WAT GEBEURT ER MET JOU ALS JE KIND BOOS IS? - Balans In Je Gezin

WAT GEBEURT ER MET JOU ALS JE KIND BOOS IS?

Er was een tijd waarin één van onze kinderen vaak boos was. Hij ‘ontplofte’ vaak om niks, sloeg keihard met de deuren en maakte soms ook dingen stuk. Ik vond dat vreselijk. Want ik was altijd bezig om dit soort boze buien te voorkomen. Dus als het toch gebeurde, voelde ik me schuldig. Ik kon me ook behoorlijk machteloos voelen. Ik wist niet goed hoe ik ermee om moest gaan. Ik werd vaak overspoeld door eigen emoties.

 

Bij jou
Ik was en ben denk ik niet de enige. Veel vragen die ik krijg over opvoeden, gaan hierover. Als een kind boos wordt, doet dat ook altijd iets met zijn of haar omgeving. En zeker iets met jou als moeder of vader. Daarom wil ik het hier hebben over wat er bij jou gebeurt als je kind boos is.

 

Van huis uit
Ga eens bij jezelf na: hoe was het vroeger bij jou thuis? Mocht jouw boosheid er niet zijn? Dan is de kans groot dat je hebt geleerd je boosheid te onderdrukken. Het kan ook zijn dat jij van huis uit hebt geleerd boosheid onbegrensd te uiten. Waardoor jij vandaag de dag je boosheid makkelijk de vrije loop laat.

 

Triggeren
Heb jij weleens geprobeerd een bal onder water te houden? Wat er dan gebeurt, is dat-ie toch een keer omhoog schiet. Zo gaat dat ook met onderdrukte boosheid. Vroeg of laat komt het eruit. En dan meestal heftiger dan nodig was. De boosheid krijgt jou helemaal in z’n greep. Je kunt niet meer redelijk nadenken. Een boos kind kan dit bij jou ‘triggeren’.

 

Grip
Het kan ook zijn dat je geleerd hebt om je boosheid de vrije loop te laten. Dat lijkt beter, maar er zit een nadeel aan. De boosheid heeft jou vast, jij hebt er geen grip op. Je zegt dan makkelijk dingen waar je achteraf spijt van hebt. En je bent zo bezig met je eigen boosheid, dat je de boosheid van je kind niet meer ziet. Laat staan dat je hem of haar kunt helpen ermee om te gaan.

 

Onderzoek jezelf
Hoe kan het dan wel? Onderzoek allereerst eens bij jezelf hoe boosheid werkt bij jou. Wat zijn de patronen en valkuilen? Ben jij een onderdrukker? Laat je jezelf ongelimiteerd gaan? Schreeuw je onredelijke dingen tegen je kind als reactie hierop? Probeer dit soort dingen helder te krijgen. Daarna kun je besluiten hoe je wilt gaan reageren op boosheid bij je kind.

 

Aandacht
En dan het moment dat jouw kind boos wordt en je merkt dat het iets ‘aan’ zet bij jou. Geef jezelf dan eerst even bewust aandacht. Accepteer dat het er is, jouw eigen boosheid. Je hebt er al over nagedacht van tevoren, dus je weet nu hoe het werkt bij jou. Neem letterlijk een stapje terug om kalm te blijven of te worden. Dan krijg je de ruimte die nodig is om te bedenken wat jij en je kind nodig hebben.

 

Paar seconden
Misschien denk je nu: “Daar is toch helemaal geen tijd voor? Een boos kind dat explodeert, heeft zo snel mogelijk correctie nodig.” Ik snap dat je dat denkt. En tegelijk is het zo dat dit helemaal niet lang hoeft te duren. Een paar seconden heb je maar nodig voor dit proces. Bedenk hoe dit kan aflopen: als je jezelf rustig kunt maken, kun je je kind beter helpen. De hele situatie hoeft dan niet te eindigen met nog meer boosheid en verdriet.

Zoals wel vaker blijkt in de opvoeding: het begint ook hier bij jezelf. Ik wens je heel veel sterkte en succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn