WAT JE KUNT DOEN ALS JE KIND ZICH VERVEELT - Balans In Je Gezin

WAT JE KUNT DOEN ALS JE KIND ZICH VERVEELT

“Mam, ik verveel me zo.” Dit zinnetje klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Elk kind verveelt zich wel eens en blijft dan bijvoorbeeld op de bank hangen. Of drentelt wat om jou heen in de hoop dat jij hem of haar gaat vermaken. Meestal is dat dan precies op een moment dat het jou niet goed uitkomt.

 

Oorzaken
Je kunt je afvragen of je daar wel in mee moet gaan. Maar laten we eerst eens kijken naar hoe het komt dat een kind zich verveelt. Hieronder een aantal oorzaken:

 • Je kind is moe. Dan heeft hij of zij gewoon geen energie om wat te bedenken.
 • Je kind mist uitdaging. Hij of zij wordt te weinig geprikkeld. Dit kan op school gebeuren, maar ook thuis (lesstof of speelgoed is niet uitdagend genoeg).
 • Je kind is teleurgesteld. Een vriendje dat zou komen spelen heeft afgezegd. Of hij/zij mag van jou niet op de tablet een spelletje spelen.
 • Er is teveel keuze: de speelgoedkast puilt uit en je kind kan niet kiezen.
 • De structuur is veranderd, bijv. op een vakantiedag. Je kind mist het vaste ritme van schooldagen.

 

Tips

Wat kun jij als vader of moeder doen om je kind te helpen:

 • Besef dat het soms kan lijken of je kind zich verveelt. Je kind hangt op de bank, maar geeft niet aan dat hij/zij zich verveelt. Jij kunt dan denken: kom, ga eens spelen! Maar misschien is je kind gewoon aan het uitrusten. Laat dat dan gewoon zo.
 • Als je ziet dat je kind moe is, benoem dat dan en vertel erbij dat hij of zij even mag uitrusten.
 • Als de energie van je kind op is, kan het helpen om iets actiefs te doen. Bedenk bijvoorbeeld een boodschap en ga samen lopend/fietsend naar de winkel (of laat je kind de boodschap zelf halen).
 • Vertel je kind dat het oké is om af en toe niets te doen. Leg uit dat jij zelf het wel eens fijn vindt om niets te hoeven. En dat je kind zelf kan kiezen: blijf ik me vervelen of ga ik iets doen? En dat beide keuzes oké zijn.
 • Zit het probleem in te weinig uitdaging, help je kind dan op gang met een prikkelend idee. Jullie kunnen bijvoorbeeld een “Wat-zal-ik-eens-doen-doosje” maken. Je bedenkt samen met je kind dingen die hij/zij kan doen. (Zorg dat de meeste ideeën van je kind komen, dat werkt het beste). Je kind schrijft elk idee op een apart briefje. Die briefjes stopt je kind in het doosje. Op verveelmomenten kan je kind er dan zelf een briefje uit halen.
 • Soms blijft een kind in teleurstelling hangen. Of hij of zij blijft zeuren, klagen, om je heen hangen. Dan is het de kunst om geduldig te blijven. Dit gedrag heeft altijd een reden. Je kind heeft dan allereerst behoefte aan een beetje aandacht van jou. Maak daar dan even tijd voor. Geef erkenning door het te benoemen: dat is ook niet leuk hè, dat snap ik best. Wat kunnen we samen bedenken?
 • Teveel speelgoed betekent soms: help, wat moet ik doen? Ruim de speelgoedkast eens op (als je het samen doet, heeft je kind meteen wat te doen). En leg speelgoed tijdelijk weg op een andere plek. Wissel het speelgoed af. Dan is er van tijd tot tijd iets “nieuws”.

 

Leren
Je hoeft je kind niet altijd te vermaken. Van verveling kan een kind namelijk ook iets leren. Namelijk: zelf iets bedenken om zich weer fijner te voelen. Je kind wordt er creatief van en maakt stappen in zelfstandigheid. Geef je kind daarom de ruimte om er eerst zelf uit te komen, voordat jij van alles aandraagt.

 

Zelf
Ik herinner me dat onze jongste zoon zijn eigen manier had om met verveling om te gaan. Hij vroeg mij vaak: wat moet ik doen? Ik noemde dan een paar dingen op. Dan dacht hij even na en zei met een olijk gezicht: “Dat ga ik allemaal niet doen! Ik ga…” En dan kwam hij zelf met iets. Daardoor besefte ik dat hij het best wel zelf kon, iets bedenken. Hij had mij alleen even nodig om op te starten.

 

Uit dit voorbeeld blijkt maar weer: een kind kan het best zelf. Soms is er nog wat hulp van jou nodig. En dat is dan even zoeken. Ik wens jou veel succes, inzicht en geduld als jouw kind zich verveelt!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedrijfsgegevens

 

Balans in je gezin

Annita Lameris-v.d. Wetering

Kadoelen 18

8326 BB Sint Jansklooster

Tel.: 06 – 1512 8340

KvK-nummer: 67306446

 

Facebook


LinkedIn