Wat is echt belangrijk in deze coronatijd - Balans In Je Gezin

Wat is echt belangrijk in deze coronatijd

We zitten inmiddels opnieuw in een bijzondere situatie door corona. Het nieuws hierover wordt, op z’n zachtst gezegd, niet positiever. Er gebeurt van alles en over het algemeen kunnen we stellen dat we er allemaal wel een beetje klaar mee zijn. En tegelijk weten we: het virus is nog niet klaar met ons. Daarom leek het me goed om nog eens te schrijven over wat echt belangrijk is. Belangrijk om op te letten als je jonge kinderen hebt.

 

Begrip
Sommige kinderen zijn bang geworden door alles wat er gaande is. Ze horen van alles, maar begrijpen lang niet alles. Wat je dan als eerste kunt doen, is je kind erkenning geven. Je benoemt de angst en toont er begrip voor. Zo laat je merken: jouw angst mag er zijn. Je kind zal zich begrepen voelen. De volgende stap: Praat met je kind over wat hem of haar bang maakt. Zo kom je erachter wat er precies speelt. Je hoeft niet meteen een oplossing aan te dragen. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken.

 

Uitleggen
Leg zo duidelijk mogelijk uit, wat er gaande is, afgestemd op de leeftijd van je kind. Vertel nog eens kort hoe het virus mensen kan besmetten. En benoem wat we er samen aan doen om het virus in te dammen. Je kunt de maatregelen nog eens opnoemen, zoals regelmatig handen wassen, afstand houden, hoesten of niezen in de elleboog. Leg uit waarom dat zo belangrijk is. Vertel ook dat de meeste kinderen niet of maar een beetje ziek worden van het coronavirus. Vertel je kind ook hoe je je immuunsysteem kunt versterken: gezonde voeding, veel bewegen, goed slapen.

 

Verleg de aandacht
Wat ook goed werkt, is jouw manier van praten uit het negatieve te halen. Ik bedoel dit. Je kunt het hebben over: zorgen dat we niet besmet raken. Je kunt ook zeggen: we zorgen met elkaar dat we gezond blijven. Breng ook een tegenwicht aan alle slechte nieuwsberichten. Geef zeker minstens zoveel aandacht aan goed nieuws: de natuur die steeds mooiere kleuren laat zien in de herfst bijvoorbeeld. Of die mooie paddenstoelen in het bos. Het lijken maar kleine, onbelangrijke dingen. En toch helpen ze juist om het ‘slechte-nieuws-virus’ de kop in te drukken. Benoem elk aan het eind van de dag bijv. drie dingen die leuk waren of goed gingen.

 

Vast moment
Probeer voor jezelf ook rust in te bouwen als het gaat om checken van informatie of het volgen van het nieuws. Kies daar één of meer vaste momenten per dag voor uit. Bespreek dingen waar je je zorgen over maakt met elkaar als volwassenen, zonder de kinderen erbij. Zo houd je het voor jezelf ook behapbaar, het geeft veel meer rust. En dat heeft direct weerslag op je kinderen.

 

Dagritme
Moeten jullie als gezin in quarantaine? En moeten er wel allemaal schooltaken afgewerkt worden? Dan is het fijn als er een dagritme is. Veel kinderen hebben daar baat bij. Maak dat visueel, dus teken het uit of zoek er plaatjes van op internet en print ze. Plan veel ruimte in voor ontspanning, beweging en/of thuisgym. Bedenk: het zijn bijzondere tijden, de meeste ouders zijn geen meester of juf. Dus ga er ontspannen mee om.

 

Oefenen
Wees voorbereid: het is niet altijd gezellig als je zo veel tijd doorbrengt met elkaar. Oefen met reageren op elkaar vanuit rust. Zie botsingen, irritaties en ruzies als leermomenten. Je kunt er achteraf over doorpraten en afspreken hoe je het voortaan aan wilt pakken met elkaar. Probeer naar elkaar te luisteren in plaats van elkaar allerlei verwijten te maken.

 

Bijzonder
Maak deze tijd bijzonder. Het zijn spannende tijden, maar je kunt het ook zien als een kans om meer met elkaar in verbinding te komen. Bedenk creatieve dingen of heel gekke. Dingen die je nu speciaal doet omdat het zo’n bijzondere tijd is. Waar jullie later hopelijk toch positief op terug kunnen kijken. Dat jullie tegen elkaar dingen zeggen als: weet je nog dat we op zolder een tent mochten bouwen waar we ’s nachts in mochten slapen? Of iets anders gek/leuks, wat je normaal gesproken niet zo snel zult doen.

 

Anderen
Denk met elkaar aan anderen. Laat je kinderen een mooie tekening maken of een brief schrijven. Die kunnen ze dan aan opa en oma sturen of aan oudere mensen uit de buurt. Of jullie sturen ze op naar het ziekenhuis.

 

Kansen
Ik hoop dat het je zal lukken deze situatie te zien als een kans. Een kans om tijd vrij te maken voor dingen waar je geen tijd voor had. Een kans om je te verbinden. Om lief te hebben. Om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Om te oefenen in omgaan met elkaar. Ik wens je heel veel bijzondere momenten toe.

 

Heb jij er behoefte aan om met mij door te praten over hoe het in jullie gezin gaat? Of kun je wel wat tips gebruiken als het om opvoeden gaat? Vraag dan nu een gratis sessie bij mij aan. We bellen elkaar en je krijgt dan 20 minuten van mijn tijd, waarin je alle vragen mag stellen die je hebt.

 

 

ja ik wil een gratis sessie

 

 

Het is gratis, maar toch geef je mij ook iets. Uit wat je mij vertelt, haal ik veel informatie over wat ouders bezighoudt. Zo blijf ik op de hoogte van wat er vooral speelt. Een win-win situatie dus: we helpen elkaar. En mocht het nodig zijn, dan kunnen we samen kijken of ik nog meer voor je kan betekenen.

 

Lijkt dat je wat: elke week lezen over alles wat met opvoeding te maken heeft? Gratis in je mailbox? Meld je dan nu aan, zo hoef je niets te missen:

 

 

ja ik meld me aan

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn