Triggeren
Heb jij weleens geprobeerd een bal onder water te houden? Wat er dan gebeurt, is dat-ie toch een keer omhoog schiet. Zo gaat dat ook met onderdrukte boosheid. Vroeg of laat komt het eruit. En dan meestal heftiger dan nodig was. De boosheid krijgt jou helemaal in z’n greep. Je kunt niet meer redelijk nadenken. Een boos kind kan dit bij jou ‘triggeren’.

 

Grip
Het kan ook zijn dat je geleerd hebt om je boosheid de vrije loop te laten. Dat lijkt beter, maar er zit een nadeel aan. De boosheid heeft jou vast, jij hebt er geen grip op. Je zegt dan makkelijk dingen waar je achteraf spijt van hebt. En je bent zo bezig met je eigen boosheid, dat je de boosheid van je kind niet meer ziet. Laat staan dat je hem of haar kunt helpen ermee om te gaan.

 

Onderzoek jezelf
Hoe kan het dan wel? Onderzoek allereerst eens bij jezelf hoe boosheid werkt bij jou. Wat zijn de patronen en valkuilen? Ben jij een onderdrukker? Laat je jezelf ongelimiteerd gaan? Schreeuw je onredelijke dingen tegen je kind als reactie hierop? Probeer dit soort dingen helder te krijgen. Daarna kun je besluiten hoe je wilt gaan reageren op boosheid bij je kind.

 

Aandacht
En dan het moment dat jouw kind boos wordt en je merkt dat het iets ‘aan’ zet bij jou. Geef jezelf dan eerst even bewust aandacht. Accepteer dat het er is, jouw eigen boosheid. Je hebt er al over nagedacht van tevoren, dus je weet nu hoe het werkt bij jou. Neem letterlijk een stapje terug om kalm te blijven of te worden. Dan krijg je de ruimte die nodig is om te bedenken wat jij en je kind nodig hebben.

 

Paar seconden
Misschien denk je nu: “Daar is toch helemaal geen tijd voor? Een boos kind dat explodeert, heeft zo snel mogelijk correctie nodig.” Ik snap dat je dat denkt. En tegelijk is het zo dat dit helemaal niet lang hoeft te duren. Een paar seconden heb je maar nodig voor dit proces. Bedenk hoe dit kan aflopen: als je jezelf rustig kunt maken, kun je je kind beter helpen. De hele situatie hoeft dan niet te eindigen met nog meer boosheid en verdriet.

Zoals wel vaker blijkt in de opvoeding: het begint ook hier bij jezelf. Ik wens je heel veel sterkte en succes!

 

Heb jij er behoefte aan hierover met me door te praten? Maak dan gebruik van mijn aanbod: een gratis sessie. We bellen en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je al je vragen kunt stellen. En ik geef je minstens twee waardevolle opvoedtips, die je meteen kunt toepassen. Ik zou zeggen: maak er gebruik van!

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Ja hoor Annita!' Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacyverklaring.

Cookie settings

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.